Μόλυβος & πέριξ

8' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποδειγματικά αυθεντικό και τίμιο φαγητό.

Tι τόπος, τι παράδοση, τι άνθρωποι! Περήφανοι για τις παραδόσεις τους οι Λέσβιοι, καλοφαγάδες, με γαστρονομικές ιεροτελεστίες, ιδιοτροπίες και συνήθειες που δεν τις αλλάζουν εύκολα. Πίνουν το ούζο όπως πρέπει, δηλαδή μόνο με κρύο νερό, κι αν το ζητήσεις με πάγο, θα τον προσθέσουν τελευταίο, προηγείται το ούζο. Από τη μυρωδιά και μόνο αναγνωρίζουν το καλό ούζο και από χιλιόμετρα οσμίζονται τη φρέσκια σαρδέλα. Ακόμα και στους καφενέδες οι Λέσβιοι παστώνουν και μαρινάρουν δικά τους ψαράκια, από σαρδέλες μέχρι σαργούς, γαύρο, πλατιές (σαλάχι) και μαγιάτικα. Στη βόρεια πλευρά του νησιού, που τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκε από την προσφυγική κρίση, συναντήσαμε ανθρώπους ζεστούς και φιλόξενους, που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα – μακάρι να τα χρησιμοποιούσαν περισσότερο και στα πρωινά των ξενοδοχείων. Από τον Γαβαθά έως την Πέτρα και από τον Μόλυβο έως τον Μανταμάδο συναγωνίζονται σε μαεστρία και τέχνη για τα πιο τραγανά λουλούδια (κολοκυθολούλουδα γεμιστά με τυρί), την ψηλότερη μπακλαβού (μπακλαβάς αμυγδάλου που κερνιέται στους γάμους), τις πιο καμαρωτές χάχλες. Χορτασμένοι από καλό, παραδοσιακό φαγητό, ρουφήξαμε ανάμεικτες εικόνες βουνού και θάλασσας, αρχοντόσπιτων και νοικοκυρεμένων φτωχικών.

Μόλυβος & πέριξ-1

Ξυλοφουρνίσια ψωμιά

Παραδοσιακοί ξυλόφουρνοι ανάβουν με ξύλα από τα ελαιοτριβεία και φουρνίζουν ζυμωτά, προζυμένια ψωμάκια. Προκομμένος φούρναρης είναι ο Τηλέμαχος Κεληγιάννης, που έμαθε τη δουλειά από 12 χρονών. Στον αιωνόβιο ξυλόφουρνο της Κάπης (Τ/22530-93.256) πλάθει σταρένια ψωμιά με προζύμι από αγιασμό, παξιμαδάκια γλυκάνισου, δικιά του πίτσα και πεϊνιρλί. Προζυμένια σταρένια καρβέλια, παξιμάδια και τσουρέκια φτιάχνει ο Στράτος Κλωναρίδης στην Κλειώ (Τ/22530-93.703), ενώ στην Πελόπη λειτουργούν δύο ξυλόφουρνοι: της οικογένειας Πατσή και των Τζαναβάρηδων, που όπως μου είπαν είναι «τόσο παλιός όσο και το χωριό».


Μόλυβος & πέριξ-2

Εστιατόριο Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Πέτρας

Παστρικιά και ανθοστολισμένη ταρατσούλα μπροστά στη θάλασσα. Λειτουργεί από το 1983 με 12 μέλη και είναι ο πρώτος γυναικείος συνεταιρισμός που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και ο τρίτος στην Ευρώπη! Το εστιατόριό τους είναι πάντοτε γεμάτο. Ντόπιοι και τουρίστες ευχαριστιούνται μαμαδίστικο φαγητό. Δοκιμάστε τέλειους γκιουζλεμέδες με χειροποίητο φύλλο, λουλούδια λαδερά γεμιστά με ρύζι, εξαιρετική μένουλα παστή, κουκιά ξερά και επίσης μαγειρευτά, όπως μοσχαράκι με μελιτζάνες. Κέρασμα ραβανί, μπλατζέντα ή μπακλαβάς.

Εστιατόριο Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Πέτρας, κόστος: 8-15 €/άτομο. Πέτρα, Καθημερινά 11.00-00.00.


Μόλυβος & πέριξ-3

Το Χταπόδι

Σβελτάδα και συνέπεια χαρακτηρίζουν μία από τις πιο λαοφιλείς και παλιές ταβέρνες-ουζερί του Μολύβου, που λειτουργεί από το 1978 από την οικογένεια του Τζάννου Βαμβούκου. Ντόπια ψάρια, θαλασσινά μεζεκλίκια, πολλά ούζα. Δοκιμάστε αμπελοφάσουλα σαλάτα, λακέρδα, καλαμάρι φρέσκο τηγανητό.

 Το Χταπόδι, κόστος: 15-20 €/άτομο, ψάρι Α΄ 48 €/κιλό. Λιμανάκι Μολύβου, Τ/22530-71.317. Καθημερινά 12.00- 00.00.


Φρέσκο ψάρι πάνω στην άμμο

Μόλυβος & πέριξ-4

Ταβέρνα Εφταλού – Σκίζει η σαρδέλα τους! Ελαφρόπαστη και τρυφερή. Ακριβώς μπροστά στην παραλία της Εφταλούς, λειτουργεί από το 1977 από τον Μανώλη Κανδύλη και την οικογένειά του. Ψωμάκι ψημένο στα κάρβουνα με ντόπιο ελαιόλαδο, μπιζελόφαβα, ξερά κουκιά και πολύ καλές φρέσκες γαρίδες σαγανάκι. Υπάρχει πάντα φρέσκο ψάρι, κρεατικά για τη σχάρα, αλλά και κάποια καλοφτιαγμένα μαγειρευτά. Πολλά ούζα.

Ταβέρνα Εφταλού, Κόστος: 15-18 €/άτομο, ψάρι Α΄ 40 €. Εφταλού, Τ/22530-71.049.

Μόλυβος & πέριξ-5

Ταβέρνα της Ραχήλ – Θερινή ραστώνη και ξεγνοιασιά στη σκιά μιας λυγαριάς. Η ταβέρνα πρωτολειτούργησε πριν από 30 χρόνια από τη Ραχήλ Κλαρνέταζη και σήμερα στην κουζίνα μαγειρεύει η κόρη της Ολυμπία τα φρέσκα ψάρια που φέρνει ο άντρας της, Μιχάλης. Δοκιμάστε τηγανηταρέλια (κρεμμυδοτηγανίτες), ψάρια πλακί και τυριά ντόπια. Νόστιμες οι πίτες: κολοκυθόπιτα, κρεμμυδόπιτα, χορτόπιτα, κ.ά. Από δικό τους περιβόλι τα ζαρζαβατικά και τα φρούτα.

Ταβέρνα της Ραχήλ, Κόστος 8-10 €/άτομο. Παράδεισος-Λυγαριά, Τ/22530-55.440. Καθημερινά 11.00-23.00.

Μόλυβος & πέριξ-6

Στου Δαρλί – Κορυφαία σαρδέλα στα κάρβουνα και τα πιο ωραία τηγανητά κολοκυθολούλουδα γεμιστά με ντόπια φέτα και ξερή μυζήθρα! Ο Τάκης Χατζηδιάκος, που τρέχει την ταβέρνα τα τελευταία 7 χρόνια, είναι παλιά καραβάνα, αφού μαζί με τον αδερφό του έχει το ουζερί Αγορά της Θεσσαλονίκης. Πρωταγωνιστές εδώ, κάτω από τα αρμυρίκια, είναι τα ψάρια. Δοκιμάστε όμως και κουκιά, σφουγγάτο και οι κρεατοφάγοι κεφτεδάκια και παϊδάκια.

Δαρλί, Κόστος: 8-13 €/άτομο. Καλό Λιμάνι (Τσαμούρ Λιμάν), Τ/6951-340.512. Καθημερινά 11.00-00.00.


Μόλυβος & πέριξ-7

Ο τυρότοπος του Μανταμάδου

Μικρά τυροκομεία έχει η βόρεια πλευρά του νησιού, που παράγουν ΠΟΠ λαδοτύρι και ΠΟΠ φέτα. Τα πιο ονομαστά συγκεντρώνονται πέριξ του Μανταμάδου, στα παντοπωλεία του οποίου μπορούμε να βρούμε όλα τα τυριά της περιοχής. Στο Τυροκομείο Συνεταιρισμού Μανταμάδου (Ταξιάρχης, Τ/22530-61.270) παράγουν γλυκιά, γαλακτερή φέτα, ωραίο λαδοτύρι, μυζήθρα, βούτυρο και γραβιέρα. Στο μικρό τυροκομείο του Μυστακέλλη (Τ/22531-10.222) περηφανεύονται για το έκτακτο λαδοτύρι, την εξαιρετική φέτα και τη νόστιμη γραβιέρα. Στην πλατεία του χωριού υπάρχει από το ’52 το πρατήριο του Νίκου Αδαλή (Τ/22530-61.001), που παράγει μικρές ποσότητες από πρόβειο και παχύ γιαούρτι με πετσούλα, ξερή φουρνιστή μυζήθρα μοναδικής γεύσης, ρυζόγαλο με αληθινή μαστίχα, μυζηθροβούτυρο κ.ά.


Μόλυβος & πέριξ-8

Για ποτό στον Μόλυβο

Στο «μπαλκόνι» του Μολύβου, τον πολυσύχναστο δρόμο στις παρυφές της πόλης, συνωστίζονται σχεδόν δίπλα δίπλα το Fuga (Τ/22530-71.247, καθημερινά 19.00-03.00) και οι Πειρατές (Τ/22530-71.306, καθημερινά 10.00-03.00). Πιο σύγχρονο το πρώτο, με lounge μουσικές, το δεύτερο πιο παλιομοδίτικο, με ροκ και τζαζ ήχους, αμφότερα με καλά ποτά. Σχεδόν ακριβώς από κάτω, μπροστά στη θάλασσα, βρίσκεται το περιβόητο Congas από το 1995, από τα πιο δημοφιλή παραλιακά μπαρ της Λέσβου. Eυφάνταστα κοκτέιλ, party ατμόσφαιρα, δυνατή μουσική, φοίνικες, ξύλινο ντεκ και πολύχρωμη έθνικ διακόσμηση. Τέλειο mojito, caipirinha με σορμπέ μάνγκο και για τη λιγούρα ζυμαρικά, πίτσες κ.ά. (Τ/22530-72.285. Καθημερινά 10.00-03.00).

Και στα τρία μπαρ, απλό ποτό από 6€, κοκτέιλ από 7€.


Κρεατοφαγία περιωπής

Στη Λέσβο η κτηνοτροφία καλά κρατεί κι έτσι σε αρκετές ταβέρνες βρίσκουμε ντόπια κρέατα, καλοψημένα και νόστιμα.

Μόλυβος & πέριξ-9

Τop Choice!

Γαβρίλος

Δεν ψήνουν στα κάρβουνα, όμως τα ψητά τους είναι πεντανόστιμα. Μεγάλο σουξέ το απίθανα ζουμερό και νόστιμο πρόβατο σχάρας. Ο κ. Γαβρίλος Χρυσοστόμου και ο γιος του Δημήτρης έχουν την εξοχική ταβέρνα 21 χρόνια και ψήνουν υποδειγματικά το λεπίδι (χοιρινό λαιμό), παϊδάκια και ένα μπιφτέκι με φανατικούς οπαδούς, με κιμά αλεσμένο στη δικιά τους μηχανή – έτσι εξασφαλίζουν την ποιότητα και μαζί με το μοσχάρι αλέθουν και λιγουλάκι πρόβατο για νοστιμιά. Έκτακτο σαγανάκι με λαδοτύρι Αντίσσης. Τύχη-βουνό αν πετύχετε κλέφτικο με πρόβειο μπούτι! Θέα φανταστική.

Γαβρίλος, κόστος: 12-15 €/άτομο. Στον δρόμο Πέτρας-Καλλονής, λίγο πριν από τη διασταύρωση της Στύψης, Τ/22530-91.500. Καθημερινά 11.00-23.00.


Μόλυβος & πέριξ-10

Τop Choice!

Λιώτα

Για τούτη την ταβέρνα «ξενιτεύονται» από όλες τις μεριές της Λέσβου. Η οικογένεια Ματζουράνη φέρνει εγγυημένα ντόπια κρέατα από το κρεοπωλείο του Λουκαδέλλη στην Άντισσα. Φημισμένοι ψήστες από το ’46 που πρωτολειτούργησε το μαγαζί. Βλίτα και καλοβρασμένα αμπελοφάσουλα, γκιουζλεμέδες, έκτακτο λαδοτύρι σαγανάκι από το τυροκομείο του Θυμέλη. Από τα κάρβουνα δοκιμάσαμε παϊδάκι αρνίσιο γάλακτος-αφρό και λεπίδι (χοιρινό λαιμό)-λουκούμι! Σκιερή αυλή με ζαρταλούδια, μηλιές, ξινά, συκιές και έναν πλάτανο απροσδιορίστου ηλικίας. Μαγεία!

Λιώτα, κόστος: 10-15 €/άτομο. Τ/22530-56.730. Καθημερινά 09.00-00.00.


Μόλυβος & πέριξ-11

Στη «Γειτονιά» του Ιγνάτιου και της Θεοκτίστης

Αφήνοντας πίσω την πολυκοσμία, μέσα από τα σοκάκια του Μολύβου, ψηλά στην εκκλησιά της Αγίας Θεοκτίστης, λειτουργεί η ταβέρνα του Ιγνάτιου και της Θεοκτίστης. Ευφραντικό φαγάκι και κουβεντολόι με ντόπιους που συχνάζουν τα βράδια ακούγοντας βαριά λαϊκά και τσουγκρίζοντας ουζάκια. Δοκιμάστε περσινό τσουχτερό λαδοτύρι από τη Φίλια και κουκόφαβα. Με το ούζο θα σας φέρουν φασόλες σαλάτα, γαύρο τηγανητό, πρόβατο με ρεβίθια. Έξτρα κάποια πιάτα ημέρας. Εμείς δοκιμάσαμε άψογα μελωμένα γεμιστά με κιμά.

«Γειτονιά» του Ιγνάτιου και της Θεοκτίστης, Κόστος 9-15 €/άτομο. Μόλυβος Τ/22533-00.472.


Μόλυβος & πέριξ-12

Όλα ντόπια στον Βαφειό

Τριάντα χρόνια υπηρετούν την ντόπια λεσβιακή κουζίνα. Η οικογενειακή ταβέρνα των Νίκου και Μπάμπη Μόλβαλη διαθέτει μία από τις ομορφότερες και πιο δροσερές αυλές του Μολύβου, ψηλά στο χωριό Βαφειός. Χάχλες γεμιστές, σουγάνια (γεμιστά κρεμμύδια), σφουγγάτο (ανοιχτή κολοκυθόπιτα), αρνάκι φούρνου γεμιστό με ρύζι, σταφίδα και πορτοκάλι, όλα από ντόπια υλικά, μερικά ιδιοπαραγόμενα. Απαραιτήτως γλυκό: μπλατζέντα, αμυγδαλομπακλαβάς, τραγανό ριτσέλι (γλυκό κουταλιού με πράσινο κολοκύθι και πετιμέζι σύκου). Το σέρβις έμπειρο, ξέρει απέξω κι ανακατωτά τι μπαίνει και τι βγαίνει απ’ την κουζίνα.

Tαβέρνα των Νίκου και Μπάμπη Μόλβαλη, Κόστος: 15-20 €/άτομο. Μόλυβος, Τ/22530- 71.752. Καθημερινά 11.00-00.00.


Λάδι εξαιρετικό

Στη Λέσβο φύονται οι δύο βασικές ποικιλίες ελιάς (κολοβή και αδραμυτινή) από τις οποίες παράγεται το λάδι του νησιού. Είναι ελαφρύ, αρωματικό και με χρυσαφένιο χρώμα. Μεγάλο μέρος της παραγωγής εξάγεται, αλλά ευτυχώς βρίσκουμε το μυτιληνιό ελαιόλαδο τυποποιημένο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.


Μόλυβος & πέριξ-13

Top Choice!

Η περιβόητη «Μουριά του Μυριβήλη»

Θα μπορούσαν να κάνουν και σεμινάρια περί ψησίματος χταποδιού. Στεγνωμένα πρώτα στον αέρα κάτω από την πελώρια μουριά, τα χταπόδια ξεροψήνονται στα βιοκάρβουνα, καψαλίζονται εξωτερικά, μένουν χυμώδη μέσα, βγάζουν θάλασσα όπως τα κόβεις. Μάστορας άφταστος ο ιδιοκτήτης Βαγγέλης Στυλιανός, έχει μαζί με τον αδερφό του Λευτέρη την περίφημη ταβέρνα όπου εμπνεόταν νουβέλες και διηγήματα ο Συκαμνιώτης Στράτης Μυριβήλης μπροστά στο λιμανάκι. Η ταβέρνα λειτουργεί από το ’30! Από τα πιο δημοφιλή τους ο παστουρμάς μαγιάτικου, η εξαιρετική λακέρδα και η παστή σαρδέλα τους, οι σκορδάτες γαρίδες και η τηγανητή σουπιά με ξίδι και πιπέρι, οι γαριδομακαρονάδες και οι αστακομακαρονάδες. Ζητήστε το ούζο 100% εξ αποστάξεως που φτιάχνει για λογαριασμό τους η ποτοποιία Σμυρνιώ.

Μουριά του Μυριβήλη, Κόστος: 15-25 €, ψάρι Α΄ 40 €/κιλό. Σκάλα Συκαμιάς, Τ/22530-55.319. Καθημερινά 11.00-00.00.


Μόλυβος & πέριξ-14

Μπακλαβάδες και μπλατζέντες

Μπλατζέντα είναι ένα τοπικό σιροπιαστό γλυκό φτιαγμένο με χοντρό φύλλο ελαιόλαδου, με γέμιση από χονδροκομμένα καρύδια. Μια θαυμάσια εκδοχή φτιάχνουν στο φούρνο Άρτεμης (Πέτρα, Τ/22530-42.420). Τους ωραιότερους μπακλαβάδες θα τους δοκιμάσετε στους γυναικείους συνεταιρισμούς – σχεδόν κάθε χωριό έχει κι από έναν. Στο πρατήριο του Συνεταιρισμού Γυναικών Μήθυμνας (Τ/22530-71.258) φτιάχνουν φανταστικό μπακλαβά αμυγδάλου, καθημερινό αλλά και επίσημο, του γάμου, που λέγεται μπακλαβού κι είναι κατά τι ψηλότερος. Κάνουν κι ωραίες χάχλες, βράσμα (πετιμέζι σύκου), μυζηθροχαλβά για γλυκό κατσαρόλας, βραστά αμυγδαλωτά και ψωμωμένες ελιές. Ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Σκαλοχωρίου (Τ/22530-98.887) έδωσε πέρυσι στην αεροπορική εταιρεία Aegean τα αμυγδαλωτά του.


Μόλυβος & πέριξ-15

Ο Βενιζέλος

Ψηλά στο Πετρί για τις σπουδαίες μαγειρικές της Γεωργίας Παρέλλη. Το μαγαζί το πήρε το 2010 από το θείο της το Βενιζέλο. Σερβίρουν η κόρη της Μαρία και η νύφη της Λεμονιά. Μη χάσετε το γεμιστό καλαμάρι με ρύζι και πορτοκάλι, τους γκιουζλεμέδες με δυόσμο και μυζήθρα του τυροκομείου Βασίλα, το αρνάκι γάστρας με φέτα Μανταμάδου και ντοματοπιπεριές. Σπουδαία θέα, καιρού επιτρέποντος ως το Άγιον Όρος.

Βενιζέλος, κόστος: 10-15/άτομο. Τ/22530-41.239. Καθημερινά 11.00-00.00.


Μόλυβος & πέριξ-16

Λουκουμάδες στο Ταξιάρχη

Βόρεια του Μανταμάδου βρίσκεται το περιβόητο μοναστήρι του Ταξιάρχη, προστάτη και πολιούχου του Μανταμάδου, αλλά κι ολόκληρου του νησιού. Στον αυλόγυρο λειτουργεί κυλικείο (Τ/22530-61,079. Καθημερινά 7.30-21.30) που πουλάει λουκουμάδες τραγανούς, που κολυμπάνε σε μελένιο σιρόπι με κανέλα και ψιλοτριμμένο καρύδι.


Μόλυβος & πέριξ-17

Ούζο Κουρουμιχάλη

Ο πρώην λυκειάρχης της Πέτρας Νίκος Παπαδέλλης, μαζί με τη σύζυγό του Ουρανία Κουρουμιχάλη και το γιο τους Βαγγέλη συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση παραγωγής ούζου από το 1884. Πικάντικο, αρωματικό, φτιάχνεται ίσως στο μικρότερο ποτοποιείο της Λέσβου, σε δύο εκδοχές: με 40% και με 45% αλκοόλ.

Ούζο Κουρουμιχάλη, Πέτρα, Τ/22530-41.231.


Μόλυβος & πέριξ-18

Top choice!

Γαστρονομική απόδραση με ιστιοπλοϊκό

Ο Γιώργος Μαλακός και η γυναίκα του Μιρέλλα Σεφτελή ανοίγουν πανιά από το λιμανάκι της Πέτρας για ένα υπέροχο γαστρονομικό ταξίδι με φόντο το Μόλυβο. Σούπερ value for money εμπειρία, που ξεκινάει με χωριάτικη λεσβιακή σαλάτα με βραστά αυγά, συνεχίζει με βουτιές από το ιστιοπλοϊκό, γεύμα με χταπόδι γιουβέτσι, δικές τους παστές σαρδέλες και γαύρο μαρινάτο, τζατζίκι και χταπόδι ψητό εν πλω. Απογευματινό μπάνιο, καφέδες, βουτήματα και κουβεντολόι, ψάρεμα κατά βούληση . Όλα τα καλούδια είναι φτιαγμένα με βιολογικά υλικά και συνοδεύονται με κρασί, ούζο ή μπίρες.

Alternative Sailing,, από 80 ευρώ/άτομο το ημερήσιο ταξίδι, T/697-47.92.050.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή