What’s cooking

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα, αφίξεις και μετακινήσεις από το χώρο της εστίασης.

ΜΟΛΙΣ ΑΝΟΙΞΕ

1. Id 24.7.365 στο Θησείο

Φαγητό, ποτά, κοκτέιλ και θεάματα στον νέο πολυχώρο στην πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο. Ο εντυπωσιακός χώρος με την υπογραφή του σκηνοθέτη και σκηνογράφου Νίκου Πετρόπουλου είναι ανοιχτός από το πρωί για καφέ και έως αργά το βράδυ για ποτό. Το φαγητό δεν έρχεται σε δεύτερη μοίρα, παρά τις πολλές χρήσεις του χώρου. Ο σεφ Νίκος Φιλιππίδης σερβίρει κριθαρότο με μανιτάρια και χοιρινά φιλετάκια, σολομό με μαγιονέζα βανίλιας (!) και πολλές επιλογές σε σαλάτες και γλυκά. Για τον χειμώνα προγραμματίζονται συναυλίες, εικαστικά δρώμενα και events. Λ. Κ.

• Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 1Α, Θησείο, Τ/210-32.47.365.

2. Βραβείο για 4η χρονιά στο GB Roof Garden

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το εστιατόριο GB Roof Garden παίρνει διάκριση από το Wine Spectator (ένα από τα εγκυρότερα περιοδικά κρασιού διεθνώς) και συγκαταλέγεται στους νικητές του Wine Spectator Restaurant Award με το βραβείο Best of Award of Excellence 2016. Στη λίστα κρασιών που επιμελείται ο σομελιέ του εστιατορίου Ευάγγελος Ψωφίδης παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου. Ι. Β.

• Πλ. Συντάγματος, Αθήνα, Τ/210-33.30.766.

ΜΟΛΙΣ… ΑΝΟΙΞΕ

3. Ο «Πεζοδρόμος» έγινε… «Μούργα»

What’s cooking-1

Ο Πεζοδρόμος, το δημοφιλές καφενείο-εστιατόριο της Θεσσαλονίκης έκλεισε. Και άνοιξε ως «Η Μούργα», με τον παλιό του χώρο πλήρως ανακαινισμένο κι έναν δεύτερο χώρο δίπλα, που ακόμη… εξελίσσεται. Ολα αυτά έγιναν μέσα στο καλοκαίρι, το εστιατόριο λειτουργεί τώρα κανονικά, υπό την ίδια διεύθυνση και με νέο μενού. Δοκιμάσαμε το νόστιμο καρπάτσιο ξιφία με μουστάρδα μούστου και ξιδολέμονο, μια εξαιρετική ντοματοσαλάτα και ένα εντυπωσιακό πιάτο, τα λιγκουίνι σε μελάνι σουπιάς με πίνα γιαχνί, σερβιρισμένο στο κέλυφος της τελευταίας. Περιμένουμε να το δούμε ολοκληρωμένο –μαγαζί και μενού– μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Β. Χ.

• Χριστοπούλου 12, Θεσσαλονίκη, Τ/2310-268.826.

4. Το νέο μενού του Roots

What’s cooking-2

Στο Roots, το κατεξοχήν vegan εστιατόριο-street food της Θεσσαλονίκης, το μενού άλλαξε ριζικά κι έγινε πιο… υγιεινό με λιγότερα τηγανητά και περισσότερα μαγειρευτά. Στον κατάλογο που έχει επιμεληθεί ο «greenchef» Νίκος Γαϊτάνος (βλ. Rosebud της Αθήνας), θα βρούμε από κολοκυθοκεφτέδες με χαλούμι και καπνιστή μελιτζανοσαλάτα μέχρι χούμους από λαθούρι και ραγού μανιταριών. Παραμένουν ο τηγανητός vegan γύρος και το φαλάφελ τους –που έχει γίνει πλέον τυλιχτό– καθώς και το burger λαχανικών με κόκκινη πιπεριά και φυτικό τυρί. Το καλύτερο; Μαζί με την αλλαγή του μενού άλλαξαν και οι τιμές, ευτυχώς… προς τα κάτω: τα κύρια πιάτα κοστίζουν από 5 έως 8€. Β. Χ.

• Μπαλάνου 6, Πλατεία Αθωνος, Θεσσαλονίκη, Τ/2310-268.063.

5. Στην Ελλάδα το λέμε «Dekatiano»

Μια καινοτομία που φέρνει ο σεφ Κίμωνας Λίγδας, ο οποίος εντάχθηκε φέτος στις «δυνάμεις» του Clap The Restaurant, του εστιατορίου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, είναι το «dekatiano», μια πρόταση για brunch που ξεκινά από τις 15 Οκτωβρίου με παραδοσιακές πίτες και ομελέτες, σπιτικές μαρμελάδες, μέλια, τοπικά τυριά και ελληνικά σάντουιτς. Παράλληλα, συνεχίζοντας τη συνταγή ενός comfort bistrot με μενού με ελληνικές πρώτες ύλες, παρουσιάζει νέα πιάτα, όπως άγρια βασιλομανίταρα σοτέ με λιωμένο μετσοβόνε και μους από Καλαθάκι Λήμνου, ταλιατέλες με πέστο από πιπεριά Φλωρίνης, αυγό ποσέ και φουντούκια και στήθος πάπιας με πουρέ από κόκκινο λάχανο και σάλτσα χαρουπόμελου. Ι. Β.

• Πειραιώς 206, Ταύρος, T/210-34.11.908.

6. Μεσογειακές γεύσεις στο Γκάζι

Ο βραβευμένος σεφ Τάσος Μαντής (Hytra) και ο επίσης βραβευμένος bartender Βασίλης Κυρίτσης ενώνουν τις δυνάμεις τους και προτείνουν μεσογειακές γεύσεις και ιδιαίτερα κοκτέιλ στο Barrio Restaurant Bar, που σε λίγο θα γιορτάσει τα πρώτα του γενέθλια. Το μενού περιλαμβάνει καλοδουλεμένες σαλάτες (όπως τοματίνια με τσαλαφούτι Καρπενησίου, κριθαροκουλούρα Χανίων, ελιές και κάππαρη), ιδιαίτερα ορεκτικά (όπως κινόα με μαριναρισμένο σολομό, ντομάτα, σχοινόπρασο και λάιμ) και ελληνικές και άλλες μεσογειακές συνταγές (π.χ. κριθαρότο με μάραθο και μαριναρισμένες γαρίδες και λιγκουίνι με μοσχαράκι ραγού και ξινομυζήθρα Κρήτης). Στα ατού του μαγαζιού η εξαιρετική θέα από το roof garden που τον χειμώνα κλείνει με τζάμι. Ι. Β.

•Τριπτολέμου 10 και Ευμολπιδών 24, Γκάζι, Τ/210-34.77.379.

 ΜΟΛΙΣ… ΑΝΟΙΞΕ

7. Νοτιοαμερικανικά στο Σύνταγμα

Το μαγαζί βρίσκεται στη multi culti πιάτσα του Συντάγματος, λέγεται Los Loros (που σημαίνει «παπαγάλοι» στα Ισπανικά), και το κόνσεπτ είναι street food από τη Βενεζουέλα και την Κολομβία. Υπεύθυνος για τις empanadas, τα chicharron και τις arepas που θα δοκιμάσουμε είναι ο σεφ (και συνιδιοκτήτης του μαγαζιού) Marko Rossi (μπορεί να τον θυμάστε από το Nixon, το bar-restaurant του Κεραμεικού). Θα επανέλθουμε κατόπιν δοκιμής. Αγγ. Ρ.

• Ξενοφώντος 14 και Νίκης, Σύνταγμα, T/210-32.43.232.  

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή