What’s cooking?

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1. Η Νένα φτιάχνει γλυκά

Επίσημη πρώτη για το γαλακτοζαχαροπλαστεί- ο των αφών Δημητρίου στην Ανω Γλυφάδα ήταν η Κυριακή 4 Δεκεμβρίου. Στο πρώτο τους κατάστημα βρίσκουμε όλη την γκάμα προϊόντων της οικογενειακής επιχείρησης, τα γιαούρτια, πρόβειο, αγελαδινό και κατσικίσιο, φουλ λιπαρών και ελαφριά, το δυσεύρετο καθότι περιορισμένης παραγωγής γάλα τους, τα ρυζόγαλα και τις κρέμες. Ομως το κατάστημα έχει και άλλες εκπλήξεις. Οπως το έξοχο γαλακτομπούρεκό τους με τριών λογιών γάλατα και σιρόπι με φυσική βανίλια – για το οποίο έχουμε γράψει σε προηγούμενο τεύχος και το οποίο έχει ήδη κάνει σουξέ στην περιοχή και όχι μόνο. Επίσης, το γαλακτομπούρεκο με στέβια και πορτοκάλι. Την αφράτη, μαλακή σοκολατόπιτα, τη φίνα πορτοκαλόπιτα, καλοφτιαγμένα παγωτά και ένα σωρό ατομικά γλυκά: προφιτερόλ, ρυζόγαλο με καστανό ρύζι, μους σοκολάτας με γιαούρτι κ.ά. Ισορροπημένες γεύσεις, ελαφριές, άριστης τεχνικής, φυσικά αρώματα και ουσιαστική νοστιμιά. Το «μενού» έχει εμπνευστεί και επιμεληθεί η «δική μας» Νένα Ισμυρνόγλου. • Γούναρη 35, Ανω Γλυφάδα, Τ/210-96.22.049.

2. ΝΕΑ ΠΙΑΤΑ!

Μεσημέρι στη Φάμπρικα

Ομελέτες με βιολογικά αυγά, μπρουσκέτες με κάθε λογής επικαλύψεις, σαλάτες-γεύματα (όπως μια δική τους εκδοχή της κλασικής γαλλικής νισουάζ) και άλλα πολλά σερβίρει πλέον η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου τα μεσημέρια. Περισσότερα δεν μπορούμε να σας πούμε, καθότι το μενού δεν είναι σταθερό. Ο Γιώργος Γκάτσος, ψυχή του ελληνικού μπιστρό του Κουκακίου, μαγειρεύει με εποχικά προϊόντα, με ό,τι καλό βρίσκει καθημερινά στην αγορά – πώς να έχει τα ίδια φαγητά κάθε μέρα; • Αναστασίου Ζίννη 34, Κουκάκι, Τ/210-92.46.354.

3. ΜΟΛΙΣ ΑΝΟΙΞΕ!

Το Food Mafia στο κέντρο της Αθήνας

«Food Mafia – Sin City» ονομάζεται το νέο παιδί του σεφ Ηλία Σκουλά και της Εργίνας Βεντούρη. Στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1925 στο κέντρο της Αθήνας, στη Βουκουρεστίου, απέναντι από το θέατρο Παλλάς, εντός της στοάς. Το κόνσεπτ παρόμοιο με το πρωτότοκο Food Mafia της Γλυφάδας. Δημιουργική έθνικ κουζίνα με έμφαση στο φαγητό δρόμου, πιάτα «λιχουδιάρικα» και κόμφορτ. Το νέο εστιατόριο λειτουργεί από τις 12 το μεσημέρι με το «snack attack» μενού, βασισμένο σε φαγητά καντίνας (βλ. τις pupusas, τις καλαμποκένιες τυρόπιτες του El Salvador). Ακολουθεί μεσημβρινό μενού – θα δίνεται η δυνατότητα για degustation μενού με 19 ευρώ. Από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα το μαγαζί προσφέρει happy hour οικονομικές προτάσεις για απογευματινό φαγητό μετά το γραφείο και τις δουλειές και από τις 7 και μετά θα σερβίρεται δείπνο. Τα διάσημα μπέργκερ του Σκουλά θα μπορούμε να τα απολαύσουμε και εδώ, ενώ από τα πιάτα που ήδη συζητιούνται είναι το ολοκαίνουργιο Jumping Jack Duck, το μπέργκερ με πάπια ψητή και καπνιστή.

4. ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το 1ο Food Market της Αθήνας

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ξεκινήσει, όμως τώρα που τις διαβάζετε «τρέχει» το 1ο Fix Athens Food Market στην πλατεία Κοτζιά. Και θα «τρέχει» μέχρι τις 31 Δεκέμβρη. Τι συμβαίνει εκεί; Μερικά από τα καλύτερα έθνικ και street food λογικής εστιατόρια της πόλης έχουν στήσει καντίνες προσφέροντας τα ιδιαίτερα εδέσματά τους για τον δρόμο, σε φιλικές τιμές. Cinco, La Pantera Negra, Food Mafia, Mama Roux, Polly Magoo μερικά από αυτά. • Ωρες λειτουργίας: Kαθημερινές από τις 17.00 μέχρι τις 22.00. Παραμονές 24 και 31 Δεκεμβρίου 11.00-16.00. Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου από τις 12.00 έως τις 00.00. Κλειστά 25 και 26 Δεκεμβρίου.

5. ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο Κατριβέσης γράφει περουβιανά

Η περουβιανή κουζίνα μέσα από το δημιουργικό φίλτρο του Δημήτρη Κατριβέση, του σεφ που μας τη σύστησε στην Ελλάδα. Αυτό είναι το θέμα του «The Real Deal», του πρώτου βιβλίου του πολυπράγμονος μάγειρα. Περισσότερες πληροφορίες θα έχουμε όταν θα το πάρουμε στα χέρια μας. Τα άλλα σχέδια του κ. Κατριβέση; Μόλις ξεκίνησε το κόνσεπτ «Κυριακάτικο ψητό» στο Pantera Negra, το εστιατόριό του στην Πλάκα, με φουρνιστά κρεατικά, ελαφρώς πειραγμένα, σερβιρισμένα τα κυριακάτικα μεσημέρια με τη λογική του μοιράσματος. Επίσης, ετοιμάζει ένα γαστρονομικό φεστιβάλ σε συνεργασία με την πρεσβεία του Περού και οσονούπω πρόκειται να φέρει σε αποκλειστικότητα στο μαγαζί του ένα μοναδικό προϊόν, το cecina de Kobe, προσούτο από το περίφημο (και πανάκριβο) γιαπωνέζικο μοσχάρι. • Καλογριώνη 6, Αθήνα, Τ/213-03.64.214.

6. Αλλαγές στο Premiere

Την κουζίνα του Premiere, του αστραφτερού εστιατορίου του ξενοδοχείου Intercontinental, ανέλαβε πριν από λίγο καιρό ο Μιχάλης Νουρλόγλου. Προς το παρόν, το μενού που σερβίρεται είναι του προκατόχου του Jean-Charles Métayer, o oποίος ανέλαβε executive chef στο ξενοδοχείο Grischa στο Davos. Κάποια –λίγα– πιάτα ημέρας, αλλά και τα γκράντε μενού Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα φέρουν την υπογραφή του κ. Νουρλόγλου. Η πλήρης αλλαγή θα γίνει κατά τα μέσα Ιανουαρίου. Το κόνσεπτ παραμένει υψηλόφρων, δημιουργική, διεθνής κουζίνα. • Ξεν. Intercontinental, λεωφ. Συγγρού 89-93, Ν. Κόσμος, Τ/210-92.06.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή