Ο παριζιάνικος κορμός

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα Χριστούγεννα κάθε τόπος τα γιορτάζει με τον δικό του τρόπο. Το Παρίσι μπορεί να μην είναι τόσο γραφικό και εορταστικό όπως άλλες πόλεις της Γαλλίας, έχει όμως έναν δικό του τρόπο να μεταμορφώνει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Οι  Παριζιάνοι, κατά παράδοση, στo χριστουγεννιάτικο δείπνο τρώνε στην αρχή θαλασσινά και πατέ από συκώτι, μετά περνούν στο γεμιστό πουλερικό και τέλος έρχεται ο χριστουγεννιάτικος κορμός, Bûche de Noël ή Yule Log. 

Ο κορμός αυτός είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό των Γάλλων. Οι ρίζες του χάνονται στην αρχαιότητα, τότε που οι άνθρωποι, γιορτάζοντας το χειμερινό ηλιοστάσιο, έριχναν στη φωτιά ένα ωραίο μεγάλο κούτσουρο, το οποίο έκαιγε όλες τις μέρες των εορτών. Προς το τέλος του 19ου αιώνα, στις πόλεις άρχισαν να αντικαθιστούν το ξύλο αυτό με ένα γλυκό που έμοιαζε με κορμό.

Γι’ αυτό, στο ταξίδι μας αυτού του τεύχους, αντί να μιλήσουμε για τα γνωστά, ούτως ή άλλως, αξιοθέατα, θα περιπλανηθούμε στα φημισμένα ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια της πόλης. Τα Maurice, George V, Alain Ducas-Plaza Athénée και ζαχαροπλαστεία όπως των Fauchon, Pierre Hermé, Lenôtre, Ladurée επιδίδονται σε μια γευστική άμιλλα για τον ωραιότερο και πιο πρωτότυπο κορμό. (Στις φωτογραφίες, οι φετινές δημιουργίες των Γάλλων chefs pâtissiers). Αξίζει να σημειώσουμε πως φέτος ο Lenôtre συνεργάστηκε με τον Christian Lacroix, προσφέροντας ένα υπέροχα ανατρεπτικό αποτέλεσμα.

Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: 10΄

 

Υλικά (για 8-10 άτομα)

 

  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. κακάο σε σκόνη
  • 4 αυγά (ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια)
  • 330 ml κρέμα γάλακτος, κρύα
  • 2-3 κουτ. σούπας τυρί κρέμα, τύπου Philadelphia
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κάψουλα βανιλίνη
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη + 3 κουτ. σούπας επιπλέον για τη σαντιγί
  • 80 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο (για το άλειμμα του σκεύους)

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.

Βουτυρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου, την καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί και το βουτυρώνουμε και αυτό. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι. Στο μίξερ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα τους κρόκους, τη βανίλια και 50 γρ. από τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα. Αδειάζουμε στο μπολ με τη μαρέγκα το μείγμα με τους κρόκους και το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να αναμειχθούν. Αδειάζουμε στη λαμαρίνα και στρώνουμε ομοιόμορφα μέχρι να σχηματιστεί μια λεπτή και ισόπαχη στρώση παντεσπάνι. Ψήνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει ελαφρά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Χτυπάμε στο μίξερ, σε μεγάλη ταχύτητα, 250 ml από την κρέμα γάλακτος  κρύα, το τυρί και τις 3 επιπλέον κουταλιές ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή σαντιγί.

Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω στο παντεσπάνι και αφήνουμε μία λωρίδα 3-4 εκ. σε μία από τις μικρές πλευρές. Σηκώνουμε το αντικολλητικό χαρτί και αρχίζουμε να τυλίγουμε το παντεσπάνι σε ρολό, ξεκολλώντας το ταυτόχρονα από το χαρτί. Βάζουμε τον κορμό σε πιατέλα. Αν θέλουμε, κόβουμε λοξά δύο κομμάτια από τον κορμό και τα κολλάμε στο πλάι του ώστε να μοιάζουν με κλαδιά.

Βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να σχηματιστεί μια λεία σοκολατένια κρέμα. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και να σφίξει. Απλώνουμε τη σοκολάτα πάνω στον κορμό και με ένα πιρούνι κάνουμε γραμμές, ώστε να μοιάζει με φλοιό ξύλου. Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.  

Για μια πιο παραδοσιακή προσέγγιση, μπορούμε να απλώσουμε πάνω στο παντεσπάνι πριν βάλουμε τη σαντιγί ένα βαζάκι μαρμελάδα κάστανο ανακατεμένη με 2-3 κ.σ. κονιάκ και μερικά μαρόν γλασέ ψιλοκομμένα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή