Γιατί και πώς ξαφρίζουμε;

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σούπες, οι ζωμοί, τα βραστά, αλλά ακόμα και όσπρια που βράζουμε σε μπόλικο νερό για να τα κάνουμε μετά σαλάτα, χρειάζονται επιμελές ξάφρισμα. Ο γκριζωπός αφρός αρχίζει να σχηματίζεται στην επιφάνεια του υγρού μόλις αυτό αρχίσει να ζεσταίνεται και συνεχίζει να εμφανίζεται και για αρκετά λεπτά αφότου ξεκινήσει ο βρασμός. Αν δεν ξαφρίσουμε, η γεύση του υγρού αλλά και εν γένει του φαγητού γίνεται γλυφή και η όψη του θαμπή. Να τι πρέπει να κάνουμε:

  • Αφαιρούμε σχολαστικά τον αφρό με μια κουτάλα κανονική, σερβιρίσματος, όχι τρυπητή.
  • Κάθε φορά που αφαιρούμε λίγο από τον αφρό, ξεπλένουμε την κουτάλα σε ένα δοχείο με κρύο νερό γιατί ο αφρός κολλάει πάνω στην κουτάλα και δυσχεραίνει τον καθαρισμό του υγρού.
  • Δεν πρέπει το υγρό να κοχλάζει έντονα, γιατί τότε ο αφρός αναδεύεται μέσα στο υγρό και δεν μπορούμε να ξαφρίσουμε. Το υγρό πρέπει να κοχλάζει απαλά.
  • Το ξάφρισμα γίνεται συνήθως στην αρχή του μαγειρέματος και διαρκεί περίπου 10 – 15 λεπτά. Αν, όμως, δούμε ότι μαζεύεται αφρός και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, τότε συνεχίζουμε το ξάφρισμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή