«Η Κάνουλα»: Η Ανατολή στο πιάτο μας

«Η Κάνουλα»: Η Ανατολή στο πιάτο μας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για χουνκιάρ μπεγιεντί και παστουρμαδόπιτα που θα ’χεις να θυμάσαι…

Η θέση: Αν θέλει να δοκιμάσει κανείς γεύσεις ανατολίτικες στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να πάει στην «Κάνουλα». Στην οδό Ρακτιβάν, στο κέντρο της πόλης, ακριβώς πίσω από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Μην ψάξετε για πάρκινγκ στο στενό, δεν υπάρχει περίπτωση να βρείτε. Μόνο επί της Ολυμπιάδος ακριβώς από πάνω ή στην Προξένων, προέκταση του δρόμου προς Αγίου Δημητρίου.

Η ατμόσφαιρα: Παλιό κανουλάδικο (βιοτεχνία που κατασκεύαζε κάνουλες για τα βαρέλια) που έγινε ταβέρνα. Ο χώρος μακρόστενος, το μαγαζί σπάνια φωτεινό λόγω του σημείου του, η τουαλέτα μικρή. Η ατμόσφαιρα όμως φιλική, το σέρβις πάντα με χαμόγελο. Θα συναντήσετε από φοιτητές μέχρι δημοσιογράφους και καλλιτέχνες και στους τοίχους θα θαυμάσετε χειροποίητες δημιουργίες, που φιλοξενούνται με τη μορφή έκθεσης σε καθημερινή βάση και αλλάζουν ανάλογα με την εποχή.

«Η Κάνουλα»: Η Ανατολή στο πιάτο μας-1

Το φαγητό: Η Κάνουλα σερβίρει φαγητά βασισμένα σε παλιές συνταγές της Σμυρνιάς γιαγιάς της ιδιοκτήτριας και άλλες μεσογειακές νοστιμιές. Την πρώτη φορά που η Στέλλα – ιδιοκτήτρια και μαγείρισσα – μου μίλησε για τις «συνταγές της γιαγιάς» της ένιωσα ότι διακτινίστηκα στην Πόλη, με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά της. «Είχα πολλά ερεθίσματα και από το σπίτι μου», μου είχε αναφέρει. «Τρώγαμε πλουσιοπάροχα, η μάνα μου άλλαζε τέσσερις φορές την ημέρα κατσαρόλες. Όλες οι γεύσεις που έχω τώρα και στο μαγαζί, ξεκινούν από την παιδική μου ηλικία». Ξαναπήγα πρόσφατα, με έναν φιλοξενούμενό μου από Γαλλία.

«Η Κάνουλα»: Η Ανατολή στο πιάτο μας-2

Παραγγείλαμε εξαιρετικό χουνκιάρ μπεγιεντί και χοιρινό με δαμάσκηνα, πιάτο που σπανίζει στην πόλη, καθώς και άγριο ρύζι με μανιτάρια, που δεν πρέπει με τίποτα να παραλείψετε από την παραγγελία σας. Η ένστασή μου μόνο στη θερμοκρασία των πιάτων όταν έφτασαν στο τραπέζι, που ήταν τόσο υψηλή ώστε έπρεπε να περιμένουμε λίγα λεπτά για να τα δοκιμάσουμε.

Για γλυκό, φάγαμε πολίτικη κρέμα με ανθόνερο, χειροποίητη και νοστιμότατη. Γεμάτες, μεστές γεύσεις, που ο φιλοξενούμενός μου θα έχει να αφηγείται. Ο κατάλογος μεγάλος και για να εξασφαλίσετε ποικιλία, επιλέξτε τα «μεριδάκια». Στα ορεκτικά φαλάφελ, φέτα μελωμένη και παστουρμαδόπιτα, στα κυρίως γιαουρτλού και τα δύο ιδιαίτερα του μαγαζιού, κοτόπουλο «Αρχέστρατος» με μυστική μαρινάδα και «εξωτικό» κοτόπουλο, με κάσιους. Στις σαλάτες ταμπουλέ, «Υγείας», «Φραουλένια» – με μπαλσάμικο φράουλας – και «Μυστική». Τα τηγανητά είναι λίγο βαριά.

Η κάβα: Τα φαγητά συνοδέψαμε με μισό κιλό χύμα βιολογικό κρασί από τη γειτονική Νέα Μεσήμβρια (Μοσχάτο με Merlot), με αρκετά καλό άρωμα και γεύση και σε αρκετά, επίσης, καλή τιμή (8 ευρώ το λίτρο). Η κάβα του μαγαζιού είναι μικρή, με λίγες μόνο ετικέτες ελληνικών κρασιών – βιολογικό «Κτήμα Λίγα» στο κόκκινο και στο λευκό, Μαλαγουζιά και Φλόγινος. Καλό θα ήταν να διευρυνθεί λίγο. Στα χύμα κρασιά το βιολογικό κόκκινο Νέας Μεσήμβριας και ροζέ, κρητικό κεραμιανό παλαιωμένο «Μαρουβά». Αποκλειστικά ελληνικές μπίρες.

Ο λογαριασμός: Κόστος ανά άτομο μαζί με κρασί: κανονικά πιάτα, 12 – 15 ευρώ. «Μεριδάκια» (μισές μερίδες), 7 – 10 ευρώ.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά: 1.00 μ.μ. – 1.00 π.μ.

Η Κάνουλα

Ρακτιβάν 8, Θεσσαλονίκη

(μεταξύ Ολυμπιάδος και Κασσάνδρου).

Τηλ.: 2310 222185.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή