ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

10 χρόνια «Δάκρυ του Πεύκου»

10-chronia-dakry-toy-peykoy-2142252

Τι καλά που ταίριαξε αυτή η ρετσίνα με τα περίπλοκα πιάτα που ετοίμασε ο Λευτέρης Λαζάρου στο Βαρούλκο Seaside! «Από το στερεότυπο του χθες στο πρότυπο του αύριο», έγραφε η πρόσκληση για την επετειακή εκδήλωση 10 χρόνων κυκλοφορίας της ρετσίνας «Δάκρυ του Πεύκου», που παράγει το οινοποιείο του Στέλιου Κεχρή. Μια σύντομη φράση που καθρεφτίζει την ανατροπή που πέτυχε κατά τη δεκαετή της πορεία η πιο σύνθετη ρετσίνα που έχει παραχθεί στα χρονικά. Καινοτόμος επιλογή σταφυλιού -το ανθεκτικό στην παλαίωση Ασύρτικο-, σχολαστική διαλογή ρητίνης, προσεκτική χρήση βαρελιού.

Το πάντρεμα των τριών δεν είναι εύκολη υπόθεση, θέλει μαεστρία. Ομως η ιστορία -και η κάθετη γευστική δοκιμή 10 διαφορετικών τρύγων, από το 2005 έως το 2015- απέδειξε πως η οικογένεια Κεχρή εξελίσσει τη ρετσίνα με παρεμβάσεις διακριτικές σαν χάδι, έτσι που το κρασί σταδιακά τελειοποιείται, παραμένοντας συνεπές. Τελικά, όμως, η ρετσίνα παλαιώνει; Το «Δάκρυ του Πεύκου», πάντως, ναι. Με μια φιάλη του 2015 και τέσσερα χρόνια υπομονή το διαπιστώνεις στην πράξη.