Ενα είδος κοκκινοπίπερου, δηλαδή πάπρικας, είναι το καπνιστό πιπέρι Καρατζόβας (παλιότερο όνομα για την Αλμωπία Αριδαίας) που φτιάχνει ο Θοδωρής Μπόλκης με παλαιό ιδιοπαραγόμενο σπόρο στο νομό Πέλλης. «Ο μέσος όρος απόδοσης δεν ξεπερνά το 1 κιλό νωπής πιπεριάς ανά φυτό, σε αντίθεση με άλλες ποικιλίες και υβρίδια όπου μπορεί να υπερβαίνει τα 5 κιλά ανά φυτό», μας λέει.
Οι κόκκινες πιπεριές καπνίζονται και αποξηραίνονται σιγά-σιγά σε ξύλα οξιάς. Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό, τολμώ να πω καλύτερο από τη διάσημη ουγγρική πάπρικα και το ΠΟΠ σπανιόλικο pimentόn: γλυκοπικάντικη γεύση, πυκνό άρωμα, με έντονο αλλά όχι λιγωτικό κάπνισμα, και ζωντανή την αίσθηση της πιπεριάς.
Το βρίσκουμε με το όνομα «Καπνιστό πιπέρι Αριδαίας» σε πολλά μπακάλικα.
Ενδεικτικά: Γεύση – Ελλάδος Θησαυροί, Gusto di Grecia, Το μπακάλικο της Καβάλας, Το κουκί και το ρεβίθι.