Η παέγια της Βαλένθια

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο καμένο ρύζι στον πάτο του τηγανιού – έτσι την προτιμούν στη μεσογειακή πόλη, που θεωρείται πατρίδα του παραδοσιακού ισπανικού πιάτου.

Κάτι ανάμεσα στην αυτοκρατορική Μαδρίτη και την παιχνιδιάρα Βαρκελώνη, η Βαλένθια διαθέτει μεσαιωνικές γειτονιές, επιβλητικά μπαρόκ και κλασικά κτίρια, πλατείες, πάρκα και εκτεταμένους  πεζόδρομους. Η συνοικία των ψαράδων, με τα art nouveau σπίτια, είναι ένα υπαίθριο μουσείο, ενώ μοντέρνα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα δείχνουν το πρόσωπο της σύγχρονης πόλης. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι «η πόλη των τεχνών και των επιστημών», συγκρότημα κτιρίων που σχεδίασε για τη γενέτειρά του ο Σαντιάγκο Καλατράβα. Η πόλη αποτελεί ενδιαφέροντα γαστρονομικό προορισμό. Η Κεντρική Αγορά είναι ένα υπέροχο art nouveau κτίριο, με μεγάλη ποικιλία τροφίμων, ενώ παντού θα βρείτε ωραία καφέ και γραφικά tapas-bars.

Η παραλία Malvarrosa, γεμάτη εστιατόρια πάνω στη θάλασσα, είναι ένα καλό μέρος για να δοκιμάσετε παέγια.

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως η παέγια είναι το εθνικό φαγητό της Ισπανίας, όμως οι Ισπανοί τη θεωρούν το χαρακτηριστικό φαγητό της Βαλένθια. Οι ρίζες της είναι παλιές, από την εποχή των Μαυριτανών. Η αρχική συνταγή περιείχε κοτόπουλο, πάπια, κουνέλι, άσπρο ρύζι, φασόλια, σαλιγκάρια, σαφράν, ελαιόλαδο και δεντρολίβανο. Οι κάτοικοι της Βαλένθια συνήθιζαν, αντί για  κρεατικά, να χρησιμοποιούν θαλασσινά, που είχαν σε αφθονία. Αργότερα συνδύασαν τα θαλασσινά με τα κρεατικά, κι έτσι γεννήθηκε η ανάμεικτη παέγια. Το φαγητό πήρε το όνομά του από το ομώνυμο τηγάνι στο οποίο μαγειρεύεται. Παραδοσιακά, ψήνεται επάνω σε φωτιά, με αποτέλεσμα το ρύζι να κολλήσει στον πάτο. Το καμένο ρύζι θεωρείται λιχουδιά και χαρακτηρίζει την καλή παέγια. Γι’ αυτό, αφήστε άφοβα το φαγητό να καεί λίγο. 

Διαβάστε την περίφημη συνταγή της Βαλένθια εδώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή