Τα φώτα στους παραγωγούς

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι δύο μήνες που η μπέμπα μας έχει ξεκινήσει τις στερεές τροφές. Νέοι και άμαθοι γονείς, τρέχουμε και δεν φτάνουμε, το πρόγραμμά μας έχει γίνει άνω κάτω: καθημερινό μαγείρεμα, (σχεδόν) καθημερινά ψώνια, να έχουμε για το μωρό λαχανικά φρέσκα και νόστιμα, κρέας μόλις κομμένο. Καλό κρέας, όχι από αυτό που βάζεις ένα κιλό στην κατσαρόλα και μένει το μισό. Λάδι, φρούτα, ζαρζαβατικά, όσπρια, όλα να είναι ένα κι ένα. Η ποιοτική διατροφή είναι ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα που θέλουμε να της διδάξουμε. Το σκονάκι μας είναι τα ρεπορτάζ του «Γαστρονόμου», οι παραγωγοί που έχουμε βραβεύσει.

Δέκα χρόνια Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμου. Δέκα χρόνια την ιδρώσαμε τη φανέλα: ταξίδια σε όλη την Ελλάδα, ρεπορτάζ, δοκιμές και ξανά δοκιμές, τυφλές γευσιγνωσίες, διαφωνίες, συμφωνίες, δημοκρατικά πράγματα. Η επιλογή ανιδιοτελής πάντα. Μας βοηθούν ειδικοί, πανεπιστημιακοί, γευσιγνώστες πιστοποιημένοι.

Δέκα χρόνια συναντάμε ανθρώπους ταλαντούχους, πεισματάρηδες, ωραίους τρελούς. Είναι τα χρόνια της κρίσης και η καθημερινότητά τους δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Κάθε άλλο. Με τα θηρία παλεύουν κάθε μέρα. Αυτό μας λένε. Γιατί η ποιότητα είναι ο δύσκολος δρόμος, δεν είναι παίξε γέλασε. Θέλει δουλειά και επιμονή. Να έχεις αντοχές, να ορθώνεις το ανάστημά σου στο παράλογο. Αυτοί και αν την ιδρώνουν τη φανέλα…

«Καλά τα βραβεία, δεν λέω, χρειάζονται και αυτά. Προσφέρουν όμως μια στιγμιαία ευχαρίστηση. Ο καθημερινός κάματος και οι ανυπέρβλητες δυσκολίες που καταφέρνουμε να υπερπηδήσουμε είναι και το αλάτι, και το πιπέρι, και το φαγί ολόκληρο». Αυτό μας είπε ο Τρύφων Φωτιάδης της εταιρείας «Άροσις» κατά την παραλαβή του φετινού βραβείου παραγωγής οσπρίων. Στον «Γαστρονόμο», στην «Καθημερινή», γεμίζουμε με αισιοδοξία κάθε φορά που συναντάμε τέτοιους έντιμους παραγωγούς, ανθρώπους μετρημένους, της ουσίας, όχι των λόγων και του φαίνεσθαι. Κλέβουμε λίγη από τη λάμψη τους, από τη χαρά τους της δημιουργίας. Καμαρώνουμε δίπλα τους.

Θα συνεχίσουμε να σας δείχνουμε τις ανακαλύψεις μας, να φωτίζουμε αυτές τις όμορφες, μοναδικές περιπτώσεις ανθρώπων. Το ευτύχημα είναι ότι υπάρχουν κάμποσοι από δαύτους εκεί έξω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή