Απογειώνοντας το Syrah

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του κτήματος που έβαλε την Εύβοια στον οινικό χάρτη της χώρας.

Τα Αμπέλια είναι μια ευλογημένη περιοχή στην Εύβοια, στην καρδιά του εύφορου Ληλάντιου Πεδίου, που στους χάρτες αναγράφεται ως Μύτικας. Το «παρατσούκλι» Αμπέλια υποδηλώνει, ακόμα και στον πιο ανυποψίαστο, ότι πρόκειται για τόπο με ιστορία στην αμπελοκαλλιέργεια. Σωστά! Αφού εδώ ήταν ο φημισμένος ευβοϊκός αμπελώνας, με ιστορία που χάνεται στους αιώνες.

Οικογένεια Μούντριχα

Εμείς σήμερα δεν θα χαθούμε σε ιστορικές αναδρομές στη χώρα των Αβάντων. Απλώς θα κάνουμε μερικά χιλιόμετρα από τη γοητευτική θαλασσινή πολιτεία της Χαλκίδας και θα παρκάρουμε στο προαύλιο του Κτήματος Αβαντίς, για να γνωρίσουμε τους ανθρώπους και να δοκιμάσουμε τα εξαιρετικά κρασιά τους.

Όλα ξεκίνησαν από το μικρό διώροφο αμπελιώτικο σπίτι που σηματοδοτεί τον χώρο του οινοποιείου. Χτισμένο στις αρχές του 1930 από τον παππού Αποστόλη Μούντριχα, στέγαζε την οικογένεια αλλά και ένα μικρό πατητήρι, γιατί τότε δεν υπήρχε σπιτικό που να μη φρόντιζε για τον οίνον αυτού τον επιούσιον.

Έξω, κάτω από τη σκιερή πέργκολα, κάθεται ο κύριος Νίκος, αμπελουργός και μελισσουργός πατέρας του Απόστολου του νεότερου. Χαμογελαστός και μειλίχιος, ανοιχτόμυαλος και προοδευτικός, μπορεί σήμερα να ξεκουράζεται και να καμαρώνει. Σπούδασε τον γιο του Οικονομικά στη Νομική Αθηνών και, όταν αυτός αποφάσισε να αλλάξει πορεία και να πέσει με τα μούτρα στη μεγάλη του αγάπη, το κρασί, δεν δίστασε ούτε στιγμή να του εμπιστευτεί τη γη του και να τον βοηθήσει με κάθε τρόπο να υλοποιήσει τα όνειρά του.

Η νέα αρχή

Έτσι λοιπόν, για να μη μακρηγορώ, ο Απόστολος φυτεύει 3.000 πρέμνα Sauvignon blanc για πρώτη φορά στην Εύβοια και εισέρχεται δυναμικά στον οινικό μαραθώνιο. Ο Απόστολος κάνει κινήσεις πρωτοποριακές για την εποχή –αρχές του 1990– προωθώντας ο ίδιος τα κρασιά του και κατορθώνοντας να μπει στο βιβλίο Guinness με μια συλλεκτική σειρά 1.500 φιαλών, των οποίων η κάθε ετικέτα ήταν διαφορετική, ζωγραφισμένη στο χέρι, από τον αρχιτέκτονα αδελφό του Σπύρο.

Καθοριστική σημασία στην πορεία όχι μόνο της ζωής του Απόστολου, αλλά και του Κτήματος Αβαντίς, είχε η θεαματική είσοδος της Λένγκας Γρηγοριάδη στο σκηνικό. Με τις αρμονικές και συντονισμένες κινήσεις του χορού που έχει σπουδάσει, αλλά και με την αγάπη της για το κρασί, που την οδήγησαν και σε ένα δεύτερο επίπεδο γνώσης σε σχέση με την αμπελουργία και την οινοτεχνία, συμπληρώνει τον Απόστολο και «εις σάρκαν μία» πια ενσαρκώνουν το ιδανικό ζευγάρι στον χώρο του κρασιού, που θα ολοκληρωθεί με τη γέννηση των δίδυμων Νικόλα και Σταυρίνας.

Ποιοτικές ανηφοριές

Το Κτήμα Αβαντίς και το ζεύγος Μούντριχα-Γρηγοριάδου βάζουν για τα καλά την Εύβοια στον σύγχρονο ελληνικό οινικό χάρτη. Το Sauvignon blanc παραμένει ένα από τα δυνατά χαρτιά, αλλά το Syrah διεκδικεί τα σκήπτρα πανελλαδικά. Είναι η ποικιλία που ερωτεύτηκε ο Απόστολος και αυτή του το ανταπέδωσε γενναιόδωρα! Οι αναζητήσεις συνεχίζονται, με έξι διαφορετικούς κλώνους της ποικιλίας να μεγαλώνουν στους όμορφους αμπελώνες στο Αφράτι. Σημαντικό χαρτί στην πορεία του οινοποιείου αποτέλεσε η επιμονή του Απόστολου με την τοπική ποικιλία Μαυροκουντούρα, που έδωσε ένα εξαιρετικό κόκκινο και ένα φινετσάτο ροζέ. Και δεν πρέπει βέβαια να παραλείψουμε να αναφερθούμε στη Μαλαγουζιά που ξεχωρίζει, αλλά και στο ιδιαίτερο Lenga (που προσωπικά λατρεύω!), ένα Gewurztraminer οινοποιημένο με πάθος για μια γυναίκα που το αξίζει μέχρι την τελευταία γουλιά.

Τα ανήσυχα πνεύματα αναπαμό δεν έχουν

Στη Σαντορίνη άπλωσε τις φτερούγες της η οικογένεια και σήμερα από τη γραφική μικρή κάναβα δοκιμών στο Αρχοντικό Αργυρού στη Μεσσαριά μάς ανακοινώνουν την προσεχή δημιουργία οινοποιείου στο νησί των ηφαιστείων. Έως τότε απολαμβάνουμε τα «Δελφίνια» και τα «Άφουρα» που ήδη οινοποιούνται εκεί!

Τελειώσαμε; Όχι δα! Το Κτήμα Αβαντίς ως ελληνικό Caudalie –λέγε με Λένγκα Γρηγοριάδου– δημιούργησε σειρά καλλυντικών από τα προϊόντα του οινοποιείου, που διατίθενται σε επιλεγμένα premium φαρμακεία και στο οινοποιείο φυσικά. Εξαιρετική δουλειά!

Θα ήταν παράλειψη να μην τονίσω τα ολοκληρωμένα προγράμματα και προτάσεις οινοτουριστικών επισκέψεων που προτείνει το Κτήμα και μπορείτε αναλυτικά να πληροφορηθείτε από την ιστοσελίδα του.

Και θέλω να τελειώσω την επίσκεψή μας εδώ με μια ωραία δοκιμή στη νέα αίθουσα δοκιμών. Ποτήρια κρασιού, το καθένα με τον ξεχωριστό, φροντισμένο και σερβιρισμένο με γούστο μεζέ του, σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε ένα σύγχρονο γκουρμέ wine bar. Δοκιμάστε ροζέ Αμυγδαλιές με τοπικό cheese cake με ντοματίνια!


Οι επιλογές μας

Το Κτήμα Αβαντίς παράγει 7 ετικέτες λευκών κρασιών, 6 κόκκινων, 1 ροζέ, 2 γλυκά και την τριλογία Πλαγιές Γερακιών, λευκό, κόκκινο και ροζέ. Ποιοτικά κρασιά με εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. Σας παρουσιάζω τα πολύ αγαπημένα μου!

Lenga Gewurztraminer: Με εκμαυλιστικά αρώματα τριαντάφυλλου, ανανά, λάιμ, μέντας και πιπεριού.

Sauvignon blanc: Ένα από τα πιο πολύπλοκα, φινετσάτα και «εξωτικά» δείγματα της ποικιλίας.

Άφουρα: 100% Σαντορινιό Ασύρτικο με εξαιρετικά ορυκτά αρώματα, νότες εσπεριδοειδών και μελιού, πλούσιο λιπαρό στόμα με κοφτερή οξύτητα.

Κτήμα Αβαντίς ροζέ: Οι φίλοι του το λέμε «Αμυγδαλιές». Το αγαπημένο Syrah του Απόστολου μαζί με Grenache rouge, το τέλειο καλοκαιρινό κρασί!

Άγιος Χρόνος: Syrah-Viognier, το χαρμάνι του Ροδανού διά χειρός Απόστολου, ένα πολύπλοκο, νόστιμο, γοητευτικό κρασί.

Syrah collection: Προσκύνημα σε ένα μεγάλο κρασί βαθιάς παλαίωσης που περιγράφεται μόνο με την πρώτη γουλιά!


Κτήμα Αβάντις, Μύτικας Ληλαντίου, Χαλκίδα Ευβοίας /22210-55.350

www.avantiswines.gr

[email protected]

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή