ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Ξερά κουκιά λαδορίγανη

koukia-ladorigani

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄/ Μαγείρεμα: 2 ώρες

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 400 γρ. ξερά κουκιά
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη (μπορούμε για περισσότερη νοστιμιά να χρησιμοποιήσουμε
  • τα φύλλα από 3 κλαράκια ρίγανης, ψιλοκομμένα)

Διαδικασία

Καθαρίζουμε τα ξερά κουκιά αφαιρώντας με ένα μαχαίρι τη μαύρη γραμμή στο επάνω μέρος τους, δηλαδή τα «ξεματίζουμε», και τα πλένουμε.

Ζεματίζουμε τα κουκιά σε κατσαρόλα με άφθονο νερό που βράζει για 2 – 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με καθαρό ζεστό νερό που να τα σκεπάζει.

Προσθέτουμε αλάτι και τα βράζουμε για περίπου 2 ώρες, σε σιγανή φωτιά μέχρι να γίνουν. Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του βρασμού, όταν σωθούν τα υγρά, ώστε να προσθέσουμε νερό. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα στα πιάτα, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr