Βραβείο εστιατορίου: Ο «Νότος» που κατέκτησε τον Βορρά

Βραβείο εστιατορίου: Ο «Νότος» που κατέκτησε τον Βορρά

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κωνσταντίνος Ερίνκογλου γεννήθηκε στη Μουσθένη, ένα χωριό ειδυλλιακό, με νερά και πλατάνια, στους πρόποδες του Παγγαίου. Βορειοελλαδίτης με προσφυγική, κωνσταντινουπολίτικη και θρακιώτικη καταγωγή, έφυγε από την πατρίδα στα 18 του για να σπουδάσει Κοινωνιολογία και Δημόσιες Σχέσεις στο Στρασβούργο. Επειτα πήγε με υποτροφία στο Collège de l’Europe, στο Βέλγιο. Μετά τις σπουδές του εργάστηκε για 8-9 χρόνια στην Ε.Ε. Επέστρεψε για το στρατιωτικό του και συνειδητοποίησε ότι ο δρόμος του είναι άλλος. Η αγάπη του για τα ελληνικά προϊόντα τον ώθησε να ξεκινήσει μια επιχείρηση εξαγωγής ελληνικών προϊόντων (κυρίως λάδι, κρασί και μέλι από το Αγιον Ορος) στη Γαλλία.

Στις Βρυξέλλες πήγε για μια γευσιγνωσία των προϊόντων του. Πήγε τόσο καλά, που αποφάσισε να μείνει εκεί. Βρήκε έναν μικρό χώρο ως μαγαζί-αποθήκη, αλλά μετά από λίγο θέλησε να φτιάχνει και να προσφέρει στην παρέα και στους πελάτες του «κάτι», όπως ο ίδιος λέει, «καμιά τυρόπιτα, καμιά καρυδόπιτα, κανένα κρασί». Ξέρατε να μαγειρεύετε; «Ηξερα, αλλά για τους φίλους, όχι “επαγγελματικά”. Γι’ αυτό ξεκίνησα σιγά-σιγά, δοκιμάζοντας και μαθαίνοντας». Ετσι ξεκίνησε ο Νότος το 1996. Και οι Βέλγοι, από τα σουβλάκια και τους λιπαρούς μουσακάδες που γνώριζαν μέχρι τότε ως ελληνική κουζίνα, έφτασαν να δοκιμάζουν πραγματικά ελληνικά προϊόντα και υψηλή ελληνική κουζίνα, μια κουζίνα που παίρνει τις παραδοσιακές συνταγές και τις φτάνει στο απόγειό τους.

Πρόσφατα βραβεύτηκε από τον βασιλιά του Βελγίου με το παράσημο του τάγματος του Λεοπόλδου Β΄ και είναι πλέον και επισήμως ένας «Ιππότης της ελληνικής γαστρονομίας».

Νότος: 154, rue de Livourne, Bruxelles 1000, Τ/0032 (0)2 513 2959

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή