Τιμητικό βραβείο: Μελετώντας το ελαιόλαδο

Τιμητικό βραβείο: Μελετώντας το ελαιόλαδο

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καθηγητής στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπης Μαγιάτης είναι από τους επιστήμονες που έθεσαν τη γνώση τους στην υπηρεσία των ελαιοπαραγωγών. Η μελέτη που εξέδωσε το 2012 και παρουσίαζε έναν νέο τρόπο μέτρησης της ελαιοκανθάλης θεωρήθηκε διεθνώς πρωτοποριακή και έφερε στο φως νέα δεδομένα. Μας έδωσε έναν επιπλέον δείκτη (την περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη) για τη μέτρηση της υγειοπροστατευτικότητας του λαδιού.

Μαζί με τη σύζυγό του, Ελένη Μέλιου, «πατεντάρισαν» τη νέα μέθοδο και την ονόμασαν «Αριστέλαιον». Η μέθοδος διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο Εφαρμοσμένης Ερευνας στο διαγωνισμό της Eurobank και του ΣΕΒ τον Φεβρουάριο του 2016. Σημαντική είναι και η συνεργασία τους με το Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνιας, το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα που ασχολείται κατεξοχήν με τη γεωργική παραγωγή. Εκεί διεξήχθη, υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου και του αμερικανικού υπουργείου Υγείας, η πρώτη κλινική μελέτη για την ωφέλεια του ελαιολάδου στην υγεία – μέχρι τώρα είχαμε μόνο εργαστηριακές μελέτες. Το ελληνικό ελαιόλαδο που έλαβε μέρος αναδείχθηκε πρώτο ανάμεσα σε τέσσερα καλά ελαιόλαδα.

Ο Προκόπης Μαγιάτης εργάζεται για την «κατοχύρωση» της υγειοπροστατευτικότητας του ελληνικού ελαιολάδου, συνεργάζεται με τους παραγωγούς και, κυρίως, μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις και το πάθος του στους φοιτητές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή