Εσείς που θα κάνετε ρεβεγιόν;

Εσείς που θα κάνετε ρεβεγιόν;

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πιο εντυπωσιακά μενού για την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς από τους κορυφαίους σεφ της χώρας μας.

Οι ετοιμασίες ξεκινούν μέρες πριν. Οι ​μάγειρες επιστρατεύουν τη φαντασία τους, οι προμηθευτές φέρνουν τα καλύτερα υλικά, φουά γκρα, κυνήγι και ιδιαίτερα πουλερικά, γλυκοπατάτες, κάστανα και κολοκύθα δεν λείπουν από το τραπέζι. Στα ποτήρια σαμπάνια και αφρώδεις οίνοι για το τσούγκρισμα, σημαντικά κόκκινα στο δείπνο. Ο επίλογος εντυπωσιακός, με λαμπερά, εντυπωσιακά επιδόρπια. Τα μενού των ρεβεγιόν είναι μάλλον τα καλύτερα της χρονιάς.

Στο GB Roof Garden ( Βασ. Γεωργίου Α΄ 1, Τ/210-33.30.000 ) της πολυτελούς «Μεγάλης Βρεταννίας» στο Σύνταγμα, στις 24 Δεκεμβρίου ο executive chef Αστέριος Κουστούδης και η μπριγάδα του ετοιμάζουν μενού πέντε πιάτων, με προτάσεις όπως χειροποίητο ραβιόλι με πιτσούνι, συκώτι χήνας, λαγόχορτο και σάλτσα Grand Veneur (πρόκειται για μια reduction κόκκινου κρασιού), και για κυρίως πιάτο γαλοπούλα ελευθέρας βοσκής γεμιστή με κάστανα, κουκουνάρι, ξερά φρούτα και πουρέ γλυκοπατάτας. Για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, στο τραπέζι μπαίνουν τα εκλεκτότερα, η αφρόκρεμα των πρώτων υλών, la crème de la crème της Μεσογείου, με μπλε αστακό με μαγιονέζα, μανιτάρια τρομπέτες, τερίνα από ουρά και σάλτσα από κρασί Μαδέρα.

Εσείς που θα κάνετε ρεβεγιόν;-1

Στο διπλανό και αδελφό ξενοδοχείο King George, στον έβδομο όροφο, το αριστοκρατικό Tudor Hall ( Βασ. Γεωργίου Α΄ 3, Τ/210-32.22.210) σερβίρει γαλοπούλα ή μια διεθνή πρόταση με μοσχαρίσια φιλετάκια γάλακτος με γλυκοπατάτα, ψητό κυδώνι και σάλτσα μανιταριών. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς προσφέρουν μενού 6 πιάτων, μεταξύ των οποίων σούπα σελινόριζα με μαύρη τρούφα και παρμεζάνα, ψητά χτένια με μανιτάρια, φουντούκια και ζελέ μανταρίνι.

Εσείς που θα κάνετε ρεβεγιόν;-2

Στο εστιατόριο Premiere του Ιntercontinental (Λεωφ. Συγγρού 89-93, Νέος Κόσμος, T/210-92.06.000), ο σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου προτείνει μενού 6 πιάτων, μεταξύ των οποίων φρέσκες καραβίδες σε ραβιόλια, με μοσχαρίσια γλυκάδια και κάστανα, ψητή σελινόριζα με «χιόνι» κατσικίσιου τυριού, μαϊντανό και φιστίκι και για κύριο πιάτο μοσχαρίσιο διάφραγμα με πλούσιο πουρέ aligot (με πατάτα και τυρί), καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα άγριων μανιταριών. Για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το μενού περιλαμβάνει μους κάστανο με τρούφα και μανιτάρια φρικασέ, καπνιστό φουά γκρα με πορτοκάλι, γαρίφαλο και πεύκο, και ως κυρίως ουρά από μοσχάρι Black Angus, σε ραβιόλι, με κρέμα πατάτας και σάλτσα από μανιτάρια μορίλ. Εκτός από το σοκολατένιο επιδόρπιο, θα φάτε και βασιλόπιτα.

Εσείς που θα κάνετε ρεβεγιόν;-3

Στο Electra Metropolis (Μητροπόλεως 15, Σύνταγμα, Τ/214-10.06.200) ο Θεοδόσης Βενέτης προτείνει Χριστούγεννα με σούπα αγκινάρας Ιερουσαλήμ, τρούφα και κροκέτα από γλυκό κρεμμυδάκι και σορμπέ μελισσόχορτο πριν από το κυρίως πιάτο. Εδώ υπάρχει επιλογή γαλοπούλας ή rib eye με πουρέ κολοκύθας, μανιτάρια και σάλτσα Πόρτο.

Εσείς που θα κάνετε ρεβεγιόν;-4

Εκτός ξενοδοχείων, στην καλή πιάτσα με τα εστιατόρια των Ιλισίων, ο Βασίλαινας (Βρασίδα 13, Ιλίσια, Τ/210-72.10.501) προτείνει ρεβεγιόν με μενού 5 πιάτων, με ένα προτεινόμενο ποτήρι κρασί σε καθένα από αυτά. Ο σεφ του εστιατορίου Μάνος Γαρνέλης μαγειρεύει πρασόσουπα βελουτέ, με καπνιστό χέλι και τρομπέτες. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, θα υπάρχει φιλέτο φρέσκο ψαριού με πουρέ από αγκινάρες Ιερουσαλήμ, με βινεγκρέτ εσπρέσο και λάιμ, ενώ για κυρίως θα σερβίρεται καρέ από αρνί με σαλάτα από φακές Εγκλουβής και λιαστή ντομάτα, που συνοδεύεται με πατάτες φούρνου με αρωματικά και γραβιέρα «καπνιστή».

Εσείς που θα κάνετε ρεβεγιόν;-5

Στο CTC (Διοχάρους 27, Ιλίσια, Τ/210-72.28.812) ο σεφ και ιδιοκτήτης Αλέξανδρος Τσιοτίνης προτείνει μπαρμπούνι με μαύρο σκόρδο και σος μπεαρνέζ από γλυκόριζα και λαρδί, ένα πιάτο με αστακό, με κονφί κολοκύθα, βασιλομανίταρα και νιόκι κολοκύθας μαγειρεμένα σε καμένο βούτυρο και ως κύριο πιάτο φραγκόκοτα με κριθάρι και σάλτσα από μαύρο σουσάμι.

Εσείς που θα κάνετε ρεβεγιόν;-6

Στο Scala Vinoteca (Σίνα 50, Κολωνάκι, Τ/210-36.10.041) του Κολωνακίου ο Δημήτρης Κοντόπουλος θα ζυμώσει εορταστικά ψωμιά, μια γαλλική συνταγή με κρασί και κάποια με ξηρούς καρπούς. Στο μενού θα υπάρχει ένα ριζότο με συκωτάκια πουλιών και μανιτάρια μαύρες τρομπέτες, ενώ για κύριο πιάτο θα ψήσει ένα μικρό γουρουνόπουλο στα ξύλα, με πάσιον φρουτ που θα συνοδεύσει με πατάτες μαγειρεμένες με στάχτη. Ως επιδόρπιο προτείνει μια ανάλαφρη γκανάς με αμύγδαλο και βύσσινα σορμπέ, και ποικιλία από μικρά γλυκάκια.

Εσείς που θα κάνετε ρεβεγιόν;-7

Στο Nolan (Βουλής 33, Σύνταγμα, Τ/210-32.43.545) του Συντάγματος ο Σωτήρης Κοντιζάς προτείνει τα πιάτα του τρέχοντος καταλόγου και κάποια εορταστικά-έκπληξη, δημιουργικές συνθέσεις με εποχικά υλικά σε ασυνήθιστους συνδυασμούς, με την υπογραφή του.

Εσείς που θα κάνετε ρεβεγιόν;-8

Στον Κεραμεικό, από την κουζίνα του αέρινου Aleria (Μ. Αλεξάνδρου 57, Κεραμεικός, Τ/210-52.22.633), o Γκίκας Ξενάκης για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς προτείνει ένα μενού «του λόγγου και της θάλασσας». Ενδεικτικά αναφέρουμε τους ντολμάδες φρέσκου καβουριού, με γαρίδες Κοιλάδας, το αχνιστό χριστόψαρο με λαγόχορτο, λευκό ταραμά και εστραγκόν, και ως κυρίως πιάτο πάπια ψητή με φάβα, κυδωνόπαστο, μπαχαρικά και λάχανο.

Από τον 6ο όροφο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ο Τάσος Μαντής της Hytra (Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107, Καλλιθέα, Τ/210-33.16.767) συνθέτει δύο διαφορετικά μενού για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Με προϊόντα Ελλήνων παραγωγών, κρεατικά ντόπια, όπως ο μαύρος χοίρος και ο πετεινός από τη φάρμα Αλεξανδράκη, λακέρδα που φτιάχνουν οι ίδιοι, υμνεί την καλή πρώτη ύλη και την αναδεικνύει στις δημιουργικές συνταγές. Από την παραμονή Χριστουγέννων ξεχωρίζουμε τον πετεινό με μαϊντανόριζα και λάπα, αλλά και το χοιρίδιο γάλακτος με πουρέ καρότου, ιπποφαές και μανιτάρια.

Εσείς που θα κάνετε ρεβεγιόν;-9

Στο Βαρούλκο (Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο, Τ/210-52.28.400), ο Λευτέρης Λαζάρου έχει ετοιμάσει ένα εορταστικό μενού για όλη την περίοδο της γιορτής των 30 χρόνων του εστιατορίου, με 4 στάδια, όπου ξεχωρίζουμε τον λαχανοντολμά με γέμιση κιμά γαρίδας και σάλτσα κουρκουμά, αλλά και την πεσκανδρίτσα με πουρέ σελινόριζας, φύλλα σέλινου και κρέμα λεμονιού. Εκτός από αυτό το μενού, για τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα υπάρχουν επιπλέον γιορτινά πιάτα-έκπληξη, με τον Λαζάρου να μαγειρεύει έξοχα… κρεατικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή