Το νέο κρασί της Τήνου

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο βιολογικός αμπελώνας της Volacus Wines φυτεύτηκε το 2010 στο χωριό Φαλατάδος της Τήνου, στη θέση Γάρδαρη, σε ένα σεληνιακό τοπίο με βώλακες (σ.σ. στρογγυλούς γρανιτένιους βράχους). Η περιοχή είναι φημισμένη για τα σταφύλια που παράγει και έχει μακραίωνη παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια.

Οπως λέει ο Μιχάλης Κοντιζάς, ψυχή του οινοποιείου, «τα αμπέλια έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε η διακλάδωση των βραχιόνων να γίνεται κοντά στο έδαφος. Ετσι προφυλάσσονται από το δυνατό μελτέμι, αλλά ταυτόχρονα δέχονται την ευεργετική επίδραση του ήλιου και του ήπιου αέρα, που τα προστατεύει από ασθένειες.

Το έδαφος είναι αργιλοαμμώδες, γρανιτικό και σε συνδυασμό με το ξεχωριστό μικροκλίμα της περιοχής, ευνοεί την παραγωγή ποιοτικού σταφυλιού». Η Μαλαγουζιά που έβγαλε πρώτη φορά φέτος διαφέρει από αυτές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Είναι αρωματική, αλλά όχι με το χαρακτηριστικό λιγωτικό άρωμα φρούτων και λουλουδιών.

Είναι φρέσκια, ιδιαίτερα κοφτερή, κάπως στυφή, με έντονη ορυκτότητα, γνωρίσματα των κυκλαδίτικων κρασιών. Απολαύστε τη δροσερή δίπλα σε λαδερά με ολίγη ντομάτα, ψητά ψάρια, θαλασσινά, ριζότι και μακαρονάδες με ελαφριές σάλτσες λαχανικών. 

Λόγω μικρής παραγωγής, θα το βρείτε σε κάβες και εστιατόρια του νησιού. Στην Αθήνα έχει φέρει ορισμένες φιάλες το εστιατόριο Μελίλωτος.

Τηλ. παραγωγού: 6978-485.671

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή