Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: «Η ελληνική κουζίνα είναι σοφή»

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: «Η ελληνική κουζίνα είναι σοφή»

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημοφιλής μαγείρισσα λατρεύει τις τοπικές συνταγές, θεωρεί τα όσπρια, τα χόρτα και το λάδι τα ατού της ελληνικής μαγειρικής και επιλέγει μικρά μπακάλικα και κρεοπωλεία για τις αγορές της.

Εχει αγαπηθεί όσο λίγες μαγείρισσες. Πολύ πριν από την τηλεόραση, η Αργυρώ είχε δώσει «δείγμα γραφής» στο εστιατόριό της «Παπαδάκης» στην Πάρο, όπου μαγείρευε για πολλά χρόνια, και αργότερα, στα τέλη του 2005, στο Κολωνάκι όπου το εστιατόριο μετακόμισε. Εκεί πάντα σέρβιρε (και εξακολουθεί να σερβίρει) ποιοτική ελληνική κουζίνα με έμφαση στα ψάρια και τα θαλασσινά.

Σήμερα, μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στο μαγαζί, στα γυρίσματα για την πρωινή εκπομπή (συμμετέχει στο «Πρωινό» του ANT1), στα ταξίδια ανά την Ελλάδα αλλά και στο site της (www.argiro.gr), το οποίο είναι «κανονική» δουλειά. Αν της ζητήσεις να αυτοχαρακτηριστεί, απλή μαγείρισσα θα σου πει ότι είναι. Πυρήνας της μαγειρικής της είναι πάντα η ελληνική κουζίνα. «Η κουζίνα μας είναι σοφή. Αυτό είναι το βασικό μυστικό της. Παρατηρήστε ότι όλα αυτά που κατά καιρούς γίνονται μόδα σε παγκόσμιο επίπεδο εφαρμόζονται ήδη στην ελληνική κουζίνα, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η υγιεινή διατροφή, η χρήση του ελαιολάδου, τα όσπρια, τα χόρτα ως βασικό υλικό για εμάς δεν είναι μόδα, είναι τρόπος ζωής».

Αγαπά πολύ και τις άλλες μεσογειακές κουζίνες, γιατί είναι «μαγειρικά ολοκληρωμένες», όπως σημειώνει. Για παράδειγμα, θαυμάζει πολύ «την ικανότητα που έχουν οι άνθρωποι στην Ιταλία να φτιάχνουν με απλά υλικά ένα gourmet πιάτο όχι μόνο στα εστιατόρια, αλλά και στα σπίτια τους».

Στο πλαίσιο των εκπομπών έχει γνωρίσει καλά την Ελλάδα, τις τοπικές κουζίνες, τους ανθρώπους της. Το πιο σπουδαίο πράγμα που ανακάλυψε σε αυτές τις συναντήσεις είναι η προθυμία των ανθρώπων να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους. «Αυτό είναι ένα σπουδαίο μυστικό που μου έμαθαν οι άνθρωποι.

Πάντα χαίρονται να μοιράζονται μαζί μου τα μυστικά των φαγητών τους και των υλικών που χρησιμοποιούν. Δημιουργούν χωρίς σταματημό τις καλύτερες συνταγές της νέας παραδοσιακής μας κουζίνας. Στα σπίτια, στις κουζίνες των απλών ανθρώπων γράφεται η σύγχρονη γαστρονομική ιστορία μας». Στη δική της κουζίνα βρίσκει κανείς πάντα ελληνικό γιαούρτι, φρέσκο αγουρέλαιο, ελληνικά τυριά από κάθε γωνιά της χώρας, λαχανικά και φρούτα. Για τους φίλους της μαγειρεύει συχνά με θαλασσινά, ντομάτα, βότανα, ελαιόλαδο αλλά και με τα «ταπεινά» όσπρια. «Αλλωστε, το 2016 είναι η χρονιά των oσπρίων, σύμφωνα με διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών. Στην προσπάθεια ανάδειξής τους συμμετέχω κι εγώ, παρουσιάζοντας συνταγές της ελληνικής κουζίνας στον ιστότοπο www.pulses.org. Κλείνοντας, τη ρωτώ ποια γεύση θυμάται από τα παιδικά της χρόνια στην Πάρο. «Το ωμό λάδι πάνω σε φρέσκο ζυμωτό, μυρωδάτο ψωμί!»

ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ, ΑΠΟ ΠΟΥ ΨΩΝΙΖΕΙ

«Το Cafe Boheme στο Κολωνάκι (Ομήρου 36, Τ/210- 36.08.018) είναι το αγαπημένο μου στέκι για καφέ, ποτό και φαγητό. Ωραία πιάτα ημέρας, με ελληνική γεύση και εξαιρετικές πρώτες ύλες. Για αυθεντική ιταλική κουζίνα και ολόφρεσκα προϊόντα, που έρχονται κατευθείαν από την Ιταλία πηγαίνω στο Capanna (Πλουτάρχου 38, Κολωνάκι, Τ/ 210-72.41.777). Το Mario, στη Νάουσα της Πάρου, το εστιατόριο που φωλιάζει στο λιμανάκι, είναι το “καταφύγιο” για όλους όσοι θέλουν τέλεια ψάρια και θαλασσινά (Λιμανάκι Νάουσας, Τ/22840-51.047). Σημειώστε το για το ερχόμενο καλοκαίρι. Από παντοπωλεία, προτιμώ το Gusto di Grecia (Πινδάρου 16-20, Τ/210-36.26.809). Ενημερωμένο, ποιοτικό, φιλικό, τίμιο, νέο μπακάλικο, με προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα. Για κρεατικά, πηγαίνω στο κρεοπωλείο της οικογένειας Αγγελή, στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας. Ξέρουν τα πάντα για το κρέας, καθοδηγούν τους πελάτες και προτείνουν φανταστικές συνταγές μαγειρικής.

Τα κρέατα κόβονται τη στιγμή που τα παραγγέλνει ο πελάτης. Για μπαχάρια πάω στον Μανδραγόρα (Δημ. Γούναρη 14-16, Πειραιάς, Τ/210-41.72.961). Ενα ιδιαίτερο κατάστημα στην κεντρική αγορά τροφίμων του Πειραιά, με κορυφαία προϊόντα. Στην οδό Δορυλαίου, στον αριθμό 1, στην πλατεία Μαβίλη, βρίσκεται ο Κήπος του Παντελή Ραπανάκη και είναι ο καλύτερος της Αττικής. Λαχανικά φρέσκα κάθε μέρα και φρούτα που σου σπάνε τη μύτη με τη μυρωδιά τους (Τ/210-64.28.045).

»Για γλυκά επιλέγω το Sweet Alchemy του ανεξάντλητου Στέλιου Παρλιάρου (Ηροδότου 24, Κολωνάκι, Τ/210-72.40.205) και το Criollo του νέου, ταλαντούχου και πολλά υποσχόμενου Διονύση Αλέρτα (Ελαιών 34, Νέα Κηφισιά, Τ/210-80.73.967)».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή