Κεφτεδάκια γαλοπούλας στο γκριλ με σάλτσα μπίρας

Κεφτεδάκια γαλοπούλας στο γκριλ με σάλτσα μπίρας

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σάλτσα: 35΄ – 40΄, Αναμονή στο ψυγείο: 40΄ Ψήσιμο: 10΄ – 12΄

Ο κιμάς πουλερικών (κοτόπουλου και γαλοπούλας) μας δίνει μείγματα ιδιαίτερα κολλώδη που δουλεύονται δύσκολα και κολλάνε στα χέρια, ιδιαίτερα όταν το μείγμα δεν είναι κρύο. Για να βελτιώσουμε την υφή του μείγματος, μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένο πάγο που σφίγγει το μείγμα. Οσο το πλάθουμε, βρέχουμε συχνά τα χέρια μας με νερό για να μην κολλάνε, ενώ, όταν το μείγμα είναι έτοιμο, το βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει καλά.

Υλικά (για 30 κεφτέδες)

Για τους κεφτέδες

  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ξερό κρεμμύδι (ή φρέσκο κρεμμυδάκι), ψιλοκομμένο
  • 2 φέτες ψωμιού, χωρίς την κόρα, μουσκεμένες για 4 – 5 λεπτά σε νερό και στη συνέχεια καλά στυμμένες (ή 1/3 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά)
  • 500 γρ. κιμάς από μπούτι γαλοπούλας ή κοτόπουλου (ή στήθος και μπούτι, μισό-μισό)
  • τα φύλλα από 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, πολύ ψιλοκομμένα (ή 1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος)
  • 1 κουτ. σούπας κάρι σε σκόνη (ή ίση ποσότητα από μείγμα μπαχαρικών, όπως κόλιανδρος, ελάχιστα σποράκια κάρδαμου πολύ καλά κοπανισμένα, λίγη πάπρικα γλυκιά, κανέλα και κουρκουμάς)
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 1 κουτ. σούπας ούζο (ή τσίπουρο ή ξίδι από λευκό κρασί)
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένος πάγος (θα τον φτιάξουμε την τελευταία στιγμή πριν τον χρησιμοποιήσουμε, χτυπώντας στο μούλτι μερικά παγάκια)
  • 100 ml νερό, που θα ρίξουμε σε ένα μπολ

Για τη σάλτσα μπίρας

  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 330 ml (1 μπουκάλι) μπίρα της αρεσκείας μας
  • 400 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών
  • 1 κουτ. σούπας μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
  • 20 ml χυμός λεμονιού
  • 4 – 5 κεδροκούκουτσα (θα τα βρούμε σε πολλά σούπερ μάρκετ και σε μπαχαράδικα)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ώριμα κεράσια, χωρίς τα κουκούτσια, (ή 3 φρέσκα βερίκοκα ή δαμάσκηνα ή ½ φλιτζ. τσαγιού  ξερά, τα οποία θα ρίξουμε στη σάλτσα να βράσουν για 10 λεπτά)

Διαδικασία

Σάλτσα μπίρας: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Σβήνουμε με την μπίρα (με προσοχή γιατί φουσκώνει και αφρίζει) και ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών, το μέλι, το χυμό λεμονιού, τα κεδροκούκουτσα, λίγο αλάτι και άφθονο πιπέρι. Ανακατεύουμε, αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και το σιγομαγειρεύουμε για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να μειωθεί σχεδόν στο 1/3 της αρχικής του ποσότητας.

Προσθέτουμε τα κεράσια (ή τα δαμάσκηνα ή τα βερίκοκα), τα βράζουμε για 5 – 6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Πετάμε τα κεδροκούκουτσα και πολτοποιούμε τη σάλτσα στο μπλέντερ. Αν θέλουμε να αποκτήσει βελούδινη υφή, την πιέζουμε από λεπτό σουρωτήρι – σήτα. Την αφήνουμε κατά μέρος.

Κεφτέδες: Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα μέτριο ρηχό ταψί. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, 50 ml νερό και το κρεμμύδι (φρέσκο ή ξερό) και τα ζεσταίνουμε για περίπου 4 – 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι το κρεμμύδι να μαραθεί και να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ, το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το στυμμένο ψωμί. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας και προσθέτουμε τον κιμά, το δυόσμο (φρέσκο ή ξερό), το κάρι (ή το μείγμα μπαχαρικών), το αυγό, το ούζο (ή το τσίπουρο ή το ξίδι) και τον τριμμένο πάγο.

Ζυμώνουμε γρήγορα με τα χέρια μας για 1 – 2 λεπτά, πριν προλάβει να λιώσει ο πάγος και γίνει κολλώδες το μείγμα. Οσο ζυμώνουμε, βρέχουμε κάθε τόσο τα χέρια μας στο νερό. Πλάθουμε 30 κεφτεδάκια (βάρους περίπου 20 γρ. το καθένα) και τα βάζουμε στο λαδωμένο ταψάκι. Το βάζουμε στο ψυγείο για 40 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το γκριλ σε δυνατή φωτιά. Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και ψήνουμε τους κεφτέδες αμέσως, για 10 – 12 λεπτά, γυρίζοντάς τους μία φορά για να ψηθούν ομοιόμορφα. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμοι ανοίγοντας έναν κεφτέ στη μέση και, αν υπάρχει έστω και στο ελάχιστο κάποιο ροζέ σημείο, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμη.

Σερβίρισμα: Σερβίρουμε τους κεφτέδες σε πιατέλα και συνοδεύουμε με τη σάλτσα μπίρας σε ξεχωριστό μπολ.  

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή