Μπισκότα-στολίδια

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Χριστούγεννα ανήκουν δικαιωματικά στα παιδιά. Οσο πιο μικρή η ηλικία τους, τόσο πιο μεγάλη η λαχτάρα τους να γευτούν στο έπακρο τη μαγεία των ημερών. Επειδή, όμως, η πολλή μαγεία μπορεί να προκαλέσει… πείνα, η Σοφία φρόντισε όλα τα μπισκοτένια στολίδια να τρώγονται!

Προετοιμασία: 1½ ώρα Ψήσιμο: 30΄ – 40΄ Αναμονή: τουλάχιστον 1 ώρα

 

Υλικά (για περίπου 45 κομμάτια)

  • 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 αυγά μεγάλα, ελαφρώς χτυπημένα
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. σιρόπι γλυκόζης

Διακόσμηση

  • 250 – 400 γρ. ζαχαρόπαστα σε διάφορα χρώματα

Πως φτιάχνουμε αυγογλάσο

  • Χτυπάμε στο μίξερ 2 ασπράδια με 3 – 4 κουταλιές της σούπας άχνη, 1/2 κουταλιά χυμό λεμονιού και 1 κάψουλα βανίλιας μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

    Μπορούμε να χρωματίσουμε το αυγόγλασο ρίχνοντας μερικές σταγόνες χρώματος μέσα στη μαρέγκα όσο τη χτυπάμε.    

 

Τεμαχίζουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.  Αναμειγνύουμε τα δύο αλεύρια και τα ρίχνουμε κι αυτά στον κάδο. Προσθέτουμε το αλάτι.

Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, με το φτερό, για 5 λεπτά, μέχρι να υγρανθεί το αλεύρι από το βούτυρο και το μείγμα να γίνει «ψιχουλιαστό».

Συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας ένα-ένα τα αυγά.  Προσθέτουμε τη γλυκόζη… …και τη ζάχαρη.

Επειδή η ζύμη δεν έχει υγρά, το μίξερ μπορεί να ζορίζεται. Σε αυτή την περίπτωση το σταματάμε και ζυμώνουμε με το χέρι.

Υπολογίζουμε ότι ο χρόνος ζυμώματος είναι περίπου 10 λεπτά. Η ζύμη αυτή βγαίνει σκληρή. Για να την κάνουμε πιο εύπλαστη, προσθέτουμε ακόμη 1 αυγό.

Ανοίγουμε με τον πλάστη, πάνω σε μία λαδόκολλα, τη ζύμη σε χοντρό φύλλο τουλάχιστον 1 εκ. Χρειάζεται να βάλουμε αρκετή δύναμη.

Επιλέγουμε κουπάτ με επίκαιρα σχέδια και κόβουμε το φύλλο σε μπισκότα. Στρώνουμε με λαδόκολλα τη μεγάλη λαμαρίνα του φούρνου και αραδιάζουμε σε αυτή τα μπισκότα.  

Κάνουμε μια τρύπα με ένα καλαμάκι στο επάνω μέρος κάθε μπισκότου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C, στον αέρα.

Μαζεύουμε τη ζύμη που έχει μείνει, την πλάθουμε σε μπάλα και την ξανανοίγουμε. Κόβουμε μπισκότα στρογγυλού σχήματος για να φτιάξουμε μετά ανθρωπάκια.

Αν θέλουμε να χρωματίσουμε λίγη ζύμη, παίρνουμε ένα κομμάτι και στάζουμε μερικές σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας.

Την πλάθουμε με το χέρι μέχρι να χρωματιστεί ομοιόμορφα.

Χρησιμοποιούμε τη βαμμένη ζύμη για να φτιάξουμε π.χ. δίχρωμα μπαστουνάκια… …ή να κάνουμε τη στολή μικρών Αγιων Βασίληδων.

Ψήνουμε τα μπισκότα για 30 – 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Για να κάνουμε «γυάλινα» διακοσμητικά, 5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο βάζουμε καραμέλες σε ανοίγματα που έχουμε κάνει από πριν με μικρά κουπάτ.

Τα ξεφουρνίζουμε και μπορούμε να αρχίσουμε να τα διακοσμούμε αμέσως. Μαλακώνουμε τις ζαχαρόπαστες με τα χέρια και τις ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα. 

Κόβουμε τις ζαχαρόπαστες με τα ίδια κουπάτ που έχουμε κόψει τα μπισκότα.

Για ριγέ ζαχαρόπαστα, φτιάχνουμε κόκκινα μπαστουνάκια και τα παραθέτουμε πάνω στο λευκό φύλλο. Περνάμε από πάνω τον πλάστη για να ενοποιηθούν.   

Αλείφουμε τα μπισκότα με σκέτο νερό ή με ζαχαρόνερο (4 κουταλιές ζάχαρη άχνη διαλυμένες σε 1 κουταλιά νερό) ή με λίγη μαρμελάδα.

 Φτιάχνουμε χιονάνθρωπους …ή παιδικές φιγούρες…ή τη φάτσα του Αγιου Βασίλη. Για τα μούσια και τα μαλλιά χρησιμοποιούμε ένα μικρό κορνέ με λεπτή μύτη, γεμισμένο με αυγόγλασο.

 Αν μας είναι πιο εύκολο, παραλείπουμε τη διακόσμηση με ζαχαρόπαστα και κάνουμε σχέδια με αυγόγλασο. Μπορούμε να συνδυάσουμε το λευκό αυγόγλασο με χρωματισμένο (π.χ. ροζ).

 Αφήνουμε τα μπισκότα να στεγνώσουν για τουλάχιστον 1 ώρα πριν τα στολίσουμε. Σε όσα έχουν τρυπούλα, περνάμε κορδέλα και τα κρεμάμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή