Και οι 14 είναι υπέροχοι

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δέκατη χρονιά η τελετή απονομής των Βραβείων Ποιότητας του «Γαστρονόμου» μάς γνώρισε τις προσπάθειες και τις επιτυχίες Ελλήνων παραγωγών ποιοτικών τροφίμων.

Οι ετοιμασίες για τον στολισμό και τη χωροταξική οργάνωση του Περιστυλίου του Ζαππείου Μεγάρου είχαν ξεκινήσει μέρες πριν. Μπάνερ με το σήμα του «Γαστρονόμου» είχαν τοποθετηθεί ανάμεσα στους κίονες. Η μεγάλη γιορτή θα ξεκινούσε στις 19.30 της Τρίτης 12 Σεπτεμβρίου. Λίγη ώρα πριν, υπήρχε άγχος μέχρι να φτάσουν όλοι οι βραβευόμενοι, σερβιτόροι στο πηγαινέλα, καλεσμένοι με ωραία διάθεση σε πηγαδάκια, οι σεφ του περιοδικού και οι μπριγάδες των βοηθών τους σε ένα υπέροχα συγχρονισμένο συγύρισμα των μπουφέδων τους. Ήταν όλοι εκεί για τα δέκατα Βραβεία Ποιότητας του «Γαστρονόμου», όπου κάθε χρόνο τιμώνται η υψηλή ποιότητα, η μοναδικότητα και η αξιοσύνη των παραγωγών όλης της χώρας.

Είναι για όλους εμάς μια σπουδαία γιορτή. Δεν έχει τον χαρακτήρα της τυπικής απονομής, το κοινό παρακολουθεί με τα μάτια και τα αυτιά ορθάνοιχτα, δεν είναι lifestyle, αλλά μια τελετή συγκινητική. Το σύνθημα στον προθάλαμο της αίθουσας απονομής ήταν «Κερνάμε Τήνο». Οι άξιοι και άοκνοι εθελοντές του Tinos Food Paths (που έλαβαν τιμητικό βραβείο) ήταν εκεί για να κεράσουν τα προϊόντα του νησιού: κοπανιστή, ντοματίνια, γλυκό σταφύλι, προζυμένιο παξιμάδι και τοπικές ποικιλίες κρασιού άνοιξαν την όρεξη για την τελετή. Η δημοσιογράφος Χριστίνα Βίδου, σχεδόν εστεμμένη παρουσιάστρια των βραβείων του «Γαστρονόμου», άνοιξε την εκδήλωση. Στο καλωσόρισμα, ο Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της «Καθημερινής», αναφέρθηκε στα 10 χρόνια του θεσμού: «Από την πρώτη στιγμή αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν να βρούμε τους ανθρώπους του μόχθου, της παραγωγής, της ποιότητας, γιατί πιστεύουμε ότι αυτοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας Ελλάδας της εξωστρέφειας, μιας Ελλάδας η οποία μπορεί να δημιουργήσει και να κερδίσει όχι μόνο στον εσωτερικό στίβο, αλλά και διεθνώς».


Εβδομήντα πέντε έντιμοι παραγωγοί, 17 δραστήριοι συνεταιρισμοί, 12 αξιόλογα καταστήματα, 9 διακεκριμένοι ερευνητές και πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν ήδη βραβευτεί και μία δεκαετία μετά είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ανακαλύπτουμε παραγωγούς από την ίδια πάστα. Είναι άνθρωποι που κάνουν συλλογικό καλό, φτιάχνουν προϊόντα με τα οποία ταΐζουν τα παιδιά τους, σε απομακρυσμένα χωριά εργάζονται για να διατηρήσουν τις γαστρονομικές παραδόσεις, έχουν οικολογική και κοινωνική συνείδηση, επιλέγουν φυσικούς, εναλλακτικούς (και δύσκολους) τρόπους καλλιέργειας, μορφώνονται για να εξελίξουν την τέχνη τους – ακόμα κι όταν αυτή είναι αιωνόβια, καινοτομούν, για να κάνουν γνωστό σε όλο τον κόσμο πως και η Ελλάδα είναι και πρέπει να υπολογίζεται ως παραγωγική δύναμη. Φέτος θεσμοθετήθηκε ένα νέο ειδικό βραβείο, με τίτλο «Ελληνική Γη», με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας. Θα δίνεται με κριτήριο την αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής και τον συνδυασμό καινοτομίας και εξωστρέφειας.

Δεκατέσσερις παραγωγοί που τα καταφέρνουν θαυμάσια ήρθαν εκείνη την Τρίτη στο Ζάππειο, με ωραίο τρακ. Οι περισσότεροι μάλλον δεν είχαν ξαναμιλήσει σε ακροατήριο. Είχαν ετοιμάσει όμως γι’ αυτή τη βραδιά δυο λόγια, σε χαρτί που φύλασσαν στο σακάκι του κοστουμιού τους – ένα ρούχο που μάλλον σπάνια φορούν. Συγκινημένοι, κατέβαιναν ένας ένας από τη σκηνή για να μοιραστούν μια αγκαλιά με τους δικούς τους, που ήταν εκεί για να τους καμαρώσουν. Η γιορτή, όπως κάθε χρόνο, ολοκληρώθηκε στο Περιστύλιο, με τους σεφ του περιοδικού να έχουν ετοιμάσει πεντανόστιμα εδέσματα, φτιαγμένα με τα βραβευμένα προϊόντα, για να τα προσφέρουν στους καλεσμένους. Και στους προσκεκλημένους μας προσφέρουμε πάντα το καλύτερο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή