Καινούργια ζωή, καινούργια αρχή

Καινούργια ζωή, καινούργια αρχή

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κουτουλώντας ψάχνω να βρω στο ντουλάπι τον στύφτη. «Πρέπει να πάρω έναν καλό αποχυμωτή», η πρώτη σκέψη της μέρας, κάθε μέρας.

Ετοιμάζω το πρωινό της Χριστίνας. Αυγό βραστό, ψωμί με βούτυρο και μέλι, γάλα, χυμός. Τα αυγά βιολογικά, το ψωμί ζυμωτό από καλό φούρνο της Εύβοιας, το φέρνει το μπακάλικο της γειτονιάς μου τρεις φορές την εβδομάδα. Κρατάει μέρες πολλές. Το γάλα από το ΑΤΜ της πλατείας, το μέλι τσιριγώτικο, του Πρωτοψάλτη, θυμαρίσιο, λεπτό και δυνατό μαζί. Γλείφω μια σταγόνα που πέφτει στο δάχτυλό μου. Κάθε μέρα. Τα πορτοκάλια από κήπο φίλων στην Κόρινθο. «Πρέπει να πάρω έναν καλό αποχυμωτή».

Οι οδηγίες της παιδιάτρου και της μαίας είναι αυστηρές. Η μαμά πρέπει να τρώει καλά, τα τρόφιμα να είναι ποιοτικά. Η διατροφή της περνάει στο γάλα. Η μπέμπα τρώει ό,τι η μαμά της.

Επανεκκίνηση του οικογενειακού συστήματος τροφοδοσίας. Λαϊκή δύο φορές την εβδομάδα, συμβατική και βιολογική. Ψάρι από τσεκαρισμένο ψαρομανάβη, αν βρεθώ στο Κουκάκι θα πάρω ψωμί από τη Ραλλού ή τον Τάκη, το κρέας από τους Ευβιότοπους, τον Στέλιο στην Καστέλλα και από αλλού. Πολλοί στέλνουν πια στο σπίτι. Ευκαιρία να αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας με καλούς παραγωγούς και μαγαζάτορες, να συνάψουμε νέες. Με λίγη οργάνωση καταφέρνεις πολλά. Λάδι πρωτόλαδο του Στατήρα και καλαματιανό κορωνέικο της Γαίας. Ελιές χωρίς χημικά.

Μια νέα, συμφέρουσα οικιακή οικονομία εγκαθιδρύεται. Κάνω έναν πρόχειρο εβδομαδιαίο προϋπολογισμό: το καλό δεν κοστίζει ακριβά. Τα γύρω-γύρω εκτινάσσουν το μπάτζετ.

Οι μαγειρικές συμβουλές των ειδικών: φαγητά απλά, χωρίς κορώνες μπαχαρικών, σούπες, βραστά (είχαμε ξεχάσει το μεγαλειώδες βραστό με λαχανικά και λίγο ζουμί), ελαφριά λαδερά (το λάδι ωμό στο τέλος), λίγα όσπρια στην αρχή, λιτά ψητά. Μαγειρική απλή, με ελληνικό ήθος και ηθμό.

Τα παρηγορητικά (βλ. κόμφορτ) καθημερινά φαγητά μας λοιδορούν το γκουρμέ: χορταίνουν, τρέφουν, καθησυχάζοντας στομάχι και πνεύμα. Η Πολίτισσα γιαγιά άλλαξε το κοκκινιστό της: αφαίρεσε κανέλες και μπαχάρια, στη σάλτσα ντομάτας μόνο ένα φύλλο δάφνης, ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, λίγο τριφτό καρότο. Γλύκισμα. Ποντίκι ή οσομπούκο για να βγάλουν το ζελέ τους και να γίνει η σάλτσα πιο παχιά.

Ζεστοί από τη χαρά, βρίσκουμε ξανά το νόημα. Σε πολλά επίπεδα. Καλώς όρισες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή