Μαγειρεύοντας ένα βιβλίο

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επιμελητής του βιβλίου «Ιράν», Άγγελος Ρέντουλας, γράφει για την εμπειρία της περσικής κουζίνας όπως την έζησε γράφοντας και μαγειρεύοντας: 

«Ένας μικρός εφιάλτης ήταν το βιβλίο «Ιράν», ένας μήνας δουλειάς, με επιμέλειες και δοκιμές. Στο test kitchen του Γαστρονόμου και κατ’ οίκον. 

Στο σπίτι μαγείρεψα τα φαγητά εκείνα που ήθελα να δω πώς γίνονται για να τα περιγράψω σωστά. Στη δουλειά, εκείνα που έπρεπε να περάσουν από την κρησάρα της ομάδας – θα αρέσουν σε όλους; Δεν είχα αμφιβολία ότι «βγαίνουν» οι συνταγές. Τη θρυλική μαγείρισσα και συγγραφέα Najmieh Batmanglij την είχα δει να μαγειρεύει πριν από λίγα χρόνια στο φεστιβάλ γαστρονομίας στη Σάνη της Χαλκιδικής. Στέρεη, ήσυχη, με γνώση των υλικών και των πανάρχαιων τεχνικών της περσικής κουζίνας, τα ρόδια και τα φιστίκια, το ρύζι και τα μπαχάρια, όλα του χεριού της. 

Μαγείρεψα αρκετά. Το κεμπάπ με κιμά και σουμάκ. Το σις κεμπάπ. Το γεμιστό σπανακόρυζο. Τη σούπα φιστικιού. Τις γαρίδες του Περσικού Κόλπου – σε αυτές κοντέψαμε να… φάμε την κατσαρόλα. Τα κεμπάπ, τα πιλάφια, οι ντολμάδες, οι μεζέδες, οι κεφτέδες, προίκα περσική, λέξεις και φαγητά που έμαθε η Δύση από την παλιά αυτοκρατορία. 

Ο μικρός εφιάλτης έφερε πολλές χαρές. Αν με ρωτάς, το «εστεμμένο» ρύζι ήταν που με έμαθε τι σημαίνει περσική κουζίνα. Το μαγείρεψα κι αυτό. Και έγραψα αυτό»

To πέμπτο βιβλίο της σειράς Κουζίνες του Κόσμου κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή