ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Τυροκομείο Μπαμπούνη στη Νάξο

tyrokomeio-mpampoyni-sti-naxo-2138350

Κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι πάππου προs πάππον.

Ουκ ολίγα για νησί τα 4 πιστοποιημένα τυροκομεία, χώρια και τα κάμποσα οικογενειακά. Τυρότοπος γαρ, το μυρίζεσαι με το που πατήσεις στη Νάξο! Ετσι εξηγούνται τα πολλά τυροκομεία, έτσι εξηγείται και η απόφαση της οικογένειας Μπαμπούνη να φτιάξει σύγχρονη τη μικρή τυροκομική μονάδα της το 2010, δυο βήματα από τη θάλασσα της Αγιασού, πλάι στο στάβλο τους με το κοπάδι 800 αιγοπροβάτων. Η 3η τυροκομική γενιά, ο Στέλιος και η Κυριακή, είναι ενεργοί και απολύτως δραστήριοι, ταυτόχρονα όμως η τέταρτη γενιά είναι δύναμη!

Τα παιδιά τους, Μανώλης και Κατερίνα, έχουν αναλάβει την εταιρική ταυτότητα, την προώθηση και τη λιανική πώληση. Στα μετόπισθεν, ο αδερφός τους Γιώργης, βοσκός και τυροκόμος εμπειρικός, υπογράφει ένα υπέροχα πικάντικο αρσενικό -4μηνης και 16μηνης ωρίμασης- και ένα έκτακτο, βουτυράτο, ξερό ανθότυρο.

tyrokomeio-mpampoyni-sti-naxo0

Από τον Ιούνη μέχρι και τον Σεπτέμβρη φτιάχνουν επίσης νόστιμη ξινομυζήθρα, ξινότυρο και αψύ τουλουμοτύρι. Καλοζωισμένα τα αιγοπρόβατα, βόσκουν κοντά στην παραλία της Αγιασού και όταν σουρουπώνει, ανεβαίνουν λίγο ψηλότερα, στις πλαγιές του Φιλωτίου. Τρέφονται κυρίως με την άγρια χλωρίδα του τοπίου, νοτισμένη με τη θαλασσινή αλμύρα.

Γύρω στα 500 κιλά γάλα την ημέρα παίρνει ο Γιώργης από τα ζώα. Το γάλα, βγαίνοντας από το αρμεκτήριο, διανύει μετά βίας 5 μέτρα μέχρι να φτάσει στο τυροκομείο, στον ψύκτη, και να ξεκινήσει η τυροκόμηση. Η μαμά Κυριακή μοιράζεται τις αγωνίες της μαζί μας: «Το τυροκομείο αυτό είναι όλο μας το βιος. Μπαίνουμε αξημέρωτα και δεν βγαίνουμε πριν δύσει ο ήλιος. Ολα περνούν από τα χέρια μας».

tyrokomeio-mpampoyni-sti-naxo2

Τα τυριά φτάνουν στην Αθήνα σε λίγα, επιλεγμένα σημεία, ενώ δειλά-δειλά έχουν ξεκινήσει και οι εξαγωγές, σε ένα ποσοστό 10% της παραγωγής τους.

Οικογενειακό Τυροκομείο Μπαμπούνης
Αγιασός, Νάξος,

22850-31.503, 6944-182.019
Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής, Μπαλάσκας, Provence, Μανδραγόρας, Gusto di Grecia, Πανδαισία, Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης