Η καλή μέρα απ’ το πρωινό φαίνεται

Η καλή μέρα απ’ το πρωινό φαίνεται

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ξενώνας «Κτήμα Λεμονιές» της οικογένειας Γρυπάρη στην Ανδρο είναι ένας μικρός παράδεισος χαμένος στη βλάστηση.

Mου έχει συμβεί ελάχιστες φορές μόνο και έτσι μπορώ να το ομολογήσω. Σπάνια στην Ελλάδα πέφτω πάνω σε κάτι τόσο όμορφο, για τα δικά μου μέτρα, που διχάζομαι ως δημοσιογράφος αν πρέπει να το μοιραστώ με το αναγνωστικό κοινό. Με πιάνει ο φόβος ότι η ανακάλυψή μου μπορεί να καταστραφεί από τη λαίλαπα της μαζικότητας. Μήπως να το προστατεύσω αποσιωπώντας το; Τα σκεφτόμουν όλα αυτά την ώρα που με φυσούσε ένα δροσερό αεράκι κάτω από μια συστάδα από λεμονιές. Καθισμένη αναπαυτικά στο τραπέζι του πρωινού, στην άπλα ενός κτήματος 12 κατάφυτων στρεμμάτων, είχα μπροστά μου όλα τα καλά του Θεού.

Μαρμελάδες φτιαγμένες από τα φρούτα της φετινής σοδειάς, φρεσκοζυμωμένο ψωμί, χωριάτικα αυγά, ντόπια τυριά των Κυκλάδων, μούσλι με ωραίους ξηρούς καρπούς και αριστουργηματικό γιαούρτι, μέλι παραγωγής του κτήματος συν κέικ και πάστα φλόρα. Και όλα αυτά, σερβιρισμένα από το χέρι της οικοδέσποινας, μιας γυναίκας τόσο αρχοντικής στους τρόπους και στην εμφάνιση, που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι είσαι σε ένα καταπληκτικό maison d’hôtes και σε φροντίζουν φίλοι.

Η καλή μέρα απ’ το πρωινό φαίνεται-1

Αποφάσισα να γράψω για το υπέροχο «Κτήμα Λεμονιές» στα Λάμυρα της Ανδρου αφού γνώρισα καλά τους ιδιοκτήτες και βεβαιώθηκα ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να χαλάσει το πολύτιμο δημιούργημά τους, διότι έχουν απλώσει οι ίδιοι έναν προστατευτικό μανδύα που αντιμάχεται κάθε τι που απειλεί την ποιότητα. Ιδού η ιστορία: Ο χαρισματικός αρχιτέκτων Μιχάλης Γρυπάρης και η σύζυγός του Νέλλη Γρυπάρη (Αλεξανδρινή στην καταγωγή, με κοσμοπολιτισμό που της φάνηκε χρήσιμος στην καριέρα της στο υπουργείο Εξωτερικών) αποφάσισαν στις αρχές του 2000 να αγοράσουν ένα μικρό κτήμα στο νησί, που είχε μέσα παλαιά δέντρα και χαλάσματα, για να φτιάξουν μια δεύτερη κατοικία.

Με τον καιρό απέκτησαν και διάφορα όμoρα οικόπεδα, αυξάνοντας τη συνολική έκταση, ενώ ο Μιχάλης ανέλαβε μαεστρικά να μετατρέψει τα γκρεμίσματα σε καταλύματα. Μετά από λίγα χρόνια έφτασαν τα 12 στρέμματα, μέσα στα οποία είχαν έξι ξενώνες για φίλους. Εκτός από λουλούδια, τις πενήντα περίπου λεμονιές και τις αιωνόβιες ελιές, υπάρχουν βελανιδιές, κυπαρίσσια, συκιές, μουριές, αχλαδιές, βερικοκιές, δαμασκηνιές, κυδωνιές και άλλα οπωροφόρα, όπως θα διαπιστώσει κανείς από τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού στο πρωινό. Σε αυτά προσθέστε και ένα ωραίο αμπέλι που βγάζει 500 κιλά σταφύλι Μοσχάτο. Εννοείται πως όλες οι καλλιέργειες είναι βιολογικές.

Οταν αφυπηρέτησε η Νέλλη Γρυπάρη πριν από λίγα χρόνια, σκέφτηκε να κάνει το «Κτήμα Λεμονιές» έναν ξενώνα για 12 μόλις άτομα, που ανοίγει το Πάσχα και κλείνει τέλη Σεπτέμβρη. Ετσι από το 2010 μοιράζονται το κτήμα τους, που έχει πολλά ξέφωτα ηρεμίας και ιδιωτικότητας μαζί με μια μικρή πισίνα, με ξένους και Ελληνες επισκέπτες που αναζητούν έναν μικρό κρυφό παράδεισο. Η έμφαση δίνεται στο πρωινό, που σερβίρεται μονάχα στους τυχερούς ενοίκους. Ορίστε, το μοιράστηκα…  

Που βρίσκεται

Λάμυρα Ανδρου,

Τηλ. 22820-23.677/6944-335.227

www.ktimalemonies.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή