ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Γεύσειs τηs Ναμπέλ (Nabeul)

geyseis-tis-nampel-nabeul-2144354

Το να ταξιδεύεις και να δοκιμάζεις τα φαγητά κάθε περιοχής είναι υπέροχο, σαν να γεύεσαι τον ίδιο τον τόπο όπου βρίσκεσαι.

Αρχή θα κάνουμε με την πόλη Ναμπέλ της Τυνησίας. Είναι μια παραθαλάσσια πόλη, σε μικρή σχετικά απόσταση από την Τύνιδα, με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και έντονο χρώμα. Ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. από Ελληνες της Κυρήνης και ονομάστηκε Νεάπολις. Το σημερινό της όνομα είναι η αραβική παραφθορά του ελληνικού. Αυτό που εκπλήσσει ευχάριστα είναι πως, εκτός από τις υπέροχες θάλασσες και τα ωραία ξενοδοχεία που διαθέτει, η πόλη αποτελεί το κέντρο της τυνησιακής κεραμικής αλλά και γαστρονομικό προορισμό.

Τα στενά δρομάκια με τις χαρακτηριστικές αψιδωτές πόρτες των σπιτιών είναι γεμάτα καταστήματα με πολύχρωμα κεραμικά κάθε είδους (αραβικής πάντα αισθητικής), που σε κάνουν να θες να τα αγοράσεις όλα. Το ίδιο παθαίνεις και με τα πολλά καταστήματα γλυκών και ζαχαρωτών, για τα οποία φημίζεται η πόλη. Ομως, κάποια στιγμή έρχεται η ώρα για ξεκούραση και φαγητό, και αυτό που κυριαρχεί είναι τα πιάτα με θαλασσινά και κυρίως με γαρίδες.

Από τα αρχαία χρόνια, η περιοχή φημίζεται για τις ωραίες και μεγάλες γαρίδες της. Είναι γνωστή η ιστορία του Ρωμαίου Απίκιου, ο οποίος πήρε το πλοίο του και έφτασε σε αυτά τα νερά μόνο και μόνο για να αγοράσει τις περίφημες μεγάλες γαρίδες της περιοχής.

Η όγια της Ναμπέλ (Ojja nabeulienne), ένα εξαιρετικό και πολύ αρωματικό φαγητό με ντομάτες, πιπεριές, αυγά και γαρίδες, είναι γνωστή σε όλη την Τυνησία. (Η συνταγή εδώ)