Οι μυρωδάτες πορτοκαλόφλουδες

Οι μυρωδάτες πορτοκαλόφλουδες

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη φορά που θα πετάξετε τα φλούδια από τα πορτοκάλια που θα φάτε, σκεφτείτε το διπλά· πολλοί οι τρόποι να αξιοποιήσετε το άρωμά τους.

Το φλούδι του πορτοκαλιού είναι τόσο μυρωδάτο, που λυπάσαι να το πετάξεις. Η γιαγιά μου έψηνε κριθάρι για να το αλέσει και να το ανακατέψει με τον καφέ. Εβαζε μέσα στο κριθάρι μια ολόκληρη πορτοκαλόφλουδα, την οποία πετούσε μετά το ψήσιμο. Το άρωμα του καφέ της με τραβούσε σαν μαγνήτης, αλλά μόνο ένα-δυο κουταλάκια μού έδινε και με μάλωνε τρυφερά: «Τα παιδάκια δεν πίνουν καφέδες».

Τόσα και τόσα γλυκίσματα αρωματίζονται με αυτό το λαμπερό και μυρωδάτο ξύσμα. Είναι εύκολο να το κρατήσεις για καιρό και εδώ παραθέτω μερικούς τρόπους.

  • Οταν ξύνω πορτοκάλια για να φτιάξω γλυκό κουταλιού, κρατάω το ξύσμα, το ρίχνω σε ένα μικρό πολυμπάγκ και το βάζω στον καταψύκτη. Οποτε χρειαστεί, το βγάζω και παίρνω την ποσότητα που απαιτεί η καρυδόπιτά μου ή ένα κέικ ή μια ζύμη άσπρου ψωμιού ή το τσουρεκάκι μου ή ένα κοκκινιστό μοσχαράκι ή κοτόπουλο. Αν δεν φτιάξω γλυκό κουταλιού, ξύνω τα πορτοκάλια που θα στύψω μετά για πορτοκαλαδίτσες.
  • Αφαιρώ τις φλούδες του πορτοκαλιού με όσο λιγότερο άσπρο μπορώ και τις περνώ σε σπάγγο, ώστε να μην ακουμπούν η μία στην άλλη. Τις κρεμάω σε σημείο που αερίζεται καλά μέχρι να στεγνώσουν, οπότε γίνονται σκληρές. Τις κρατάω σε ένα γυάλινο βάζο. Βάζω 1 – 2 στο στιφάδο ή στο κοκκινιστό, για να δώσουν το άρωμά τους, και μετά τις πετάω.
  • Κάτι άλλο που κάνω είναι να αφαιρέσω όλο το άσπρο και να ψιλοκόψω τη φλούδα όσο μπορώ πιο ψιλά κουρελάκια. Τις βάζω σε ένα βαζάκι και το γεμίζω κονιάκ. Από αυτό παίρνω για να αρωματίσω κέικ, κρέμες, ζύμες, ό,τι θέλω. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και με τα μανταρίνια.

Ζαχαρωμένες και με σοκολάτα

Οι μυρωδάτες πορτοκαλόφλουδες-1

> Οι πορτοκαλόφλουδες γίνονται υπέροχες ζαχαρωμένες. Τις κόβουμε στενές λωρίδες και τις ρίχνουμε σε νερό που βράζει. Τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν κάπως, αλλά όχι τελείως. Το νερό πρέπει να είναι μπόλικο για να ξεπικρίσουν. Τις βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε κρύο νερό (όχι παγωμένο). Τις αφήνουμε για 2 – 3 ώρες, αλλάζοντας 2 – 3 φορές το νερό. Αν οι φλούδες είναι 500 γρ. (πάντα τις ζυγίζουμε στεγνές, πριν ξεκινήσουμε το ξεπίκρισμα), θα βάλουμε στην κατσαρόλα 600 γρ. ζάχαρη με 2 ποτήρια νερό να βράσει. Οταν αρχίσει να δένει, ρίχνουμε μέσα τις φλούδες και τις αφήνουμε να βράσουν, να μαλακώσουν όσο να τρώγονται και να γλυκάνουν από το σιρόπι. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα όταν είναι χλιαρές και τις τοποθετούμε πάνω σε σχαρίτσα για να στραγγίξουν. Οταν πάψουν να στάζουν, τις κυλάμε σε ένα πιάτο με ζάχαρη και τις αφήνουμε στη σχάρα να κρυώσουν εντελώς. Το σιρόπι το φυλάμε για άλλη χρήση, γιατί είναι όμορφα αρωματισμένο.

> Αντί να τις ζαχαρώσουμε, μπορούμε να τις βουτήξουμε σε σοκολάτα που έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί (δηλαδή σε μεταλλικό μπολ ή σε κατσαρόλα που στερεώνουμε πάνω από άλλη με λίγο νερό που βράζει) ή σε φούρνο μικροκυμάτων. Τις βουτάμε μέχρι να καλυφθούν κατά το ήμισυ ή κατά τα 2/3. Μετά, τις αφήνουμε σε σχαρίτσα να κρυώσει και να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Τα πορτοκάλια πρέπει να είναι αυθεντικά και όχι με κερί. Αν μπορείτε να πάρετε βιολογικά, ακόμη καλύτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή