Εκδρομή στην Αίγινα (μέρος 1ο)

Εκδρομή στην Αίγινα (μέρος 1ο)

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γκερεμέζι, κατσούλες και πέστο φιστικιού Ιδιαίτερα προϊόντα, μπαρ στεγασμένα σε καποδιστριακά κτίρια και ψαροταβέρνες πάνω στο κύμα, στο νησιωτικό προάστιο των Αθηνών.

image

Οινόη

Κομψό καφέ-μπαρ στην παραλία της Αίγινας, νομίζω το μοναδικό με ομπρέλες και όχι με ημιμόνιμη κατασκευή σκίασης, κάτι που το βράδυ το κάνει ιδιαίτερα θελκτικό. Συμπαθητικός καφές, μοντέρνα κοκτέιλ και 12 ελληνικά κρασιά σε ποτήρι.

Οινόη, Λ. Δημοκρατίας 29, Τ/22970-28.683. Καπουτσίνο φρέντο: 3€, ποτήρι κρασί: 4€, κοκτέιλ: 8€.

image

Το Πρωραίον (Αργύρης)

Πίτες, μαγειρευτά, μεζέδες, μακαρονάδες και ό,τι ψάρια και θαλασσινά φέρει η ψαριά της ημέρας, σε μια όμορφη βεράντα στο λιμανάκι της Πέρδικας. Ζητήστε να σας ξεναγήσουν στο εσωτερικό: το κτίριο είναι παλιό και η συλλογή από πιάτα και άλλα παραδοσιακά αντικείμενα ενδιαφέρουσα.

Το Πρωραίον, Πέρδικα, Τ/22970-61.577. Ανοιχτά καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ. Κόστος: περίπου 15-20€/άτομο.

Top choice!

image

«Καβουρόπετρα»

Ο Βασίλης και η Ελένη άνοιξαν την ψαροταβέρνα τους στο λιμανάκι της Καβουρόπετρας το 1980. Tελευταία, κουμάντο στην κουζίνα κάνει ο γιος τους Παναγιώτης με σπουδές στη ΣΤΕ Αναβύσσου, μαγειρεύοντας ευφάνταστα και με λεπτότητα καμωμένα πιάτα. Πέρα από τα κλασικά ψάρια, του τηγανιού και της σχάρας, (ό,τι δοκίμασα χωρίς ψεγάδι), εδώ θα φάτε ντόπιες κατσούλες φιλεταρισμένες, ελαφροτηγανισμένες σε κουρκούτι τύπου τεμπούρα, συνοδεία σάλτσας ντομάτας και τσιπς σκόρδου. Επίσης, σεβίτσε φρέσκου μπαρμπουνιού, κουσκουσάκι γιουβέτσι με καραβιδοουρά, φακοσαλάτα με πλιγούρι και μυρωδικά, ωραία μαρινάτα. Ο σολομός θα μπορούσε να λείπει, καθότι παραφωνία ανάμεσα στα αιγινήτικα ψάρια. Οταν σουρουπώνει, η θέα στο λιμανάκι και στον Σαρωνικό είναι αποστομωτική. 

Καβουρόπετρα, Λιμανάκι Καβουρόπετρας, Τ/22970-23.001. Ανοιχτά από το μεσημέρι. Κόστος: περίπου 20-25€/άτομο (εκτός κι αν πάρετε μεγάλα ψάρια). 


image

Ραβανί στου Παγούδη

Σιροπιαστά σε πλαστικό κεσεδάκι για να τα φάτε στο δρόμο θα προμηθευτείτε από τον Παγούδη. Σας προτείνω το ραβανί-που-είναι-σαν-σάμαλι και το γαλακτομπούρεκο. Για σίγουρη υπεργλυκαιμία, ζητήστε να σας προσθέσει στη μερίδα σας μία μπάλα παγωτό φιστίκι. Οι συνταγές των σιροπιαστών είναι από τους παππούδες του σημερινού ιδιοκτήτη, που ήρθαν από την Πόλη το 1920. 

Παγούδη, Σπύρου Ρόδη 47, Τ/22970- 26.435. Ανοιχτά 08.00-23.00. 

image

Σαρωνικός

Ψάρια ημέρας από τους ψαράδες της Σουβάλας θα βρείτε στον Πετρίτη. Η ταβέρνα είναι σκαρφαλωμένη στο βράχο δεξιά του λιμανιού και προσφέρει ωραία θέα στο χωριό και στον Σαρωνικό. 

Σαρωνικός, Σουβάλα, Τ/22970-52.224. Κόστος: περίπου 15€/άτομο.

image

Μούρτζης

Κάβα, τεϊοπωλείο (παίρνουν από το καλό αθηναϊκό κατάστημα «Δρόμος του Τσαγιού»), μπαχαράδικο, ξηροκαρπάδικο και κυρίως «φιστικοπωλείο» ονομαστό και «γλυκατζίδικο» με εργαστήριο δικό του, που φτιάχνει ό,τι μπορεί να φτιαχτεί με το φημισμένο ντόπιο φιστίκι. Οι ιδιοκτήτες, Παναγιώτης και Νεκταρία Μούρτζη, μου είπαν ότι στο κατάστημα μπαίνει μόνο ό,τι δίνουν οι δικές τους 3.000 φιστικιές. Στο εργαστήριο κουμάντο κάνει ο υιός τους Γιώργος, με σπουδές ζαχαροπλαστικής στη Le Monde. Φιστικάτα και φιστικίνια (ιδιότυπα τοπικά γλυκίσματα με αλεσμένο φιστίκι), γλυκό κουταλιού, παστέλια και φιστικοβούτυρο στα σουξέ του μαγαζιού. 

Π. Ηρειώτη 57, Τ/22970-27.649. Ανοιχτά καθημερινά 08.00-02.00.

Foodie tip: Οι Μούρτζηδες μου είπαν ότι το αυθεντικό αιγινήτικο φιστίκι είναι μυτερό και όχι πολύ φουσκωτό – «το πολύ χοντρό δεν είναι Αιγίνης». Ενας άλλος τρόπος να το ξεχωρίσεις είναι η γεύση του, που είναι γεμάτη και ιδιαίτερα γλυκιά. 


Top choice!

image

Ουζερί «Ο Σκοτάδης»

Από το 1945 στον γιαλό της Αίγινας, στην αρχή ως καφενές, από το ’80 ως ουζερί (ζήλεψα που δεν έχουμε τέτοια ουζερί στην Αθήνα.) Τι έξοχη ιδέα το σφηνάκι με φρέσκο αχινό, λίγο ελαιόλαδο και μία σταγόνα ούζο για καλωσόρισμα! Ο γαύρος μαρινάτος, σχεδόν σούσι, έχει περάσει από ελάχιστο αλάτι και λεμόνι και δεν είναι καθόλου ξινός, μοσχοβολάει θάλασσα. Το ίδιο και ο μαρινάτος κολιός. Εκτακτα τα αχνιστά μύδια, οι κολοκυθοκεφτέδες, το χταπόδι τουρσί. Εκτακτα και τα ψαράκια και οι ψαρούκλες, στο τηγάνι και στη σχάρα. Το λάδι είναι επώνυμο από το ντόπιο τυποποιητήριο Philippos Hellenic Goods. Αξιόλογη λίστα κρασιών, εξαιρετική συλλογή με σπάνια αποστάγματα, παλαιωμένα και μη. 

Ο Σκοτάδης, Λ. Δημοκρατίας 46, Τ/22970-24.014. Κόστος: 15-20€/άτομο. 

image

Η Δημοτική Ψαραγορά της Αίγινας

Ο αλιευτικός στόλος του νησιού φέρνει καθημερινά ποικιλία ψαριών και θαλασσινών στη Δημοτική Ψαραγορά, που μετράει πάνω από 70 χρόνια ζωής. Πλέον δουλεύουν 6 ψαράδικα, παλαιότερα ήταν περισσότερα. Η αγορά λειτουργεί επίσης ως ιχθυόσκαλα, προμηθεύοντας εμπόρους και αθηναϊκά καταστήματα. Οπως μου είπαν οι ψαρομανάβηδες, δεν είναι λίγοι οι Αθηναίοι που κατεβαίνουν στην Αίγινα για μονοήμερη εκδρομή και παίρνουν ψάρια για το σπίτι. Αλλοι παραγγέλνουν και τους τα στέλνουν. Αυτή την εποχή, στους μαρμάρινους πάγκους των μαγαζιών θα βρείτε σαφρίδια, γόπες, μπακαλιάρους, βραστόψαρα, σαρδέλες, γαύρο, χταπόδια και θράψαλα. Α, και το ντόπιο ψάρι, την κατσούλα. 

Δημοτική Ψαραγορά της Αίγινας, Λ. Δημοκρατίας. Ανοιχτά από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή