Ωραία Υδρα: value for money εστιατόριο πολυτελείας

Ωραία Υδρα: value for money εστιατόριο πολυτελείας

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει ανέβει η Υδρα τελευταία. Γράφουν γι’ αυτή τα μεγάλα περιοδικά του κόσμου (Condé Nast Traveller, Forbes, το γερμανικό Focus), πάνε και έρχονται εικαστικοί, γίνεται σούσουρο. Και γαστρονομικά πάει καλά. Ανοιξαν καινούργια μαγαζιά, περιποιημένα, με στέρεο κόνσεπτ, από νέους, μορφωμένους μαγείρους και σώφρονες επιχειρηματίες, τάση που βλέπουμε να παίζει και αλλού. Λέτε να γυρνάμε -επιτέλους- σελίδα;

Μία από τις καινούργιες προτάσεις είναι η Ωραία Υδρα. Συνεταιρίστηκαν η εφοπλίστρια Αντιγόνη Βαμβακά (η οποία έχει ανοίξει και άλλες δύο επιχειρήσεις στο νησί) και μια παρέα φίλων, όλοι του μαγειρικού σιναφιού – σεφ, ζαχαροπλάστες, μετρ κ.λπ. Οι μισοί είναι στο εστιατόριο, οι υπόλοιποι στο νέο ζαχαροπλαστείο του νησιού «Καραμέλα» – όχι πως είναι τόσο διαχωρισμένα τα πόστα…

Η θέση: Το εστιατόριο βρίσκεται στο λιμάνι, εκεί όπου κάποτε ήταν η Ψαροπούλα. Μια ποδαλιά δρόμος από εκεί που σας αφήνει το δελφίνι και τα θαλάσσια ταξί.  

Ωραία Υδρα: value for money εστιατόριο πολυτελείας-1
Ωραία Υδρα: value for money εστιατόριο πολυτελείας-2

Η ατμόσφαιρα: Το design είναι απλό, όμορφο, ταβερνίσιο, με γήινα χρώματα (λίγο πιο έντονα από ό,τι μου αρέσει), αλλά όχι κάτι αξιομνημόνευτο: η Ωραία Υδρα είναι μαγαζί για να φας, όχι για να χαζέψεις πολυέλαιους και πλακάκια. Στα τραπεζάκια έξω στο λιμάνι, θα απολαύσετε το σουλάτσο ντόπιων και επισκεπτών. Το μεσημέρι σταθμεύουν παραδίπλα τα τουριστικά γαϊδούρια.

Το φαγητό: Στην κουζίνα αρχηγός είναι ο Κοσμάς Σαβριάδης, απόφοιτος της ΣΤΕ Γαλαξιδίου, με θητεία σε μεγάλα εστιατόρια και ξενοδοχεία. To μενού που έχει εκπονήσει είναι σαφώς θαλασσινό με μπόλικους εναρκτήριους μεζέδες. Η μαγειρική του έχει βάθος και ελαφράδα. Είναι κοσμοπολίτικη τόσο-όσο, δεν προκαλεί με υλικά αλλότρια και αλαζονικούς νεωτερισμούς – βασίζεται στην τεχνική αρτιότητα, τις ποιοτικές πρώτες ύλες, τη νοστιμιά. Εχει και μερικές «τσαχπινιές». Ας πούμε, φτιάχνει όστρακα στο λαδόχαρτο τα οποία μυρώνει με λεμονόφυλλα και ποικιλία μυρωδικών – πιάτο αναπάντεχο και οικείο μαζί. 

Ωραία Υδρα: value for money εστιατόριο πολυτελείας-3

Στην ταραμοσαλάτα του -φίνα μους- βάζει λίγο μοσχολέμονο. Η καπνιστή μελιτζάνα -ολόκληρη, ανοιγμένη, όχι ξεψαχνισμένη- αρταίνεται με εκλεκτό αγουρέλαιο και λίγο βαλσαμικό. Στην τυροκαυτερή ενώνει γιαούρτι, κοπανιστή Μυκόνου, βαρελίσια φέτα και δυο λογιών πάπρικες (καπνιστή και καυτερή). Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι με ολολοζώντανο το κολοκύθι, στεγνοτηγανισμένοι και συνοδεύονται με βολιώτικο γαλοτύρι. Τα μύδια τα αχνίζει όχι σε ξιδόκρασο αλλά σε επώνυμο Ασύρτικο. 

Ωραία Υδρα: value for money εστιατόριο πολυτελείας-4

Οι θαλασσινές πάστες είναι αλ ντέντε, βρασμένες στα ζουμιά των οστρακοειδών που τις συνοδεύουν. Οι ουρές πεσκανδρίτσας ωραιότατα τηγανισμένες με ελαφριά σκορδαλιά και κρέμα παντζαριού. Δεν δοκίμασα ψάρια ημέρας – τα προτείνουν με διάφορους τρόπους (τηγάνι, ψητά, σε κρούστα αλατιού), φαντάζομαι αναλόγως είδους και μεγέθους. Τα αλιεύματα προμηθεύονται -όσο γίνεται- από ντόπιους ψαράδες και από το περίφημο ψαροχώρι της Κοιλάδας απέναντι στην Ερμιόνη. Μέρος των λαχανικών που χρησιμοποιούν είναι από μποστάνια ιδιόκτητα.

Ο λογαριασμός: Υπολογίστε περίπου 20-25 €/άτομο (με κρασί).

Η κάβα: Το house wine οινοποιείται με σταφύλια δικά τους στο οινοποιείο Δερέσκου στη Μεσσηνία. Και είναι αξιοπρεπέστατο. Η λίστα κρασιών είναι επαρκής για το προσφερόμενο μενού, με ωραίες επιλογές (Σιγάλας, Γκλίναβος, Τσέλεπος, Κυρ-Γιάννη), όμως καλό θα ήταν να εμπλουτιστεί και με άλλες πιο απρόσμενες επιλογές.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ. Θα σας πρότεινα να κάνετε κράτηση σε ένα από τα τρία -μικρά και στριμωχτά είναι η αλήθεια- τραπεζάκια στο λιλιπούτειο μπαλκόνι, για θέα πανοραμική – προς Θεού, όχι το μεσημέρι.

Ωραία Υδρα,

Λιμάνι Υδρας,

Τ/22980-52.556.

Μην χάσετε στην΄Υδρα!

Ωραία Υδρα: value for money εστιατόριο πολυτελείας-5

Την εγκατάσταση της εικαστικού Μαρίας Τσαγκάρη, τον εφήμερο υπαίθριο κήπο με τα παράξενα μπλε φυτά, μπορείτε να απολαύσετε στο δρόμο από την Υδρα για το Μανδράκι. Η εικαστικός είναι νικήτρια του διαγωνισμού του Hyam (Hydra Pour Les Artistes de Méditerranée), πλατφόρμας για την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών που δημιούργησε η Πολίν Σιμόν, παλιά δημοσιογράφος της Figaro, με σπουδές στην Beaux Arts, και εποχική κάτοικος του νησιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή