Αρόδο: Ένα νέο ουζερί στη Νέα Κρήνη

Αρόδο: Ένα νέο ουζερί στη Νέα Κρήνη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν σε πλοίο, με σαρδέλες παντρεμένες και όλες τις θαλασσινές νοστιμιές.

Η θέση: Σε μία από τις πιο ήσυχες τοποθεσίες της Νέας Κρήνης, στην ανατολική άκρη του Θερμαϊκού Κόλπου. Φτάνει κανείς και με λεωφορείο και με αυτοκίνητο – δεν θα δυσκολευτείτε να παρκάρετε, ακόμη κι έξω από το μαγαζί.

Η ατμόσφαιρα: Θυμίζει πλοίο. Στα σουπλά, που στολίζουν τα τραπέζια του, διαβάζεις τι σημαίνει «Αρόδο». Είναι ναυτικός όρος, που χρησιμοποιείται για την «προσωρινή παραμονή ενός πλοίου, έξω από ένα λιμάνι». Οι απλίκες στους τοίχους μοιάζουν με φώτα καταστρώματος, επάνω τους έχουν δεθεί ναυτικοί κόμποι, σε διάφορα σημεία διακρίνει κανείς φινιστρίνια πλοίων. Το «Αρόδο» άνοιξε στα τέλη του καλοκαιριού του 2016 και το ντεκόρ του, έχει αναλάβει η Θεσσαλονικιά διακοσμήτρια, Ήλια Νταμπίζα. Η ιστορία του, ενδιαφέρουσα. Οι παππούδες της ιδιοκτήτριας οικογένειας Λινάρδου, που ήρθαν στη Νέα Κρήνη με την ανταλλαγή των πληθυσμών, κατάγονταν από τα Βουρλά της Σμύρνης.

Αρόδο: Ένα νέο ουζερί στη Νέα Κρήνη-1

Ψαράδες στο επάγγελμα, συνέχισαν τη δουλειά τους κι εδώ (όπως όλοι οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής) και την «κληροδότησαν» και στα παιδιά τους. «Η θάλασσα, ήταν αυτή που τους ζούσε κι έτρεφαν μεγάλη αγάπη», μας είπαν οι σημερινοί ιδιοκτήτες, τέσσερα αδέρφια, η τρίτη γενιά της οικογένειας. «Αγάπη που μετέδωσαν και σε εμάς, αφού δεν υπήρχε μέρα που να μη συζητάμε για τη θάλασσα, περιμένοντας τον πατέρα μας να γυρίσει από τη δουλειά». Την «κληρονομιά» αυτή, ενέταξε στο σκηνικό του «Αρόδο», ο Γιώργος Λινάρδος, ο μικρότερος αδελφός και βασικός ιδιοκτήτης του.

Το φαγητό: Το τραπέζι, πλούσιο σε γεύσεις. Πήραμε έναν εξαιρετικό γαλέο σαγανάκι, που ο Σεφ μαγειρεύει με άφθονη φέτα ΠΟΠ και μαϊντανό, δινοντάς του μία γεύση ντελικάτη. Λατρέψαμε την ψητή, παντρεμένη σαρδέλα τους, αλλά και την κρασάτη σουπιά τους (δεμένα υλικά και το βασικό, πετυχημένη στο αλάτι της). Στο μενού, είδαμε επίσης μία μίνι λίστα τυριών, διάφορα έξυπνα μεζεδάκια στα ορεκτικά (όπως τους γαυροκεφτέδες τους, τα γνωστά «πιταράκια» στη θαλασσινή τους εκδοχή) και όλα τα κλασσικά θαλασσινά (χταπόδια, μύδια, γαρίδες, καλαμάρια), ψητά και τηγανιτά.

Αρόδο: Ένα νέο ουζερί στη Νέα Κρήνη-2

Ωραία τα αλμυρά τους (από σκουμπρί μέχρι τσίρο και κολιό) και όσοι πάτε μόνο για τσίπουρο, ούζο ή μπύρα, έχετε τη δυνατότητα να παραγγείλετε και το αντίστοιχο πιάτο (ατομικό ή δύο ατόμων). Υπάρχουν και άλλοι ωραίοι μεζέδες, όπως το λιόκαφτο (ένα είδος κεφαλόπουλου, το μεξίνι, που μαρινάρουν για μέρες σε ξύδι, αλάτι και μυρωδικά και ξεραίνουν στον ήλιο), πιάτο που έφτιαχναν παραδοσιακά ο παππούς και ο μπαμπάς της οικογένειας και που συνεχίζουν και οι απόγονοι ή τα, επίσης παραδοσιακά, σμυρναίικα ντολμαδάκια γιαλαντζί. Δε λείπουν και τα κρεατικά (κεφτεδάκια της φωτιάς τηγανισμένα σε ούζο ή κεμπακάκια). Στο τέλος, να περιμένετε δικά τους, χειροποίητα γλυκά, όπως ισλί, χειροποίητο κορμό σοκολάτας, μιλφέιγ και χαλβά.

Αρόδο: Ένα νέο ουζερί στη Νέα Κρήνη-3

Ο λογαριασμός: Το γεύμα μας κόστισε 15 ευρώ το άτομο, μαζί με το ποτό.

Η κάβα: Ενδιαφέρουσα η ποικιλία τους από ούζα (πολλά λεσβιακά, αλλά και Τσάνταλη και Μπαμπατζίμ) και τσίπουρα (δοκιμάσαμε το χύμα τους με γλυκάνισο, αρκετά ικανοποιητικό). Βρίσκουμε αρκετές ελληνικές μπύρες και μία καλή γκάμα από ελληνικές ετικέτες, στα κρασιά.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά από Δευτέρα εως Κυριακή και ώρες 09.00 – 01.00.

Αρόδο

Θέτιδος 25, Νέα Κρήνη,

Τηλ.: 2310-444311.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή