Η Σύρος στο πιάτο σου

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα τριήμερο γεμάτο γεύσεις του τόπου τους έχουν οργανώσει οι «πρωτευουσιάνοι» των Κυκλάδων.

Ολο το νησί είναι εδώ και καιρό στο πόδι. Οι τυράδες, οι μελάδες, ο ένας και μοναδικός οινοποιός, οι λουκουμαδοποιοί, οι βοτανάδες, οι μάγειροι, οι εστιάτορες, οι ταβερνιάρηδες. Βάζουν πλάτες, σκέψη, διαθέτουν τα μαγαζιά τους, τον χρόνο τους. Στόχος τους να δείξουν τη γαστρονομία τους από αύριο 16/09 και για τρεις μέρες στους επισκέπτες του νησιού και στους γαστρο-δημοσιογράφους που έχουν κληθεί να γνωρίσουν τον τόπο και τους παραγωγούς του. Απώτερος σκοπός η ανάδειξη της Σύρου ως γαστρονομικού προορισμού.

Έχει η Σύρος γαστρονομία; Μεταξύ μας, μέχρι πρόσφατα νόμιζα ότι εκτός από το Σαν Μιχάλη και τα λουκούμια, δεν είχε κάτι άλλο «γαστρονομικό» να προσφέρει. Μέχρι που η συνεργάτις του «Γαστρονόμου» Νικολέτα Μακρυωνίτου (Συριανή αναντάμ παπαντάμ), μάς απέδειξε με ένα αφιέρωμα στις συνταγές και τα προϊοντα του ότι το νησί έχει ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα.

Αιγαιοπελαγίτικες βάσεις, φραγκολεβαντίνικες επιρροές, ντόπια παραγωγή, συνταγές εξ Εσπερίας. Στη Μεγάλη Χίμαιρα του Καραγάτση, η οικογένεια υποδέχεται στο Επισκοπειό τον γιο από την Αθήνα με ένα τραπέζι γεμάτο με τα αγαπημένα του φαγητά: «…πιλάφι με συκωτάκια πουλιών, κοτόπουλο με άσπρη σάλτσα καβουρδιστή, μαρουλοσαλάτα αρωματισμένη μόλις με σκόρδο και πασπαλισμένη με ροκφόρ, και γλυκό με σοκολάτα και σαντιγί». Δίπλα στις αστικές συνταγές, οι μικρασιάτικες νοστιμιές (βλ. λουκούμια – πολλοί πρόσφυγες κατέληξαν στη Σύρο), και βέβαια η λιτή αιγαιοπελαγίτικη παράδοση: λιαστές ντομάτες τηγανητές με κουρκούτι, αμπελοκορφάδες γιαχνί, βλαστάρια λαδολέμονο και πασπαλάδες με μάραθο κι αμπελοφάσουλα, τιριτιτίμ κολοκυθένιο (φουρτάλια) και λαχανιά με χοιρινό.

Και από προϊόντα, οι κάππαρες (όπως σε όλες τις Κυκλάδες, απλώς εδώ πρωτοφτιάχτηκε η περίφημη καππαροσαλάτα), οι ονομαστές λούζες (πολλοί Συριανοί περηφανεύονται πως στο νησί τους φτιάχνουν τις καλύτερες), και τα άλλα προϊόντα των χοιροσφαγίων, τα μέλια, και η σύγχρονη παράδοση: το Σαν Μιχάλη, η συριανή παρμεζάνα που μετρά μόλις μισό αιώνα ζωής, τα κρασιά από το νέο οινοποιείου του νησιού, οι μαρμελάδες με ντόπια ζαρζαβατικά και φρούτα και τα προϊόντα άλλων μικρών μονάδων που αξιοποιούν ό,τι παράγεται στο νησί.

Αυτά και άλλα πολλά μάς καλούν να γνωρίσουμε οι διοργανωτές του φεστιβάλ «Syros GrEATings – Η Σύρος στο πιάτο σου» το τριήμερο 16-18/09.

Τι «παίζει» στο φεστιβάλ

Τα 17 εστιατόρια του δικτύου Aegean Cuisine στην Ερμούπολη και τα χωριά του νησιού θα προσφέρουν παράλληλα με τα μενού τους καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου ειδικά μενού με πιάτα που εμπνέονται από τη γαστρονομική παράδοση της Σύρου.

Τα μέλη της Λέσχης Φωτογραφίας-Κινηματογράφου Σύρου αποτυπώνουν τη γαστρονομική κουλτούρα της Σύρου σε μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Φάτε μάτια Σύρο» που θα φιλοξενείται στην κεντρική είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου (ωράριο λειτουργίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης).

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ εντάσσεται και η έκθεση για την ιστορία του συριανού λουκουμιού στο Βιομηχανικό Μουσείο (καθημερινές 10:00-15:30, Σάββατο 10:00-15:30 & 18:00-20:00, Κυριακή 10:00-15:00).

Επίσης:

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου

Το απόγευμα του Σαββάτου από τις 17:00 έως τις 21:30, ο θερινός κινηματογράφος «Παλλάς», ο χώρος που άλλοτε στέγαζε την «Αγορά της Ερμούπολης», μεταμορφώνεται για να υποδεχθεί live μαγειρέματα και έκθεση τοπικών προϊόντων. Οι chefs των εστιατορίων του δικτύου Aegean Cuisine στη Σύρο αλλά και guest chefs μαγειρεύουν συριανή κουζίνα για το κοινό και οι τοπικοί παραγωγοί παρουσιάζουν τα προϊόντα τους. Ορισμένες από τις παραγωγικές μονάδες θα δέχονται επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης.

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου

Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του Ελληνικού πρωινού της Σύρου στο κυλικείο του Δημαρχιακού Μεγάρου, σε μια εκδήλωση η οποία θα μαγνητοσκοπηθεί ώστε να είναι διαθέσιμη προς παρακολούθηση από το ευρύ κοινό και όλους τους ενδιαφερόμενους.

Το φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Συλλόγου Επαγγελματιών Επισιτισμού Σύρου «Τερψιχόρη», με την υποστήριξη του δικτύου Aegean Cuisine.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή