Το νόστιμο Κουκάκι (μέρος α’)

Το νόστιμο Κουκάκι (μέρος α’)

7' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψωμί από τον «Τάκη», σάντουιτς στο «Guarantee», value for money κοκτέιλ σε ένα παλιό λιπαντήριο αυτοκινήτων, κρητικό κουνέλι στα «Ελληνικά Καλούδια». Μια συνοικία ταμάμ για απαιτητικούς, συνειδητοποιημένους foodies.

Σκουμπρί

Στον πεζόδρομο της οδού Δράκου ανάμεσα στη Βεΐκου και τη Δημητρακοπούλου. Τα τηγανητά του καλαμαράκια είναι καλοψημένα, το ίδιο και οι φιλεταρισμένες σαρδέλες στη σχάρα. Καλή επίσης η φέτα σε φύλλο με μέλι και σουσάμι, το ταμπουλέ και -φυσικά- το καπνιστό σκουμπρί στη λαδόκολλα. Κάνουν και delivery.

Δράκου 14, Τ/210-92.10.994. Ανοιχτά καθημερινά από τις 12.00. Η κουζίνα λειτουργεί έως τις 00.30. Κόστος: περίπου 15€/άτομο (χωρίς ποτό).

Top choice!

image

Ελληνικά καλούδια

Κλείνει τα 10 χρόνια λειτουργίας του το μπακάλικο δίπλα στο Μουσείο Ακρόπολης. Ενημερωμένος απόλυτα για τα καλύτερα της ελληνικής παραγωγής, ο Σταμάτης Τσικνιαδόπουλος σας βοηθά να επιλέξετε ανάλογα με τα γούστα σας ανάμεσα στα συσκευασμένα τυριά και αλλαντικά, γιαούρτια, μέλια, λάδια, αλεύρια (και χαρουπάλευρο), ζυμαρικά, διάφορα «μεζεδάκια», όσπρια με τη σέσουλα. Θα βρείτε επίσης κάποια κρεατικά συσκευασμένα – πολύ καλός ο πετεινός και το κουνέλι της φάρμας Αλεξανδράκη, αλλά και το εξαιρετικό ψωμί από το Betty’s Bakery.

Χατζηχρήστου 8, Τ/210-92.24.060. Ανοιχτά ώρες καταστημάτων.

image

Η σβούρα

Μικρό τσιπουρομεζεδοπωλείο αλλά και καφέ στην οδό Δράκου. Σερβίρει λίγα πιάτα (αλλά χορταστικά και σε πολύ καλές τιμές) για να συνοδεύσετε το ωραιότατο τσιπουράκι του. Αγαπημένα, η γεμιστή πατάτα, ο ντάκος και το απάκι. Ο χρωματιστός χώρος του είναι πολύ μικρός, αλλά έχει και λίγα τραπέζια με σόμπα στον πεζόδρομο.

Δράκου 8, Τ/210-92.20.919. Ανοιχτά 10.00-03.00. Κόστος: Μεζέδες από 3,50€, ποτήρι τσίπουρο 2€.

image

Ερωφίλη

«Από τη Λίλα», μου απάντησε η νύφη μου όταν τη ρώτησα πού βρήκε κάτι εξαιρετικά καρύδια που δοκίμασα στο σπίτι της. Εκτός, όμως, από τους φρεσκότατους ξηρούς καρπούς, στο γωνιακό μαγαζάκι -που είναι παράδεισος και για τους καραμελοφάγους- θα βρείτε μπαχαρικά, σοκολατάκια και καφέ που ψήνουν οι ίδιοι και αλέθεται επιτόπου. 

Δημητρακοπούλου 39Β και Δράκου, Τ/210-92.40.296. Ανοιχτά 09.00-22.00, Κυριακές 11.00-21.00. 

Top choice!

image

Akropaul’s

Νέο στέκι στο ισόγειο ενός νεοκλασικού με «αυλίτσα» και σόμπες για το κρύο. Από το πρωί με πολύ καλό καφέ μέχρι αργά το βράδυ με ένα ποτήρι κρασί από τον ελληνικό αμπελώνα και μερικά πιάτα (σούπες, ρολό, σαλάτες, σάντουιτς). Συνιστώ την πίτσα με αβοκάντο και κοτόπουλο ή τη σαλάτα με παστράμι, λόλα, ντοματάκι, αγκινάρα τουρσί. Από τα τέλη Σεπτέμβρη τις Κυριακές, από τις 12.00 το μεσημέρι, θα σερβίρουν brunch. 

Δημητρακοπούλου 7, Τ/213-04.09.214. Ανοιχτά: Δευτέρα-Πέμπτη: 08.00-01.00, Παρασκευή, Σάββατο: 08.00- 02.00, Κυριακή: 10.00-17.00. Κόστος: Εσπρέσο 2€, όλοι οι take away καφέδες 1,50€. Σαλάτες από 7€, πίτσα από 7,5€, σάντουιτς από 3,30€. 

image

Nuovo alfisti

Ιδιαίτερο καφέ, «αφιερωμένο» στους φίλους της Alfa Romeo, με πολύ ωραία διακόσμηση. Στην έξοδο της στάσης Μετρό Φιξ, για καλό καφέ, χυμούς και μεγάλη ποικιλία τσαγιών και αφεψημάτων. Εδώ θα βρείτε και το χειροποίητο παγωτό Fatto a mano, φτιαγμένο, όπως λένε οι ίδιοι, από 100% ελληνικές πρώτες ύλες – οι γεύσεις σοκολάτα και βανίλια που δοκίμασα είναι υπέροχες.

Δράκου 3, Τ/210-92.16.114. Ανοιχτά Καθημερινά 07.00- 22.00, Σάββατο: 09.30-22.00, Κυριακή: 09.30-20.00. Κόστος: εσπρέσο 2€, τσάι 3€. 

Top choice!

image

Μάνη Μάνη

Ενα από τα εστιατόρια που συστήνουν οι New York Times στους επισκέπτες της Αθήνας – και δικαίως. Σε ένα νεοκλασικό κτίριο της οδού Φαλήρου, εδώ και 10 περίπου χρόνια υπηρετεί την ελληνική κουζίνα με έμφαση στη Μάνη (φυσικά) και σύγχρονο touch. Ο χώρος, λιτός και πανέμορφος, είναι διαμορφωμένος σε δωμάτια, όπως ήταν αρχικά το κτίριο. Αγαπημένα πιάτα (ανάλογα με την εποχή): σαλάτα με φακές, αρνί με πουρέ σελινόριζας, μαυρομάτικα με γαύρο, μανιάτικες τσουχτές, καβουρδισμένη μυζήθρα και αυγό τηγανητό, αλλά και ο κρασάτος κόκορας με χυλοπίτες.

Φαλήρου 10, Τ/210-92.18.180. Ανοιχτά: Καθημερινά 14.00-23.00. Από Οκτώβριο, Κυριακή 13.00-17.00. Κόστος: 25-30€/άτομο χωρίς ποτό.

Top choice! 

image

Little tree

Είναι το αποτέλεσμα της «κοινοπραξίας» 8 ατόμων, που ένωσαν τις γνώσεις και τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν αυτό το πρωτότυπο καφέ-βιβλιοπωλείο. Με λίγα τραπέζια έξω σε ένα μικρό παρκάκι, σερβίρουν πολύ καλό καφέ TAF, φρέσκους χυμούς, σάντουιτς με ελληνικά προϊόντα (αυτό με το καπνιστό τυρί Νάουσας, προσούτο Δράμας και πέστο είναι νοστιμότατο), μπίρες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες, σπιτική λεμονάδα. Θα τα απολαύσετε υπό τους ήχους καλής μουσικής. Αυτά όσον αφορά την τροφή του σώματος, γιατί για το πνεύμα σας υπάρχουν αρκετοί τίτλοι βιβλίων για να επιλέξετε. 

Καβαλότι 2, Τ/210-92.43.762. Ανοιχτά: καθημερινές και Σαββατοκύριακα 08.00-23.30. Δευτέρα κλειστά. Κόστος: εσπρέσο φρέντο 2,5€, σάντουιτς 5€. 

image

Σφήκα

Σχετικά καινούργιο μεζεδοπωλείο στη γειτονιά, με μουσικά live events μία φορά στις 2 βδομάδες (από Οκτώβρη). Το φαγητό του, χωρίς εξάρσεις, είναι τίμιο – ιδανικά συνοδευτικά για το ποτό σου. Φοιτητική έκπτωση 10% τις καθημερινές 12.00-18.00. 

Στρατηγού Κοντούλη 15, Τ/210-92.21.341. Ανοιχτά Κυριακή-Πέμπτη 11.00-01.00, Παρασκευή και Σάββατο 11.00-03.00. Η κουζίνα μέχρι τη 01.00. Κόστος: Μεζές από 2,5€, ποτήρι τσίπουρο 1,80€. 

image

Hitchcocktales

Το όνομά του είναι ένα λογοπαίγνιο (Hitchcock + tails) που παραπέμπει παράλληλα στα cocktails. Μια παλιά αποθήκη ανταλλακτικών αυτοκινήτων έχει μεταμορφωθεί σε έναν all day χώρο για ποτό, κρασί, καφέ, φαγητό και κοκτέιλ. H κουζίνα είναι μεσογειακή, με έμφαση στο ελληνικό στοιχείο (π.χ. κοτόπουλο με σάλτσα φέτα ή μπριζόλα με σάλτσα κάππαρης). Τα ονόματα των κοκτέιλ (ατού του μαγαζιού) είναι εμπνευσμένα από τις ταινίες του μετρ του σασπένς – π.χ. «Ψυχώ». Πέμπτη και Κυριακή live μουσική. 

 
Πορίνου 10, Τ/210-92.10.023. Ανοιχτά από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Κόστος: κοκτέιλ από 7€, πιάτα 4-7,5€.

Για ένα ποτήρι κρασί

Wine point

Το ιδανικό μέρος για να γνωρίσει κανείς τον ελληνικό αμπελώνα. Από τα καλύτερα και παλαιότερα wine bars της Αθήνας – λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια με αποκλειστικά ελληνικά κρασιά. Ελληνικά είναι και όλα τα συνοδευτικά (φρεσκοκομμένα αλλαντικά και τυριά). Σήμερα διαθέτει περίπου 250 ετικέτες από 120 οινοποιεία. Τις απολαμβάνετε υπό τους ήχους καλής μουσικής. Μπορείτε να αγοράσετε φιάλη και για το σπίτι. 

Πορίνου 2 και Αθ. Διάκου, Τ/210-92.27.050. Ανοιχτά καθημερινά και Κυριακή 13.00-02.00, Παρασκευή και Σάββατο 13.00-03.00. Κόστος: ποτήρι κρασί από 5€. 

Wine o’ clock

Ο ιδιοκτήτης του, Αλέξανδρος, έχει σπουδάσει στα ΤΕΙ Οινολογίας και έστησε στη σκιά της Ακρόπολης ένα μικρό wine bar με αποκλειστικά ελληνικές ετικέτες – μέτρησα 80. Θα τα συνοδεύσετε με κάποιο πιάτο – τα κλασικά αλλαντικά ή τυριά, αλλά και μερικά άλλα, όπως σεβίτσε λαβράκι με μαρμελάδα σύκο! Οπως μου είπε ο Αλέξανδρος, ήθελε να δώσει στον πελάτη του το δικαίωμα επιλογής πλην των κλασικών πλατό, χωρίς όμως να χάνει και το «στόχο», τα κρασιά. 

Λεμπέση 10, Τ/6948-378.922. Ανοιχτά καθημερινές και Σάββατο 13.00- 02.00, Κυριακή 13.00-01.00. Κόστος: ποτήρι κρασί από 5€.

image

Boheme Bourgois

Ενα παλιό ποδηλατάδικο έγινε πρόσφατα wine bar που αγαπά το ελληνικό κρασί. Στο Boheme Bourgois (ΒοΒο) και σε ατμόσφαιρα της δεκαετίας του ’70, μπορείτε να απολαύσετε περισσότερες από 85 ετικέτες ελληνικού αμπελώνα -αρκετές από αυτές σε ποτήρι- και κοκτέιλ με βάση το κρασί. Ολα αυτά όχι ξεροσφύρι, αλλά με τη συνοδεία ποικιλίας ελληνικών αλλαντικών ή τυριών, σαλάτας ή άλλων μεζέδων. 

Αναστασίου Ζίννη 36, Τ/210-92.44.244. Ανοιχτά: καθημερινά και Κυριακές 16.00-01.00, Παρασκευή & Σάββατο 16.00-02.00, Δευτέρα κλειστά. Κόστος: ποτήρι κρασί από 3,5€.

image

Lukumades

Φρεσκοψημένοι λουκουμάδες που δεν πλέουν στο λάδι και ποικιλία χύμα παγωτών Ben & Jerry. Ειλικρινές μαγαζί στην άκρη του διάσημου πεζόδρομου της Μακρυγιάννη. Δυο-τρία τραπεζάκια έξω ή πακέτο για το σπίτι. 

Mακρυγιάννη 33, Τ/210-92.28.464. Ανοιχτό: 13.00-01.00. Κόστος: 4€ μία μερίδα λουκουμάδες με μέλι – υπάρχουν και με σοκολάτα. 

image

Οπώριο: για τους πολυάσχολους

Στο γωνιακό αυτό μανάβικο, «φίλο» του αφηρημένου και εργαζομένου (λειτουργεί καθημερινά από τις 7.30 το πρωί έως τις 11 το βράδυ – και τα Σαββατοκύριακα), θα βρείτε τα συνηθισμένα αλλά και αρκετά «σπάνια», όπως kale, σχοινόπρασο κ.λπ. Τον τελευταίο καιρό έχει προσθέσει και διάφορα τυποποιημένα προϊόντα (τυριά, μπαχαρικά κ.λπ.). Δεν ενθουσιάστηκα από το γεγονός ότι είχε και κάποια εκτός εποχής. 

Ερεχθείου 1, Τ/210-92.41.118. Ανοιχτά καθημερινά 07.30-23.00.

image

Κινονό

Στη γειτονιά από τον Σεπτέμβριο του 2015, στον παλιό Βερόπουλο της Φαλήρου. Πολύ ωραία ξύλινη μπάρα (πολλοί τη χαρακτηρίζουν την ομορφότερη της πόλης). Ανοιχτό από το πρωί με πρωινό και καφέ μέχρι αργά με καλά κοκτέιλ. Σερβίρει κυρίως κρύα πιάτα – κρύα σούπα γκασπάτσο με ντομάτα, αγγούρι, πιπεριές, σκόρδο και ξίδι, αλλά πολύ καλό και το french toast με brioche. Το ισόγειο διατίθεται για παραστάσεις, ενώ ο ημιώροφος για εκθέσεις κ.λπ.

Φαλήρου 48, Τ/211-40.86.826. Ανοιχτό καθημερινά 10.00-02.00, Παρασκευή και Σάββατο 10.00-03.30. Κόστος: κοκτέιλ από 8€, απεριτίφ από 6€.

image

Froots

Το όνομά του είναι λογοπαίγνιο – μια ένωση των λέξεων fruits + roots. Προσφέρει διάφορους χυμούς ανάλογα με το τι αναζητάτε: ενέργεια, αποτοξίνωση, λαμπερό δέρμα, πέψη. Αλλά και smoothies, σφηνάκια, καφέδες, τσάι και ροφήματα. Αν ο καιρός το επιτρέπει, απολαμβάνετε την επιλογή σας σε μια μικρή αυλή με λεπτό βότσαλο, περιτριγυρισμένη με αρωματικά φυτά. •

Πορίνου 3 και Αθ. Διάκου 6, Τ/210-92.22.234. Aνοιχτά καθημερινά 08.00-20.00, τα Σαββατοκύριακα 10.00-18.00. Κόστος: smoothies από 5,40€.

image

Γ. & Α. Γκρούης

Το ραβανί του είναι από τα καλύτερα της Αθήνας. Πρώτος διδάξας ο παππούς των σημερινών ιδιοκτητών από τότε (το 1912) που λειτούργησε για πρώτη φορά στη Φιλελλήνων. Κατά τα άλλα, είναι ένα κλασικό ζαχαροπλαστείο με τα ωραία σοκολατάκια σε σχήμα μαργαρίτας, τις παραδοσιακές πάστες και τούρτες, και πολύ καλά καρυδάτα και αμυγδαλωτά. 

Δημητρακοπούλου 5, Τ/210-92.33.426. Ανοιχτά: καθημερινές 08.30-22.00, Κυριακή 09.00-22.30. 

image

Terra Carpo

Τα δυνατά σημεία του είναι ο φρεσκοκομμένος καφές (μπορεί να τον απολαύσει κανείς στα όρθια ή να τον πάρει για το δρόμο ή και να αγοράσει για το σπίτι). Είναι, όμως, και τα αλατισμένα αμύγδαλα από τον Βόλο, το αράπικο φιστίκι από την Καλαμάτα και το καρύδι από την Κατερίνη (από μικρούς παραγωγούς και ψήνονται εδώ, όπως και όλοι οι ξηροί καρποί τους), αλλά και τα βραχάκια σοκολάτας και οι τρούφες με tonka είναι -δοκιμασμένα- εξαιρετικά. 

Χατζηχρήστου 14 και Φαλήρου 1, Τ/210-92.30.591. Ανοιχτά κάθε μέρα (και Σαββατοκύριακο) 08.00-21.00.

Διαβάστε τη συνέχεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή