ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Spring rolls

spring-rolls-2157446

Αυτά τα αλμυρά ρολά είναι δημοφιλή σε όλη τη νοτιοανατολική Ασία. Η ταϊλανδική παραλλαγή είναι μια φίνα διασταύρωση του κινεζικού και του βιετναμέζικου στυλ. Τα ανοιξιάτικα ρολά της Ταϊλάνδης τηγανίζονται μέχρι να χρυσίσουν έντονα και να γίνουν τραγανά. Σερβίρονται με σάλτσα τσίλι ή σάλτσα σόγιας.

Πρετοιμασία: 20΄ Μαγείρεμα + Τηγάνισμα: 50΄
 

Υλικά για 25 Τμχ.

  • 50 γρ. νουντλς ρυζιού βερμιτσέλι*
  • 15 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ κουτ. σούπας ηλιέλαιο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 100 γρ. κιμάς κοτόπουλου ή χοιρινού
  • 1 μικρό καρότο, ψιλοτριμμένο
  • 140 γρ. φύτρες φασολιού*, καλά στραγγισμένες (τις βρίσκουμε σε βαζάκι ή κονσέρβα)
  • 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ 1 εκ., ψιλοτριμμένο
  • 1½-2 κουτ. σούπας fish sauce* (σάλτσα ψαριού)
  • 1½ κουτ. σούπας oyster sauce* (σάλτσα στρειδιών)
  • 1/4 κουτ. γλυκού λευκό πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 25 τετράγωνα φύλλα για ανοιξιάτικα ρολά* 13 εκ. ή φύλλα κρούστας σε τετράγωνα των 12 εκ.
  • ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο για βαθύ τηγάνισμα (οι Ταϊλανδοί χρησιμοποιούν φιστικέλαιο, αλλά στη χώρα μας το βρίσκουμε μόνο σε ντελικατέσεν, σε ακριβή τιμή)
  • σάλτσα τσίλι της αρεσκείας μας* για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Μουλιάζουμε τα βερμιτσέλι σε καυτό νερό για 1-2 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε. Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε καυτό νερό για 2-3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε. Ανακατεύουμε το αλεύρι και 2 κουταλιές της σούπας νερό σε ένα μικρό μπολ μέχρι να γίνει ένας λείος πολτός.

Σε ένα γουόκ ή σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1½ κουτ. σούπας ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 1-2 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει έντονα. Προσθέτουμε τον κιμά και χρησιμοποιώντας μια κουτάλα διαλύουμε τα σβολάκια.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί ο κιμάς. Προσθέτουμε τα βερμιτσέλι, τα μανιτάρια, το καρότο, τις φύτρες φασολιών, το τζίντζερ, τις σάλτσες ψαριού και στρειδιού και το λευκό πιπέρι. Μαγειρεύουμε για άλλα 4-5 λεπτά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε την καρύκευση. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Βάζουμε τα φύλλα για ανοιξιάτικα ρολά σε μια επιφάνεια εργασίας και απλώνουμε λίγο από τον πολτό με το αλεύρι γύρω από τις άκρες του κάθε φύλλου. Βάζουμε 2 κουταλάκια του γλυκού γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου, σε απόσταση περίπου 2,5 εκατοστών από την άκρη. Τυλίγουμε και σφραγίζουμε την ένωση με το μείγμα αλευριού.

Γεμίζουμε ένα γουόκ ή ένα βαθύ τηγάνι με λάδι σε ύψος 5 εκ. και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Βυθίζουμε τα ρολά στο λάδι (σε δόσεις) και τα τηγανίζουμε για 7-9 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανά. Βγάζουμε τα spring rolls από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε με μια σάλτσα τσίλι της αρεσκείας μας.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr