Τριήμερο στο Ναύπλιο (μέρος β΄)

Τριήμερο στο Ναύπλιο (μέρος β΄)

6' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τοπικά προϊόντα, μεζεδοπωλεία και αφίξεις στην αγαπημένη μας πόλη.

image

La gratella

Το «La gratella» (σ.σ.: οι γρίλιες των παντζουριών στα Ιταλικά ή το σχαροτήγανο, σε ορισμένες περιοχές της γείτονος) σερβίρει απλές, καθαρές ιταλικές γεύσεις. Δοκιμάσαμε πολύ συμπαθητική Margherita με νιφάδες παρμεζάνας και λεπτή τραγανή ζύμη και ένα σωστά χυλωμένο ριζότο λαχανικών με προσούτο. Στο La Gratella βρίσκουμε επίσης φρέσκα ζυμαρικά και tiramisu σε μορφή semifreddo.

Βασ. Ολγας 44, Τ/27520-28.350. Ανοιχτά καθημερινά (Δευτ-Παρ. 17.00- 01.00, Σαββατοκύριακο 16.00- 01.00), Κόστος: 17-22€/άτομο. 

Γαλακτοκομικά Ηλιού

Κάνουμε στάση στο κατάστημα της οικογένειας Ηλιού για να προμηθευτούμε το πρόβειο γιαούρτι δικής τους παραγωγής και την πολύ καλή κρέμα. Στο μαγαζί βρίσκουμε επίσης τυριά και προϊόντα τοπικών παραγωγών.

Αργους 35-37, Τ/27520-21.027. Ανοιχτά 08.00-15.00 και 18.00-21.00 και το Σάββατο. 

Εκλεκτό τοπικό προϊόν!

image

 

Το γάλα του Μοριά

«Το γάλα του Μοριά» είναι το σήμα των προϊόντων γάλακτος του Συνεταιρισμού Αγελαδοπαραγωγών της Ανατολικής Πελοποννήσου. Ο Συνεταιρισμός συστάθηκε το 2011 και μετράει περίπου 10 ενεργούς κτηνοτρόφους από τους νομούς Αργολίδας και Αρκαδίας. Παράγουν γάλα (πλήρες, ελαφρύ, σοκολατούχο), γιαούρτια και επιδόρπια, βούτυρο και τυριά (φέτα, γραβιέρα, ανθότυρο και μυζήθρα), τα οποία βρίσκουμε κυρίως στην Πελοπόννησο και σε καταστήματα στην Αθήνα. Ειδοποιός διαφορά του γάλακτος; Το πολύ μικρό χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη συλλογή έως την επεξεργασία.

«Σε μία-δύο ώρες από τη συλλογή του βρίσκεται στο εργοστάσιο. Αυτό σημαίνει ότι μας επιτρέπεται να ακολουθήσουμε τεχνικές ηπιότερης επεξεργασίας, διατηρώντας τα θρεπτικά και οργανοληπτικά του στοιχεία», εξηγεί ο Γιάννης Ντούρας, χημικός και τεχνικός σύμβουλος του Συν/σμού. Φέτος, ο Συν/σμός εγκαινίασε δύο σημεία αυτόματης πώλησης (ΑΤΜ γάλακτος) στην Αθήνα, που σύμφωνα με τα σχέδιά του πρόκειται να αυξηθούν εντός του 2017. «Το γάλα που συλλέξαμε αποβραδίς ή το πρωί, το απόγευμα βρίσκεται στην Αθήνα», σημειώνει ο κ. Ντούρας. Στο Αργος άνοιξε κρεοπωλείο του Συν/σμού με μοσχαρίσιο κρέας από τους δικούς του παραγωγούς, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο, Λευτέρη Αντωνάκο, υπάρχει η σκέψη να ανοίξει κατάστημα και στο Ναύπλιο.

Κρεοπωλείο στο Αργος: Καρ. – Δημητρίου και Πασχαλινοπούλου 1, Τ/27513-01.586. Αυτόματοι πωλητές στην Αθήνα: Πατησίων 111 & Τροίας, και Βελβενδού 29, Κυψέλη. Για μαγαζιά στην Αθήνα: τηλ. 6947-697.009. 

Για ψάρι στην παραλία

image

1. Αραπάκος

Στην παραλία, την απόλυτη «περατζάδα» του Ναυπλίου, βρίσκεται η ψαροταβέρνα «Αραπάκος» με αύρα θαλασσινή και μεγάλη ιστορία. Εδώ θα γευτεί κανείς σωστά ψημένο ψάρι (την τελευταία φορά το ψήσιμο της τσιπούρας ήταν ιδανικό), φρέσκες σαλάτες και βρασμένα όπως πρέπει λαχανικά. Το τηγάνι είναι πάντα καλό. Ωστόσο, κάποια από τα πρώτα πιάτα που δοκιμάσαμε (γαρίδες σαγανάκι και κριθαρότο) ήταν μεν καλά, αλλά χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο.

Μπουμπουλίνας 81, παραλία Ναυπλίου, Τ/27520-27.675. Ανοιχτά καθημερινά 12.00-01.00. Κόστος: 25-40€/άτομο, ανάλογα με την παραγγελία. 

image

2. Σαβούρας

Η προθήκη έξω από το μαγαζί με τα ψάρια να ακουμπούν στον θρυμματισμένο πάγο είναι σήμα κατατεθέν. Στα ορεκτικά του Σαβούρα ξεχωρίζουν τα αχνιστά μύδια του μαγαζιού, ενώ στα κυρίως, εκτός από το ψητό ψάρι, υπάρχει και γιουβέτσι που γίνεται με μικρόψαρα ή με φαγκροκέφαλο.

Μπουμπουλίνας 79, παραλία Ναυπλίου, Τ/27520-27.704. Ανοιχτά 11.00-00.30. Κόστος: 20-45€/άτομο, ανάλογα με την παραγγελία. 

Νούλης

Καταλαβαίνει κανείς ότι κάτι καλό συμβαίνει εδώ ήδη από το καλωσόρισμα: ελιές και καλό ελαιόλαδο παραγωγής των ίδιων των ιδιοκτητών. Ωραίοι μεζέδες, πιάτα ελληνικής κουζίνας και πολίτικες λιχουδιές. Φημίζεται, μεταξύ άλλων, για το κεμπάπ και τα ντολμαδάκια. Ευγενικό, διακριτικό σέρβις.

Μουτζουρίδου 8, Τ/27520-25.541. Ανοιχτά 13.00-15.00 και 17.30-21.30. Κόστος 20-25€/άτομο. 

image

Φούρνοι Κατσούλη: ψωμί από αλεύρι πετροαλεσμένο

Παλαιός φούρνος, με τρία καταστήματα στην πόλη, με καλό ψωμί, κουλουράκια, σάντουιτς, γλυκά και ζυμαρικά δικής του παραγωγής. Η νέα γενιά εκσυγχρόνισε το μοντέλο της επιχείρησης, υπέγραψε συμφωνίες με παραγωγούς στα πρότυπα της συμβολαιακής γεωργίας και έσπειρε και δικό της στάρι (κάνοντας αυτή την περίοδο δοκιμές με μαυραγάνι και δίκοκκο), ώστε να ελέγχει κάθε στάδιο της παραγωγής. Επιπλέον, εξοπλίστηκε με δικό της πετρόμυλο. Δοκιμάστε το «καρβέλι του πετρόμυλου», ψημένο στον ξυλόφουρνο, και από τα ζυμαρικά που φτιάχνονται στο εργαστήρι επί της οδού Αργους ξεκινήστε με τις μακαρούνες, το κριθαράκι και τις ρεγκινέτες με κουρκουμά.

Αργους 69, Τ/27520-96.374, Σιδηράς Μεραρχίας 43, Τ/27520-28.017, Χαρ. Τρικούπη και Αγ. Ανδριανού, Τ/27520-28.886. 

image

Εκλεκτοπωλείο: για προϊόντα αργίτικα και όχι μόνο

Ο Λυκούργος και η Ευγενία συγκεντρώνουν εδώ ορισμένα από τα καλύτερα προϊόντα της χώρας. Από τοπικά προϊόντα προμηθευτείτε το πρόβειο γιαούρτι «Καρυάς» της οικογένειας Μαυρόγιαννη, φέτα «Ελατος» από το Σχοινοχώρι Αργους, ενώ μια δεύτερη πρόταση για εξαιρετικό πρόβειο γιαούρτι είναι και το «Εκ Βοσκής» από το Αργος. Αργίτικα είναι και τα γλυκά κουταλιού «Φίλεμα», με το μικρό βύσσινο και το περγαμόντο να ξεχωρίζουν. Τα παιδιά συνεργάζονται επίσης με τον Χρήστο Ρήγα, έναν νέο βιοκαλλιεργητή από την περιοχή, και έτσι εξασφαλίζουν καλή μαναβική για τους πελάτες τους.

Σιδηράς Μεραρχίας 27, Τ/27523-06.767. Ανοιχτά Δευτ-Τετ-Σάβ. 08.45-15.30, Τρ-Πέμ.-Παρ. 08.45-15.30 και 17.30- 21.30. 

image

Kastro Karima

Κρυμμένο στα σοκάκια πάνω από το ΚΤΕΛ, είναι γνωστό και ως η ταβέρνα του «Αιγύπτιου», παρατσούκλι του κυρίου Στέλιου λόγω της καταγωγής του. Σερβίρει κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας (έκτακτος ο αφράτος, ελαφρύς μουσακάς), αλλά και ανατολίτικες νοστιμιές, όπως τα καλοτηγανισμένα φαλάφελ και το μυρωδάτο ταμπουλέ.

Παπανικολάου 32, Τ/27520-25.279. Ανοιχτά 12.00-00.00. Κόστος: 10-15€/άτομο. 

Δοκιμάστε επίσης

image

▸ Ντόπια γραβιέρα στου Ρόζη

Γεννήθηκα στο Μόντρεαλ και επέστρεψα με τους γονείς μου στην Ελλάδα. Στο χωριό έμαθα τι σημαίνει πραγματική γεύση και έπειτα, σε όλα μου τα ταξίδια, αναζητούσα αυθεντικά προϊόντα», λέει ο Γιώργος Ρόζης που άνοιξε το «Αναπλιώτικο Μπακάλικο» μαζί με τη σύζυγό του Κατερίνα. Στη μικρή κάβα του μαγαζιού βρίσκουμε κρασιά από παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, όπως το Κτήμα Παπαντώνη και το Κτήμα Μανωλάκη. Ζυμαρικά από την οικοτεχνία Κόλλια και το έξοχο προζυμένιο «ψωμί του Λουκά» από τη Νέα Κίο, με αλεύρι από στάρι μαυραγάνι. Στο ψυγείο, ανάμεσα σε καλούδια που καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα, πρωταγωνιστούν οι δικές του γραβιέρες! Ο παππούς του Γιώργου ξεκίνησε το ομώνυμο τυροκομείο το 1951 παίρνοντας γάλα από τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Γραβιέρα με μπούκοβο (τέλειος τσιπουρομεζές), με τρούφα (!), φρέσκια και γλυκίζουσα ή παλαιωμένη με έξτρα πικάντικο χαρακτήρα; Αυτά είναι διλήμματα!

Πλαπούτα 29, Τ/27520-26.764. 

image

▸ Κρέπα στο «Σοκάκι»

Ενα από τα γνωστότερα στέκια του Ναυπλίου. Κρέπες και πάλι κρέπες! Εκτός από τους κλασικούς συνδυασμούς υπάρχουν και κάποιοι πρωτότυποι – έκτακτη αυτή με ανθότυρο, μέλι και σουσάμι. Καλές ομελέτες και θαυμάσιος εσπρέσο και καπουτσίνο. Το βράδυ μπορεί κανείς να απολαύσει το κρασί του, επιλέγοντας από μια ενδιαφέρουσα λίστα με έμφαση στον αμπελώνα της Πελοποννήσου, συνοδεία πλατό αλλαντικών και τυριών (π.χ. με γραβιέρα Κουφόπουλου ή με καβουρμά Μπόρα) ή μικρών συνοδευτικών πιάτων, όπως τάρτα με μυκονιάτικη κοπανιστή, ρόκα και τοματίνια. 

Εθνικής Αντιστάσεως 8, Τ/27520-26.032. Ανοιχτά καθημερινά 09.00-02.00. 

+2 Παγωτατζίδικα 

image

Τα σπέσιαλ των Κουστένηδων

Η οικογένεια Κουστένη φτιάχνει κορυφαίο παγωτό με τον παραδοσιακό τρόπο. «Προτιμάμε ελληνικές πρώτες ύλες, π.χ. παίρνουμε πολτό φουντουκιού από την ένωση παραγωγών στην Πιερία για να φτιάξουμε το “Ferrero” και φρέσκα φρούτα», λέει ο Γιώργος Κουστένης. Δοκιμάστε μαστίχα με κομμάτια σιροπιασμένου κανταϊφιού, καρύδι με κανέλα, cheesecake φράουλα, σύκο, «nocciola» και παρφέ, που φτιάχνονται με κρέμα γάλακτος, μαρέγκα και κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Βασ. Κων/νου 16, Τ/27520-25.301. Ανοιχτά καθημερινά, 10.00-01.00. 

image

Αntica Gelateria di Roma

Γνωστός και ως ο «Ιταλός» του Ναυπλίου. Αν έχετε περάσει από εδώ, σίγουρα θα έχετε γευτεί το φουντούκι. Αναζητήστε τις βέρες ιταλικές γεύσεις, όπως τα Zuppa Inglese (κρέμα, παντεσπάνι και ιταλικό λικέρ Alchermes) και Cassata siciliana (κρέμα με κομμάτια φρούτων) και τα σορμπέ (στο διπλανό ψυγείο), όπως τη σοκολάτα με τσίλι, που στην αρχή μοιάζει αθώα στο στόμα, για να προσφέρει στη συνέχεια σχεδόν ύπουλα ένα γλυκό κάψιμο. Στην Gelateria βρίσκουμε επίσης και semifreddo γλυκάκια – tiramisu, cassata siciliana, φέτες πανετόνε γεμισμένες με παγωτό και πανακότα. Αν σας αρέσει ο καφές, ζητήστε να σας φτιάξουν ένα «granita di caffe con panna» («σφηνάκι» γρανίτας εσπρέσο με φρεσκοχτυπημένη σαντιγί) παρέα μ’ ένα cantuccini (τα ιταλικά μπισκοτάκια), μια πραγματική μίνι απόλαυση. 

Φαρμακοπούλων 3 και Κομνηνών, Τ/27520-23.520. Ανοιχτά καθημερινά 08.00-03.00.

Διαβάστε το μέρος α'.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή