Όλη η Κρήτη, σε ένα Περίπτερο

Όλη η Κρήτη, σε ένα Περίπτερο

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ξέρω αν έχει δει η Θεσσαλονίκη πιο πολλή Κρήτη μαζεμένη, από αυτή που είδε κατά την 6η Παγκρήτια Έκθεση που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Οκτωβρίου έως και τις 5 Νοεμβρίου, στο περίπτερο 12 της Helexpo. Πήγε τόσο καλά που πήρε και παράταση και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου. Την επισκέφτηκα την προτελευταία μέρα. Δοκίμασα σχεδόν απ’ όλα, τρόφιμα και ποτά, άκουσα και τα… κρητικά μου. Θα τους ξαναβρούμε, τον επόμενο Μάιο στην Αθήνα. Μέχρι τότε, σας βάζω λίγο στο κλίμα.

Συνολικά 45 εκθέτες, απ’ όλη την Περιφέρεια της Κρήτης, αλλά και κάποιοι φίλοι και συνεργάτες τους από άλλες περιοχές της χώρας (όπως τα Τρίκαλα, απ’ όπου δοκιμάσαμε εξαιρετική ρακή με ρόδι και τριαντάφυλλο), έδωσαν το «παρών» στην 6η Παγκρήτια Έκθεση με τίτλο «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση», που έγινε στη συμπρωτεύουσα.

Όλη η Κρήτη, σε ένα Περίπτερο-1

Ο χώρος ήταν γεμάτος γεύσεις, μυρωδιές και διαλέκτους, χαμογελαστά πρόσωπα, εκατοντάδες προϊόντα από εκλεκτές πρώτες ύλες. Κάποια από αυτά τα έβλεπα για πρώτη φορά, όπως το εξαιρετικό χύμα Μελόρακο Κρήτης (ρακή με τσάι του βουνού) που δοκίμασα από τα Κεραμιά. Άλλα, όπως αυτά της Απολλώνιας Φάρμας ή του Ζουριδάκη, τα έχω δει πολλές φορές στην Πλατεία Άθωνος και στη Βενιζέλου, στο κέντρο της πόλης. Είδα επίσης φαρμακευτικά προϊόντα από φυτικές πρώτες ύλες, από Σύλλογο Κρητών Φαρμακοποιών, αλλά και προϊόντα αλόης, κερί και βασιλικό πολτό, πολλά και διαφορετικά τυριά, ντάκους (απλούς, με βότανα και με ξηρούς καρπούς), χαρουποκούλουρα εξαιρετικά (από την Απολλώνια Φάρμα), λάδια, γλυκά, πίτες χειροποίητες και άφθονα λικέρ, με βάση τη ρακή και διάφορα φρούτα. Αυτά που δεν είδα, τη μέρα που πήγα, ήταν τα πολλά γαστρονομικά και πολιτιστικά δρώμενα που είχαν προγραμματιστεί για το επταήμερο: σεφ και ειδικοί της γαστρονομίας να μαγειρεύουν, χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα σε ζωντανή εμφάνιση, κ.ά.

Όλη η Κρήτη, σε ένα Περίπτερο-2

Και συνεργασίες…

Πρόσεξα το μότο της διοργάνωσης, γραμμένο – όπως μου είπαν – από τη γνωστή στην Κρήτη μαντιναλόγο, Μάρω Γεωργιλαδάκη: «Η Κρήτη παίρνει αγκαλιά, αγάπη, μερακλίκι, δώρα τα κάνει απλόχερα, στη μάνα Σαλονίκη». Φαίνεται πως οι Θεσσαλονικείς ανταπέδωσαν με το παραπάνω αφού, όπως με ενημέρωσε λίγο πριν τη λήξη της έκθεσης ο διευθυντής της διοργανώτριας εταιρείας «Επικοινωνίες Κρήτης», Νεκτάριος Σαρμάκης, προέκυψαν πολλές συνεργασίες σε επίπεδο χονδρικής, με εμπόρους της πόλης που ενδιαφέρθηκαν για τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν.

«Πήγαμε πολύ καλά και δεχτήκαμε χιλιάδες κόσμου, από περιοχές εντός κι εκτός πόλης», μου ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οι περισσότεροι παραγωγοί μας, πούλησαν όλα σχεδόν τα προϊόντα τους. Ήταν καλό που την Κυριακή 6 Νοεμβρίου ήταν ανοιχτή η αγορά της πόλης, καθώς μπορέσαμε να δώσουμε παράταση. Εν γένει οι Θεσσαλονικείς, τόσο καταναλωτές, όσο και μαγαζάτορες, έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κι έτσι, πολλά από τα προϊόντα μας, θα τα βρίσκετε πλέον και σε ράφια παντοπωλείων κι εστιατορίων της πόλης».

Όλη η Κρήτη, σε ένα Περίπτερο-3

Ρώτησα τι γίνεται με τους παραγωγούς που παίρνουν μεν μέρος στην έκθεση, δεν έχουν όμως ακόμη, το δικό τους brandname, ετικέτα ή επίσημο τρόπο να διακινήσουν τα προϊόντα τους. Υπήρχαν κάποιοι, όπως ένας κτηνοτρόφος από τον Ψηλορείτη, με εξαιρετικό αιγοπρόβειο τυρί, χωρίς όμως ούτε μία κάρτα με τηλέφωνο.

«Αποκτούν κι αυτοί εκθεσιακή συνείδηση και βελτιώνουν σταδιακά τις υπηρεσίες τους, αφού αντιλαμβάνονται πώς λειτουργούν τα πράγματα», μου απάντησε ο κ. Σαρμάκης. Προσθέτοντας ότι, περίπου 10 νέες επιχειρήσεις προστέθηκαν στην έκθεση που μόλις τελείωσε και δίνοντας ραντεβού για του χρόνου, τέτοια εποχή, «για μία ακόμη συνάντηση με τους Θεσσαλονικείς», μετά την επερχόμενη 7η Έκθεση στην Αθήνα, το Μάιο.

Όλη η Κρήτη, σε ένα Περίπτερο-4

Και κάτι ακόμη: Όσοι παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας θέλουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην Κρήτη μπορούν, σύμφωνα με τον κ. Σερμάκη, να επικοινωνούν για το σκοπό αυτό στα τηλέφωνα της «Επικοινωνίες Κρήτης»: 2810-21.32.18 / 6932430433.

Γιατί η συνεργασία… συνεχίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή