ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Σιμιγδαλένια μελομακάρονα

simigdalenia-melomakarona-2221978

Προετοιμασία: 1 ώρα, Ψήσιμο: 20΄, Αναμονή: 3 – 7 ώρες

Υλικά (για 60 – 80 κομμάτια)

Ζύμη

  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο + επιπλέον για τη λαμαρίνα
  • 1 φλιτζ. αραβοσιτέλαιο
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από λεμόνι ακέρωτο
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από μανταρίνι ακέρωτο
  • 1/2 φλιτζ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 φλιτζ. κονιάκ
  • 1/2 φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 2 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
  • 200 γρ. καρύδια, ψιλοσπασμένα, για γαρνίρισμα

Σιρόπι

  • 2 φλιτζ. νερό
  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 φλιτζ. μέλι
  • φλούδα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • φλούδα από 1 λεμόνι ακέρωτο
  • φλούδα από 1 μανταρίνι ακέρωτο
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Διαδικασία

Φτιάχνουμε τη ζύμη: Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα λάδια, τη ζάχαρη, την κανέλα και τα ξύσματα. Διαλύουμε στον χυμό πορτοκαλιού τη σόδα και τη ρίχνουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το κονιάκ.

Ρίχνουμε σιγά-σιγά, σαν βροχή, τα σιμιγδάλια, ανακατεύοντας καλά. Στο τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και ενοποιούμε με τα χέρια.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C. Λαδώνουμε καλά τη λαμαρίνα του φούρνου. Εναλλακτικά, επιλέγουμε ένα ή δύο μεγάλα αντικολλητικά ταψιά. Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά, οβάλ μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα.

Τα ψήνουμε για 20 λεπτά στον αέρα. Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.

Βράζουμε το σιρόπι για 6 – 7 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει. Το ξαφρίζουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε τις φλούδες και το ξυλάκι κανέλας.

Περιχύνουμε αμέσως τα ανάποδα κρύα μελομακάρονα και τα αφήνουμε να σιροπιαστούν για περίπου 1 ώρα. Μετά τα τουμπάρουμε και τα αφήνουμε να ρουφήξουν περισσότερο σιρόπι. Ανάλογα με το πόσο μελωμένα τα θέλουμε, τα αφήνουμε από 2 έως 6 ώρες.

Οταν είναι έτοιμα, τα βάζουμε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τα ψιλοσπασμένα καρύδια.

Μυστικά

  • Αν θέλουμε να τα κάνουμε γεμιστά με καρύδι, την ώρα που τα πλάθουμε βάζουμε μισή πεταλούδα μέσα σε κάθε μελομακάρονο. Θα χρειαστούμε περίπου 100 γρ. καρύδια-πεταλούδες, σπασμένα στη μέση.
  • Στο δίωρο, τα μελομακάρονα έχουν ρουφήξει αρκετό σιρόπι, αλλά παραμένουν τραγανά.
  • Κάνουμε σχήμα πλέγματος στην επιφάνειά τους με τα δόντια ενός πιρουνιού.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr