Τα ελαφριά της άνοιξης

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ανοιξιάτικο κατσικίσιο γάλα (από Μάρτιο έως Ιούνιο) είναι πλούσιο σε αρώματα και με γεύση πιο ντελικάτη, αφού λόγω καλοκαιρίας τα ζώα βόσκουν ελεύθερα στη φύση και τρέφονται κυρίως με χλωρές τροφές. Τα λευκά, φρέσκα κατσικίσια τυριά, που καταναλώνονται χωρίς να ωριμάσουν, έχουν συνήθως λιπαρά που δεν ξεπερνούν το 20% και θεωρούνται «ελαφριά». Τα τυριά που δοκιμάσαμε έχουν χαρακτήρα, γεμάτη γεύση και δυνατές οξύτητες, είναι ό,τι πρέπει για τυροσυνταγές και τα φαγητά με λαχανικά της εποχής.

– Νόστιμο αλοιφώδες τυρί «Πορίκης» από το Πωγώνι Ιωαννίνων, με γεμάτη γεύση και ευχάριστη αρμύρα. Συνδυάζεται με χόρτα εποχής, σαλάτες, μελόπιτες, αλλά και αντί κρέμας γάλακτος για να δέσουμε σάλτσες.

Παραγωγός: Παραδοσιακά τυριά Πωγωνίου Βασίλης Πορίκης, Τ/26570-31.002. Το βρίσκουμε στο e-bloko και Root 56


– Ο τυροκόμος Λάζαρος Μαλτέζος έκανε αίσθηση με τους α λα φρανσέζ κατσικίσιους κορμούς, τα Chevres Ευβοίας, τις πυραμίδες και τα τυράκια με βότανα και μπαχαρικά. Νέο προϊόν το Crème de Napoleon, πράσινο κρεμώδες μείγμα κατσικίσιου φρέσκου τυριού, κρέμας γάλακτος και δικού του μπλε τυριού τύπου ροκφόρ.

Παραγωγός: Φάρμα Μαλτέζου, Τ/6986-404.660. Το βρίσκουμε στα Καραμανλίδικα του Φάνη και Κωσταρέλος


– Μια νόστιμη κρέμα με δροσερή γεύση και ισορροπημένη αρμύρα είναι το ξινό της Ίου, που παράγεται από ορεινό γάλα ζώων ελευθέρας βοσκής. Στο νησί το χρησιμοποιούν κυρίως σε σαλάτες. Ταιριάζει επίσης σε σάντουιτς, πίτες και μαζί με φρέσκα φρούτα και μέλι.

Παραγωγός: Τυροκομείο Ίου Νιώτικο, Τ/22860-92.506. Το βρίσκουμε στα καταστήμετα Σκλαβενίτης, Αφοί Βασιλόπουλοι και Μιράν


– Δυνατή η μηλαίικη εκδοχή της κρητικής γαλομυζήθρας. Έχει μόλις 3% λιπαρά, δροσερή, γαλατένια γεύση με βοτανική εσάνς και έντονη οξύτητα – οι ντόπιοι την αποκαλούν ξινομυζήθρα. Δοκιμάστε τη στο τσίζκεϊκ.

Παραγωγός: Τυροκομείο Χαραλαμπάκη, Τ/22870-41.397. Το βρίσκουμε στα καταστήματα Μιράν και Αραπιάν


– Λιγότερα από 12%-14% λιπαρά, ντελικάτη γεύση, απαλή αλμύρα και σπιρτόζικη οξύτητα έχει το βιολογικό Amarino. Αυτό το ρεθυμνιώτικο τυρί ταιριάζει σε τάρτες ανοιξιάτικες, π.χ. με σπαράγγια και φρέσκο δυόσμο.

Παραγωγός: Τυροκομική Αμαρίου, T/28330-22.240. Το βρίσκουμε στα καταστήματα Ξαθέρι, Παραδοσιακό Μπακάλικο και Κεράννυμι


– Η φίρμα Ερίφι της εταιρείας Ίναχος περιλαμβάνει ολόκληρη σειρά από φρέσκα κατσικίσια τυριά. Βουτυράτο και πλούσιο, κρεμώδες τσαλαφούτι, δροσερούς, με οξύτητα και ισορροπημένη αρμύρα κορμούς σε διάφορες γεύσεις και με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, παρασκευασμένους με τη μέθοδο διπλής πήξης.

Παραγωγός: Ίναχος T/22360-51.556. Το βρίσκουμε στα καταστήματα Θανόπουλος, Παντοπωλείον Μεσογειακής ΔιατροφήςΠαραδοσιακό Μπακάλικο

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή