Ο γλυκός χυμός των σταφυλιών και η κρουστή τους σάρκα τα κατατάσσουν στα πιο δημοφιλή και αγαπητά καλοκαιρινά φρούτα. Σας τα προτείνουμε σε 4 διαφορετικές εκδοχές, ώστε να τα απολαμβάνετε για περισσότερο καιρό.
Γρήγορο γλυκό του κουταλιού σταφύλι
Προετοιμασία: 20΄
Για 700 γρ.: Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 100 γρ. ζάχαρη με 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού για περίπου 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σχηματιστεί ένα είδος ξανθιάς καραμέλας. Αποσύρουμε και ρίχνουμε 4 φλιτζ. τσαγιού ρώγες σταφυλιού, χωρίς κουκούτσι, και 2 φύλλα αρμπαρόριζας (προαιρετικά). Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βράζουμε, ανακατεύοντας απαλά, για να μη λιώσουμε το σταφύλι, για περίπου 8 – 10 λεπτά, μέχρι να προκύψει ένα είδος γλυκού του κουταλιού με ελαφρώς πηχτό σιρόπι. Αποσύρουμε, αφήνουμε να κρυώσει, αφαιρούμε την αρμπαρόριζα και διατηρούμε τα καραμελωμένα σταφύλια σε βάζο, στο ψυγείο, για περίπου 1 μήνα.
Με τι ταιριάζει: Mε παγωτό, με γιαούρτι, με τυριά, σε πράσινη σαλάτα με ξινοτύρι και σε γλυκόξινες τηγανιές κοτόπουλου.
Ελαφρύ σιρόπι – σαν πετιμέζι
Προετοιμασία: 30΄
Για 450 γρ.: Πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή το μούλτι 4 φλιτζ. τσαγιού ρώγες σταφυλιού, χωρίς κουκούτσια, για περίπου 1 – 2 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα «χυμό» με κομματάκια σταφυλιού. Αδειάζουμε τον πολτό σε μια μέτρια κατσαρόλα, προσθέτουμε 1 φύλλο αρμπαρόριζας ή λεβάντας (αν θέλουμε) και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία σε σιγανή φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 10 – 12 λεπτά, μέχρι να προκύψει ένα είδος σιροπιού. Αποσύρουμε, αφήνουμε να κρυώσει, πετάμε την αρμπαρόριζα ή τη λεβάντα και διατηρούμε το σιρόπι σε βάζο, στο ψυγείο, για περίπου 1 – 2 μήνες.
Με τι ταιριάζει: Με παγωτό, γιαούρτι, μους σοκολάτα. Μπορούμε να γαρνίρουμε με αυτό τάρτες, τυρογλυκά, σαγανάκια ή να το βάλουμε σε λαδολέμονα για σαλάτες.
Χυμός σταφύλι σε παγάκια
Προετοιμασία: 15΄
Πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή το μούλτι 4 φλιτζ. τσαγιού ρώγες σταφυλιού, χωρίς κουκούτσια, για περίπου 2 – 3 λεπτά. Σουρώνουμε τον πολτό σε μια μέτρια κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 – 7 λεπτά, ώστε να μπορέσει ο χυμός να διατηρηθεί περισσότερο και να μην ξινίσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το χυμό να κρυώσει, τον βάζουμε σε παγοκύστες και τις διατηρούμε στην κατάψυξη.
Με τι ταιριάζει: Ρίχνουμε παγάκια μέσα σε χυμούς ή σε πράσινο τσάι με λεμόνι αντί για ζάχαρη ή, ακόμα, τα θρυμματίζουμε στο μπλέντερ και τα βάζουμε σε κοκτέιλ με τζιν ή σε μοχίτο.
Σταφύλια ψητά στο φούρνο με μέλι, πιπέρι και θαλασσινό αλάτι
Προετοιμασία: 30΄
Για 700 γρ.: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 4 φλιτζ. τσαγιού ρώγες σταφυλιού, χωρίς κουκούτσι, με 3 κουτ. σούπας μέλι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C, στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και τη λαδώνουμε ελαφρώς. Απλώνουμε τα μελωμένα σταφύλια στη λαδόκολλα, τα πασπαλίζουμε με 1 κουτ. γλυκού χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Διατηρούμε τα ψητά σταφύλια σε βάζο, στο ψυγείο, για περίπου 15 – 20 ημέρες.
Με τι ταιριάζει: Σε ντάκο και φρυγανισμένο ψωμί με ξινοτύρια και πικάντικα αλλαντικά, σε πράσινες σαλάτες με κοτόπουλο ή γαλοπούλα, με χοιρινά σουβλάκια, καθώς και με λιπαρά ψάρια, όπως ο κολιός και το σκουμπρί.
Ρώγες-παγάκια!
Μπορούμε να παγώσουμε ολόκληρες ρώγες σταφυλιού στην κατάψυξη και να τις σερβίρουμε στο κλείσιμο επίσημου γεύματος, αντί σορμπέ,σκέτες, με γιαούρτι ή πάνω από σορμπέ άλλων φρούτων ή λεμονιού. Τρώγονται, επίσης, ως δροσερό «σνακ» όλες τις ώρες.