ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Mπακάλικο και τυροπωλείο Καϊδαντζή

mpakaliko-kai-tyropoleio-kaidantzi-2139169

Μισό αιώνα ποιοτικά και ελληνικά.

Οι νεότεροι εξ ημών ίσως γνωρίζουν την οικογένεια Καϊδαντζή από τους μαλακούς κατσικίσιους κορμούς, ονόματι γκερεμέζια, με 6 διαφορετικές επικαλύψεις (πάπρικα, μπούκοβο, φιστίκι, κ.ά.) Οι παλαιότεροι όμως, ιδίως οι Χαλανδριώτες, που έχουν εδώ και 50 χρόνια το πρατήριο του τυροκομείου στη γειτονιά τους, έχουν εκτιμήσει δεόντως τα πιο κλασικά τυριά του: απαλό ανθότυρο, ασυναγώνιστη φέτα, γαλατένια γραβιέρα, αλμυρούτσικο κεφαλοτύρι.

Τεράστια ουρά σχηματιζόταν τις παλιές καλές εποχές, που συχνά χρειαζόταν μέχρι και αστυνόμευση για να κατευνάσει την ανυπόμονη πελατεία. Αυτά μου διηγείται η κ. Αννα Καϊδαντζή, που εδώ και χρόνια βρίσκεται στις επάλξεις του μπακάλικου: «Το τυροκομείο δημιουργήθηκε από τον πεθερό μου, Ηρακλή Καϊδαντζή, το παρέλαβε ο σύζυγός μου Χρήστος κι εκείνος με τη σειρά του παρέδωσε τη σκυτάλη στον γιο μου Ηρακλή».

mpakaliko-kai-tyropoleio-kaidantzi0

Στις προθήκες του μαγαζιού βρίσκονται τα δικά τους γαλακτοκομικά μόνο από πρόβειο γάλα! Τα περίφημα γκερεμέζια (μαλακοί κορμοί φρέσκου τυριού), το κρεμώδες σταμνοτύρι σε τρεις παραλλαγές, το ανάλατο, γραβιεροειδές άληστον-πατέντα του Ηρακλή (δοκιμάστε εκδοχή ωριμασμένη σε μούστο!), τα παραδοσιακά τυριά, το εκλεκτό βούτυρο και το φοβερό γιαούρτι τους.

Και πιο δίπλα, «με όρο απαράβατο την ποιότητα», όπως λέει η κυρία Αννα, διαλεχτή ελληνική μπακαλική: αγελαδινό γάλα Μονής Μακαριωτίσσης, παστουρμαδόπιτα Οικοτεχνίας Νινέλη, γλυκόξινες σάλτσες Γεωδή, γλυκά κουταλιού οικοτεχνίας Νόστιμο, χυλοπίτες, τραχανάς και λαζάνια του Κρητικού Βιδάκη, που δεν έχουν λείψει από τα ράφια εδώ και 15 χρόνια! Δοκιμάστε οπωσδήποτε πολίτικη τονολακέρδα, πραγματικό τσίρο, σούσι λαχανικών (τουρσιά) Νάουσας, μέλι μανιάτικο και μέλι ελάτης από τη Στρόμη Φωκίδος. Εξαιρετική και η ώριμη ρεθυμνιώτικη γραβιέρα. 

mpakaliko-kai-tyropoleio-kaidantzi2

Πρατήριο Καϊδαντζή, Α. Γκίνη 3, Χαλάνδρι,
Τηλ. 210-68.19.423