Φρέσκια, ζουμερή Σουλτανίνα και γλυκόξινη Μαύρη Κορινθιακή

Φρέσκια, ζουμερή Σουλτανίνα και γλυκόξινη Μαύρη Κορινθιακή

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μελαχρινά, βιολογικά, δίχως κουκούτσια, τα σταφύλια της μικρόρωγης Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας είναι τραγανά, ζουμερά και πεντάγλυκα, ξεχειλίζουν χυμούς. Ωστόσο, παρά τη γλυκόξινη νοστιμιά, τις απύρηνες ρώγες και την εντυπωσιακά μεγάλη περιεκτικότητά τους σε ρεσβερατρόλη (αντιοξειδωτική ουσία), η ζήτηση της νωπής δεν είναι μεγάλη και έτσι οι καλλιεργητές αποξηραίνουν πάνω από το 90% της σοδειάς τους – πετυχαίνουν έτσι μεγαλύτερα κέρδη, επιμηκύνοντας τη χρονική περίοδο διάθεσης και κατανάλωσης.

Το από πάντα κορυφαίο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν μεσουράνησε ειδικά τον αιώνα μεταξύ 1820 και 1920, όταν ταξίδευε με τα «πριμαρόλια», τα ξύλινα καΐκια της εποχής, στα λιμάνια της Μεσογείου, της Γαλλίας και της Αγγλίας. Και σήμερα όμως, σε μικρότερο βαθμό, αποτελεί σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν, καθώς από τη συνολική παγκόσμια παραγωγή περίπου το 90% προέρχεται από τη χώρα μας, και συγκεκριμένα από τη δυτική Πελοπόννησο, όπου καλλιεργούνται κυρίως οι κλώνοι Βοστίτσα (ΠΟΠ) και Σταφίδα Ηλείας (ΠΓΕ), και από τη Ζάκυνθο, όπου καλλιεργείται κυρίως η Σταφίδα Ζακύνθου (ΠΟΠ) – μικρότερες ποσότητες καλλιεργούνται και στην Ορεινή Κορινθία. Νωπά σταφύλια, όμως, θα βρούμε λιγοστά και αυτά από τα τέλη Αυγούστου έως τα τέλη Σεπτέμβρη.

Μικρή ποσότητα συμβατικής και βιολογικής νωπής Μαύρης Κορινθιακής διαθέτει ο γεωπόνος και καλλιεργητής από την Ολυμπία της Ηλείας Ανδρέας Βαρώτσος, στο οπωροπωλείο Περιβόλι -η υπόλοιπη παραγωγή του αποξηραίνεται και τυποποιείται με την επωνυμία «Μαυρομάτα»-, ενώ μεγαλύτερες ποσότητες βιολογικής, νωπής Μαύρης Κορινθιακής φέρνει ο Κώστας Παπαθανασίου από την Ορεινή Κορινθία στις βιολογικές αγορές, στα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος και στα Μετρό, μέχρι περίπου και τις 20 Σεπτέμβρη.

Στην αγορά βρήκαμε επίσης σταφύλια Μαύρης Κορινθιακής ποκιλίας, συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας, στο μανάβικο «Αγροτικόν» στη Φιλοθέη και συμβατική στον «Κήπο» στη Μαβίλη.

Η λεπτόφλουδη, απύρηνη Σουλτανίνα, αντιθέτως, είναι πιο διαδεδομένη και πολύ πιο κοινή. Στις βιολογικές αγορές δοκιμάσαμε πεντανόστιμα τσαμπιά Σουλτανίνας από την Αναστασία Καραμπή από το Ανω Διμηνιό και το Μελίσσι Κορινθίας, από τους αδερφούς Μπασανιώτη από τα Στύλια και τη Βελίνα, επίσης Κορινθίας, και από τον Παναγιώτη Λιδορικιώτη από το Λέχαιο Κορινθίας.

Στις βιολογικές αγορές: Δευτέρα – Χαϊδάρι (Παπαθανασίου) και Ν. Σμύρνη (Μπασανιώτης), Τρίτη – Ν. Ηράκλειο (Λιδορικιώτης, Μπασανιώτης, Καραμπή, Παπαθανασίου), Κορυδαλλός (Μπασανιώτης) και Ψυχικό (Μπασανιώτης), Τετάρτη – Ηλιούπολη (Καραμπή, Λιδορικιώτης, Παπαθανασίου, Μπασανιώτης), Χαλάνδρι (Μπασανιώτης) και Φιλοθέη (Μπασανιώτης), Πέμπτη – Γέρακας (Μπασανιώτης, Καραμπή) και Φάληρο (Μπασανιώτης, Παπαθανασίου), Παρασκευή – Χολαργός (Λιδορικιώτης, Καραμπή, Μπασανιώτης, Παπαθανασίου) και Καισαριανή (Μπασανιώτης), Σάββατο – Ιλιον (Καραμπή, Μπασανιώτης), Βούλα (Καραμπή, Παπαθανασίου, Μπασανιώτης, Λιδορικιώτης) και Ελευσίνα (Μπασανιώτης).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή