Ayhan: Aνατολίτικη κουζίνα μέσα στη Μονή Λαζαριστών

Ayhan: Aνατολίτικη κουζίνα μέσα στη Μονή Λαζαριστών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη ποικιλία πιάτων από την κουζίνα της Τουρκίας, στην αυθεντική τους εκδοχή.

Η θέση: Στη Σταυρούπολη, στη Μονή Λαζαριστών. Αν δυσκολευτείτε για πάρκινγκ, που είναι το πιο πιθανό σενάριο, η Μονή διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ σε πολύ χαμηλές τιμές. Πρόσβαση και με λεωφορείο από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η ατμόσφαιρα:  Στο εκπληκτικής αρχιτεκτονικής συγκρότημα της Μονής Λαζαριστών, το τούρκικο εστιατόριο δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Με χαμηλούς πάγκους, ξύλινα ζωγραφιστά ταβάνια και οριεντάλ μουσική, μπαίνεις κατευθείαν στο κλίμα το ανατολίτικο. Τα καλοκαίρια, μπορείτε να κάτσετε στα τραπέζια έξω, με θέα στους ανοιχτούς χώρους της Μονής Λαζαριστών.

Το φαγητό: Είχα χρόνια να φάω ούρφα κεμπάπ. Τα περισσότερα νεόκοπα εστιατόρια σερβίρουν κυρίως κεμπάπ γιαουρτλού, ντονέρ και λαχματζούν. Όμως εδώ μαγειρεύει ο Ayhan, ο τούρκος μάγειρας με προϋπηρεσία στις κουζίνες της γείτονος χώρας. Οι γεύσεις δεν είναι στρογγυλεμένες: τα καυτερά είναι καυτερά, ο αρνίσιος κιμάς είναι μόνο αρνίσιος κιμάς και το ούρφα κεμπάπ (από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά με καυτερή σάλτσα ντομάτας) είναι τόσο νόστιμο όσο το θυμόμουν από έναν Πολίτη που το έφτιαχνε στο Παλαιό Φάληρο πριν πολλά χρόνια.

Ayhan: Aνατολίτικη κουζίνα μέσα στη Μονή Λαζαριστών-1

Αφού ο χώρος μας βοήθησε να εγκλιματιστούμε και η ρακή μας ζέστανε, απολαύσαμε, εκτός από το ούρφα κεμπάπ, τον πολύ νόστιμο πουρέ μελιτζάνας στο χιουνκάρ μπεγεντί, τη μοσχαρίσια τηγανιά με αρωματικά σερβιρισμένη σε ταβά και το κρεμώδες χούμους. Λίγο μας απογοήτευσε το ιτσλί κεφτέ: ούτε ένταση στη γεύση είχε ούτε τραγανή εξωτερική υφή. Για επιδόρπιο μπακλαβάς, κιουνεφέ, σιμιγδαλένιος χαλβάς με χειροποίητο παγωτό κανέλα και λουκουμάδες με γέμιση σοκολάτας.

Ο λογαριασμός: Περίπου 15-20 ευρώ το άτομο με μπίρα ή ρακή.

Η κάβα: Εκτός από ρακή, στο Ayhan μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα από μια μεγάλη ποικιλία ελληνικών εμφιαλωμένων κρασιών αλλά και να έχετε την εμπειρία του ναργιλέ σε διάφορες γεύσεις!

Επιπλέον πληροφορίες: Πολλές φορές, στο εστιατόριο φιλοξενούνται και μουσικά σχήματα με ανάλογο ρεπερτόριο, ανοιχτά καθημερινά 13:00-01:00.

Ayhan

Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη,

Τηλ. 2310-647.524.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή