Τυρόψωμο με φέτα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 1 ώρα Αναμονή: συνολικά περίπου 1½ ώρα,  Ψήσιμο: 50΄ – 60΄

Υλικά (για 1 μεγάλο καρβέλι)

Για την αρχική ζύμη

  • 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
  • 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1/2 κοφτό κουτ. γλυκού πιπέρι
  • ελάχιστο ελαιόλαδο

Για την τελική ζύμη

  • 1 φλιτζ. τσαγιού λιωμένο βούτυρο με ελαιόλαδο, μισό-μισό
  • 1 κουτ. σούπας μαραθόσποροι
  • 3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
  • 750 γρ. φέτα σκληρή, κατά προτίμηση πικάντικη, θρυμματισμένη
  • Λίγο ελαιόλαδο, για το άλειμμα

Διαδικασία

Αρχική ζύμη: Στον κάδο του μίξερ (ή σε μια μεγάλη λεκάνη) βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τα αυγά και το πιπέρι και τα ζυμώνουμε με το εξάρτημα «γάντζος» (ή με τα χέρια μας), προσθέτοντας χλιαρό νερό, όσο χρειαστεί ώστε να γίνει μια ζύμη ελαστική, ούτε πολύ σφικτή ούτε πολύ μαλακή.

Την πλάθουμε σε μπάλα, αλείφουμε την επιφάνειά της με ελάχιστο λάδι και τη βάζουμε σε ένα μπολ, το οποίο σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα, για περίπου 45 λεπτά, σκεπασμένη, μέχρι να φουσκώσει, να διπλασιαστεί σε όγκο και να εμφανιστούν σκασίματα στην επιφάνειά της.

Τελική ζύμη: Βγάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη από το μπολ, τη μεταφέρουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 1 λεπτό. Την πλάθουμε ξανά σε μπάλα και την πιέζουμε στο κέντρο της με τη γροθιά μας, κάνοντας μια λακκούβα. Εκεί αδειάζουμε το 1/3 του μείγματος βουτύρου-λαδιού, τους μαραθόσπορους και λίγο από το αλεύρι. Ζυμώνουμε κλείνοντας τη λακκούβα με τη γύρω ζύμη και, αν χρειάζεται, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

Οταν ενοποιηθεί η ζύμη, την πλάθουμε ξανά σε μπάλα, κάνουμε άλλη μια λακκούβα στο κέντρο της και και ρίχνουμε εκεί το μισό από το μείγμα βουτύρου-λαδιού που έχει μείνει. Ρίχνουμε μια χούφτα από τη θρυμματισμένη φέτα και μια χούφτα αλεύρι και ζυμώνουμε πάλι, μέχρι να ξαναγίνει η ζύμη ενιαία, προσθέτοντας πάλι λίγο αλεύρι, αν χρειαστεί.

Ξανακάνουμε μια λακκούβα, λίγο μεγαλύτερη, αυτήν τη φορά, και ρίχνουμε εκεί την υπόλοιπη φέτα και το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου-λαδιού, κρατώντας 1 κουταλιά για το τελικό άλειμμα. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε, προσθέτοντας όσο από το υπόλοιπο αλεύρι έχει μείνει, ώστε η ζύμη να γίνει μαλακή. Την πλάθουμε σε μπάλα, τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά.

Λαδώνουμε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32 – 34 εκ., ή ένα ταψί ορθογώνιο με διαστάσεις περίπου 28 x 35 εκ.

Βάζουμε τη ζύμη στο ταψί και την πιέζουμε με τις παλάμες μας για να καλύψει τον πυθμένα του ομοιόμορφα, ώστε να έχει πάχος περίπου 2 εκ. Τη χαράζουμε έως κάτω σε τετράγωνα κομμάτια ή καρεδάκια και σκεπάζουμε το ταψί με ένα καθαρό πανί. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα, για 40 – 45 λεπτά, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο, να αφρατέψει και να εμφανίσει ρηχές ρωγμές στην επιφάνειά της.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με λίγο χλιαρό νερό και την ψήνουμε για περίπου 50 – 60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει πάνω και κάτω.

Βγάζουμε το τυρόψωμο από το φούρνο, το αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς και στη συνέχεια το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια σχάρα. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή