Μυδοπίλαφο με πάπρικα και τσορίθο

Μυδοπίλαφο με πάπρικα και τσορίθο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 20΄

Υλικά (για 6 άτομα)

Για τα μύδια

  • 2 κιλά φρέσκα μύδια, με το κέλυφος
  • 25 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 3 – 4 ντοματάκια από κονσέρβα, πολτοποιημένα (ή 2 μικρές φρέσκιες ντομάτες τριμμένες)
  • 400 ml Chardonnay ή άλλο λευκό ξηρό κρασί
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού ή 1 γεμάτη κουτ. σούπας αποξηραμένο
  • 20 κόκκοι μαύρο πιπέρι

Για το πιλάφι

  • 500 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 15 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 150 γρ. τσορίθο*, πολύ ψιλοκομμένο
  • ο ζωμός από τα μύδια + όσο νερό χρειαστεί για να φθάσουμε τα 1.2 λίτρα
  • τα αχνισμένα μύδια
  • 1 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη
  • τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • χυμός 1 λεμονιού (ή όσο μας αρέσει)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Αχνισμα μυδιών: Τρίβουμε τα κελύφη των μυδιών με συρμάτινη βούρτσα ώστε να απομακρύνουμε τις ακαθαρσίες. Με το χέρι τραβάμε και αφαιρούμε τον βύσσο (το γένι). Τα πλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε πολύ δυνατή φωτιά στο ελαιόλαδο για 1/2 λεπτό.

Προσθέτουμε τους κόκκους πιπεριού, το θυμάρι και την ντομάτα. Μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά και προσθέτουμε το κρασί. Μόλις τα υγρά στην κατσαρόλα αρχίζουν να κοχλάζουν προσθέτουμε τα μύδια, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και τα μαγειρεύουμε μέχρι αυτά να ανοίξουν. Υπολογίζουμε γύρω στα 3 – 5 λεπτά. Δεν πρέπει να μαγειρέψουμε τα μύδια πολύ γιατί θα στεγνώσουν.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας (μύδια+υγρά) σε ένα ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Καθαρίζουμε τα μύδια από τα κελύφη τους και βάζουμε την ψίχα σε ένα πιάτο. Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού σε ένα μπολ.

Αν, για να γλιτώσουμε χρόνο, κάνουμε αυτή τη διαδικασία από την προηγούμενη μέρα, θα διατηρήσουμε τα μύδια στο ψυγείο μέσα στο ζωμό τους.

Πιλάφι: Σε μία κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε το τσορίθο στο ελαιόλαδο για 2 – 3 λεπτά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και την πάπρικα και σοτάρουμε για ακόμη 5 λεπτά.

Προσθέτουμε το ζωμό από τα μύδια (πρέπει να είναι γύρω στα 1.200 ml – αν δεν είναι συμπληρώνουμε ζεστό νερό) και μόλις αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 – 25 λεπτά περίπου, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά.

Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μύδια, τον μαϊντανό και το λεμόνι. Αλατοπιπερώνουμε (προσοχή στο αλάτι, γιατί τα μύδια περιέχουν πολύ) και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το πιλάφι να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά προτού το σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή