Ενα στα τρία ελαιόλαδα στην Μ. Βρετανία δεν πληρούν τα πρότυπα ποιότητας που αναγράφουν στην ετικέτα τους

Ενα στα τρία ελαιόλαδα στην Μ. Βρετανία δεν πληρούν τα πρότυπα ποιότητας που αναγράφουν στην ετικέτα τους

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στους Sunday Times στις 27 Αυγούστου 2017, από τον Jon Ungoed – Tomas και Bojan Pancevski καταδεικνύει το πρόβλημα της νοθείας ελαιολάδου. Συγκεκριμένα στην Μ. Βρετανία, μετά από έρευνα που διεξάχθη από τα κυβερνητικά εργαστήρια τροφίμων, ελέχθηκαν 131 δείγματα από ελαιόλαδα που πωλήθηκαν στην χώρα το 2015 – 2016, συμπεριλαμβανομένων έξτρα παρθένων, παρθένων και blend ελαιολάδων. Το κάθε δείγμα εξετάστηκε 24 φορές και το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό: Τα 43 από αυτά, το 1/3 δηλαδή κρίθηκε ότι δεν πληρούσε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που ανέγραφε στην ετικέτα του.

Η αποτυχία να περάσουν τα τεστ τα συγκεκριμένα ελαιόλαδα, (τα οποία το υπουργείο δεν θέλει να κατονομάσει), μπορεί να οφείλεται σε ακατάλληλες ή μη ενδεδειγμένες συνθήκες αποθήκευσης αλλά και σε ανάμειξη ποιοτικά ανώτερων ελαιολάδων με κατώτερα και ως εκ τούτου φθηνότερα ελαιόλαδα. Φυσικά εστάλησαν επιστολές συμμόρφωσης από τον αρμόδιο φορέα του Αγροτικού γραφείου (RPA: Rural Payments Agency), τμήμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών της Μ. Βρετανίας, το οποίο υποσχέθηκε ότι θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους. Ηδη βέβαια από τον Απρίλιο του 2017, η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου περιγράφοντας το ελαιόλαδο ως το κατεξοχήν προϊόν που μπορεί να παραποιηθεί και να νοθευτεί.

Επίσης τον Μάρτιο του ίδιου έτους, Ιταλοί ελεγκτές είχαν παρακρατήσει 20 τόνους ελαιόλαδο με προέλευση την Ελλάδα και την Νότια Ιταλία, διότι είχαν την υποψία ότι μετά από ανάμειξη αυτών με ελαιόλαδο της Τοσκάνης θα το πωλούσαν ως 100% Τοσκανέζικο ελαιόλαδο, που είναι φυσικά ακριβότερο!

(Πηγή: Synday Times – 27/08/2017 – Jon Ungoed – Tomas & Bojan Pancevski)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή