PB&J: Το διασημότερο αμερικανικό σάντουιτς σε ελληνική «μετάφραση»

PB&J: Το διασημότερο αμερικανικό σάντουιτς σε ελληνική «μετάφραση»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το PB&J σάντουιτς, κοινώς peanut butter and jelly –ελληνιστί σάντουιτς με φιστικοβούτυρο και μαρμελάδα–, έχει καλοθρέψει γενιές ολόκληρες Αμερικανών. Κανείς δεν διαφωνεί ότι είναι ένα σούπερ θρεπτικό σνακ, αρκεί όμως τα συστατικά που το απαρτίζουν να είναι ποιοτικά, αρχής γενομένης από ένα ολικής άλεσης ψωμί του τοστ χωρίς συντηρητικά, από τον φούρνο της γειτονιάς.

Καλό ελληνικό φιστικοβούτυρο

Η παραγωγή ελληνικού φιστικοβούτυρου είναι νεοτερισμός των τελευταίων 4-5 χρόνων. Πρωτοξεκίνησε από την Αμμουδιά Σερρών, με χρήση ελληνικών φιστικιών, σε μικρή παραγωγή. Η ποιοτική διαφορά από τα περισσότερα εισαγόμενα είναι μεγάλη, αφού –τουλάχιστον όσα προτείνουμε– δεν περιέχουν συντηρητικά και φοινικέλαια κι έχουν από καθόλου έως ελάχιστη ζάχαρη.

Ελληνικός Καρπός – Αγριανίδης / Από την καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής φιστικιών στην Αμμουδιά Σερρών. Η οικογένεια Αγριανίδη αναβίωσε τη φιστικοκαλλιέργεια στην περιοχή, δίνοντας κίνητρο και σε άλλους μικρότερους φιστικοπαραγωγούς. Άνευ ζάχαρης, από τα νοστιμότερα που έχω δοκιμάσει, με πλούσια, αυθεντική και μεστή γεύση. Η εκδοχή με κακάο κάνει θραύση!

Στα καταστήματα My Market, Μαύρο Πιπέρι, Ελληνικά ΚαλούδιαYoleni’s

Grani Hellas – Κυριαζίδης / Φτιαγμένο από βιολογικό κόκκινο φιστίκι ποικιλίας Ορφέας, που καλλιεργείται σε ζώνη Natura του νομού Έβρου. Πεντανόστιμο, αφράτο, στην απόχρωση της μόκας, με απαλή γλύκα (περιέχει λίγη ζάχαρη) και πλούσια γεύση.

Στα καταστήματα Το Δισάκι, Γαίας Δώρα, E-BlokoΈξι Οκάδες κι ένα Δράμι

Γιαχανάς – Μεταξούδη Αποστολία / Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του ντόπιου φιστικιού χρησιμοποιείται πρώτη ύλη από τον Έβρο (διαφορετικά χρησιμοποιούν εισαγόμενο). Αρκετά πιο άγλυκο απ’ τα υπόλοιπα (δεν περιέχει ζάχαρη), με σκούρο χρώμα σοκολάτας γάλακτος, σχετικά λεπτόρρευστη υφή και ευχάριστη, πλούσια γεύση.

Στα καταστήματα E-BlokoAngelasecret.gr

Φιλεντέμ / Παράγεται από 100% φιστίκι Σερρών, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα. Μυρωδάτο και στιβαρό, αλλά αρκετά ρευστό, ιδανικό για άλειμμα.

Στα κατστήματα Σκλαβενίτης


Μαρμελάδα όλο φρούτο

Το κλασικό PB&J γίνεται συνήθως με μαρμελάδα σταφύλι, φρούτα του δάσους ή φράουλα. Επιλέξαμε μαρμελάδες άνευ συντηρητικών, που αντί για ζάχαρη χρησιμοποιούν χυμό σταφυλιού ως γλυκαντικό με φυσικά σάκχαρα τα οποία μεταβολίζονται ευκολότερα και γεύση που δεν επικαλύπτει το φρουτώδες, γευστικό αποτέλεσμα. Προκρίναμε όσες έχουν μεγάλο ποσοστό φρούτου στην παραγωγή τους, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο την περιεκτικότητα σακχάρων.

Ρόδι, Δρύπες / Κάθετη παραγωγή κάνει ο Παναγιώτης Γιαννάκαινας. Στις μαρμελάδες χρησιμοποιεί 60% φρούτο και 40% σιρόπι αγαύης. Όλο άρωμα και φρεσκάδα η γεύση, χωρίς πηκτίνη, μαγειρεμένη ήπια σε χαμηλή θερμοκρασία.

Στα καταστήματα Μανδραγόρας, Βιο Μελισσάνθη, Αφοί Βασιλόπουλοι

Φρούτα του δάσους, Το Φίλεμα της Λέλας / Η περιεκτικότητα φρούτου φτάνει το 85% σε αυτή τη λαχταριστά γλυκόξινη μαρμελάδα που γλυκαίνει φυσικά με χυμό σταφυλιού. Όλο άρωμα, σαν να δαγκώνεις φρέσκο φρούτο.

Στα καταστήματα Degustation, Γαλακτοπωλεία Γαϊτανίδη, Ελληνικά Καλούδια

Φράουλα, Γεωδή / Αυτή η μαρμελάδα φτιάχνεται με 85% φρούτο και συμπυκνωμένο χυμό μήλου και «δένει» με πηκτίνη. Φουλ φραουλένια γεύση με οξύτητα που την ισορροπεί.

Στα καταστήματα My Market, ΘανόπουλοςΠαντοπωλείον Μεσογειακής Διατροφής

Μύρτιλο βιολογικό, Rizes / Σιγοβράζεται σε κενό αέρος για λίγη ώρα, με μέγιστη θερμοκρασία 62° C, με γλυκαντικό τον συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού, χωρίς πηκτίνη. Φουλ φρουτένια, με 75% φρούτο και με γλύκα απαλή σαν χάδι.

Στα καταστήματα Πεντελικό, Αφοί Βασιλόπουλοι

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή