Γλυκό του κουταλιού φράουλα

Γλυκό του κουταλιού φράουλα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία – παρασκευή: 45΄, Αναμονή: 12 ώρες

Υλικά (για περίπου 1 κιλό)

  • 600 γρ. φράουλες μικρές, πλυμένες, καθαρισμένες και στεγνωμένες
  • 440 γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. νερό
  • 1 κλωναράκι λεβάντα ή αρμπαρόριζα
  • 70 γρ. χυμός λεμονιού

Διαδικασία

Πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες, τις καθαρίζουμε από τα κοτσάνια τους και τις αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν εντελώς. Στη συνέχεια, τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, χωρίς να ανακατέψουμε. Σκεπάζουμε με μια διάφανη μεμβράνη το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες, να βγάλουν οι φράουλες το ζουμί τους.

Ρίχνουμε τις φράουλες μαζί με το ζουμί που έχουν βγάλει σε μια μέτρια κατσαρόλα. Προσθέτουμε  το νερό και το αρωματικό που έχουμε επιλέξει και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το μείγμα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 3 λεπτά.

Βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα τις φράουλες από την κατσαρόλα και τις μεταφέρουμε στο σκεύος όπου θα διατηρήσουμε το γλυκό (π.χ. αποστειρωμένα βάζα) και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το χυμό λεμονιού. Βάζουμε το σιρόπι στη φωτιά, να βράσει για περίπου 20 λεπτά ακόμη μέχρι να δέσει ελαφρώς.  

Το ρίχνουμε μέσα στο σκεύος με τις φράουλες. Αν δεν διατηρήσουμε το γλυκό σε αποστειρωμένο βάζο, το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 2 μήνες.  

Τι πρεπει να γνωρίζουμε

Η διαφορά των γλυκών του κουταλιού από τις μαρμελάδες είναι ότι στα πρώτα είναι ευδιάκριτα τα φρούτα μέσα στο σιρόπι τους και δεν επιπλέουν πάνω σε αυτό. Το σιρόπι θα πρέπει να είναι λαμπερό, διάφανο και αρκετά πυκνό. Για να δούμε αν έχει δέσει, ρίχνουμε λίγο σε ένα πιάτο. Δεν θα πρέπει να απλώνει πολύ.

Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για το συγκεκριμένο γλυκό του κουταλιού συνηθίζεται περισσότερο για τις μαρμελάδες: μαρινάρουμε πρώτα τα φρούτα σε ζάχαρη για αρκετές ώρες. Δεν εξασφαλίζει πολύ σιρόπι, κάτι που είναι απαραίτητο για τα γλυκά του κουταλιού, αλλά, επειδή οι φράουλες είναι ένα αρκετά ζουμερό φρούτο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το μυστικό για να πετύχει είναι να μη βράσουμε τα φρούτα σε πολύ δυνατή φωτιά.

Τip

Αν το γλυκό του κουταλιού παραβράσει, γίνεται σαν καραμέλα, δηλαδή σκληραίνει πολύ το σιρόπι. Για να το διορθώσουμε, το αραιώνουμε με λίγο βραστό νερό και το ξαναδένουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή