Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο με φέτα και κεφαλοτύρι

Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο με φέτα και κεφαλοτύρι

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 25΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: περίπου 40΄

Υλικά (για ένα ταψί 30 – 32 εκ.)

  • 600 γρ. κολοκύθα (καθαρό βάρος), χοντροτριμμένη
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι, χοντροτριμμένο
  • 200 γρ. φέτα μέτρια, θρυμματισμένη
  • 3 αυγά, προτιμότερο βιολογικά, χτυπημένα με 200 ml φρέσκο γάλα
  • 2 – 3 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλιτζ. ξινός τραχανάς, κοπανισμένος καλά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά από το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι (προτιμότερο αντικολλητικό) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 5 – 6 λεπτά, να γυαλίσουν.

Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5  λεπτά, ανακατεύοντας και προσθέτοντας, αν χρειάζεται, 1 – 2 κουταλιές νερό. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τη μισή κολοκύθα και άλλη 1 κουταλιά λάδι και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, ίσα να μαλακώσει.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το μυρωδικό, τον τραχανά, την υπόλοιπη κολοκύθα, το μείγμα αυγών-γάλακτος, τα τυριά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε ένα ταψί 32 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα.

Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε για 20 – 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να πήξει. Η κολοκύθα που έχουμε σοτάρει δίνει μια μελωμένη υγρασία στην πίτα, ενώ αυτή που μπαίνει ωμή στο μείγμα διατηρείται κάπως ζωντανή, ελαφραίνοντας το όλον.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή