Ρόδια Ερμιόνηs: προσεχώs ΠΟΠ

Ρόδια Ερμιόνηs: προσεχώs ΠΟΠ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σάββατο πρωί στη βιολογική αγορά της Βούλας, στον πάγκο του Δημήτρη και του Κωνσταντίνου Κόντου από την Ερμιόνη, ένας χειροκίνητος αποχυμωτής δουλεύει ασταμάτητα. Ο χυμός των ροδιών γεμίζει γυάλινα μπουκαλάκια και γίνεται ανάρπαστος. Ολόφρεσκος, γλυκόξινος, ιαματικός. Την ίδια ώρα, και σε μια άλλη αγορά, στο Ιλιον, ο βιοκαλλιεργητής Χρήστος Αγγελόπουλος από την Καλλονή Τροιζηνίας πουλάει, εκτός από ρόδια, και τον χυμό τους. Ενα νόστιμο… γιατρικό, αφού τα ωφέλιμα συστατικά του είναι ένα κατεβατό: βιταμίνες, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, αντιοξειδωτικές ουσίες κλπ.

Η γνωστότερη ποικιλία είναι τα Ερμιόνης,  με τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά: μεγαλόκαρπα, με αφράτα σποράκια, κουκούτσι μαλακό και με ολόγλυκο χυμό. Γι’ αυτό και οι παραγωγοί της περιοχής ετοίμασαν φάκελο, ζητώντας τα ρόδια της Ερμιόνης να πάρουν έγκριση ΠΟΠ –  ο φάκελος βρίσκεται στο υπουργείο. Πεντάγλυκα ρόδια Ερμιόνης βρίσκουμε και από τη Δήμητρα Τσακίρη–  τα καλλιεργεί στο Κιβέρι, μαζί με λίγα μικρόκαρπα, πολύ νόστιμα ρόδια ντόπιας ποικιλίας.

Με κύριες εστίες την ανατολική Πελοπόννησο και τη βόρεια Ελλάδα, θεωρείται μικρής έκτασης καλλιέργεια, τουλάχιστον η βιολογική. Η συμβατική, πιο διαδεδομένη, θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυμένη με φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Οι καρποί συγκομίζονται συνήθως μέσα Οκτώβρη μέχρι μέσα Δεκέμβρη και συντηρούνται για πολλούς μήνες στα επαγγελματικά ψυγεία. Είναι πολύ ανθεκτικά και δεν χάνουν εύκολα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Και στο οικιακό ψυγείο αντέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ οι παλιοί τα κρεμούσαν σε κλωστές στα υπόγεια και διατηρούνταν σχεδόν ολοχρονίς!

*Βιολογικές αγορές: Δευτέρα Κηφισιά (Κόντος, Αγγελόπουλος), Τρίτη Παλαιό Ψυχικό (Τσακίρη, Κόντος, Αγγελόπουλος) και Ηράκλειο (Κόντος), Τετάρτη Ηλιούπολη (Τσακίρη, Κόντος, Αγγελόπουλος), Φιλοθέη (Κόντος) και Χαλάνδρι (Κόντος), Πέμπτη Παλαιό Φάληρο (Κόντος), Πετρούπολη (Τσακίρη) και Γέρακας (Αγγελόπουλος, Κόντος), Παρασκευή Χολαργός (Αγγελόπουλος, Κόντος), Σάββατο Βούλα (Κόντος, Τσακίρη) και Ιλιον (Αγγελόπουλος, Κόντος).

*Biokremmydas.gr: βιολογικά ρόδια Μεσσαράς Ηρακλείου

*Σε ενημερωμένα μανάβικα, ελληνικά βιολογικά και συμβατικά. Ενδεικτικά: Αγροτικόν (Φιλοθέη) και Περιβόλι (Βριλήσσια).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή