«Η Μούργα»: για καβούρα (sic) με… γκόγκες

«Η Μούργα»: για καβούρα (sic) με… γκόγκες

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοντέρνα ψαροφαγία σε ένα νέο στέκι στο κέντρο της πόλης.

Η θέση: Τον Σεπτέμβριο άνοιξε η Μούργα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και έχει ήδη γίνει αγαπημένο στέκι πολλών απαιτητικών ψαροφάγων. 

Η ατμόσφαιρα: Απλός χώρος, όμορφος, σαν αρτιστίκ καφενείο/μεζεδοπωλείο. 

«Η Μούργα»: για καβούρα (sic) με… γκόγκες-1

Το φαγητό: Με δημιουργικότητα και πειραματισμό, το μενού αλλάζει συνέχεια και οι εκπλήξεις πολλές. ∆οκιμάσαμε τα νέα τους πιάτα. Μεγαλες γαρίδες Θερμαϊκού ψητές (ζουμερές), φρέσκο αυγοτάραχο μπακαλιάρου πάνω σε λευκό ταραμά, τηγανητά «φλούδια» πράσου και κρεμμυδιού (φανταστείτε τσιπς σε λωρίδες – πολύ ιδιαίτερο πιάτο), σαλάτα παντζάρι με πηχτόγαλο, πέστο κόκκινης πιπεριάς, σπασμένο ντάκο και ξερή τσουκνίδα. Όλα τα λαχανικά, όπως μας ενημέρωσαν, είναι βιολογικά.

«Η Μούργα»: για καβούρα (sic) με… γκόγκες-2

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η καβούρα (είδος αστακού): αχνιστή, με γκόγκες (χειροποίητα ζυμαρικά φτιαγμένα από τη μητέρα του ιδιοκτήτη), αρτυμένες με σάλτσα από το ζουμί του θαλασσινού, μαϊντανό και φρέσκο κρεμμύδι. Ένα νοστιμότατο, χορταστικό πιάτο.

Ιδιοκτήτης και μάγειρας ο Γιάννης Λουκάκης, ένας νέος άνθρωπος που ξεκίνησε από το Χρυσόψαρο στην Άθωνος, ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης της Φωλιάς, μετά μπήκε στο πρώτο team του Σέμπρικο, στη συνέχεια άνοιξε τον Πεζοδρόμο στην Αγίας Σοφίας και τώρα, στη Χριστοπούλου, τον μετέτρεψε σε Μούργα. Εδώ έχει φτιάξει ένα αποκλειστικά ψαροφαγικό μενού με 10 πιάτα.

«Η Μούργα»: για καβούρα (sic) με… γκόγκες-3

Καθισμένοι στο μπαρ του εστιατορίου, απολαμβάνοντας το γεύμα μας, τον ακούγαμε να μας μιλάει ενώ καθάριζε καβούρες, θράψαλα και καλαμάρια. «Το κόνσεπτ είναι απλό», μας είπε. «Ψάρια, λαχανικά, όσπρια, ψωμί, ζαχαροπλαστική. Και μια καλή κάβα, που να δένει με τα προϊόντα και τα πιάτα μας». 

Κάβα: Για την ώρα, υπάρχουν κρασιά μόνο δύο Κτημάτων (Τάτση και Λίγα). Θα βρείτε, όμως, καλά κρητικά αποστάγματα (ρακή και τσικουδιά), ούζο και τσίπουρο κι ελληνικές μπίρες.  

Λογαριασμός: 15-25€/άτομο (με αποστάγματα).

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά: ∆ευτέρα-Κυριακή 14.00-00.00. 

«Η Μούργα»

Χριστοπούλου 12, κέντρο, Θεσσαλονίκη,

Τηλ. 2310-268.826.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή