11 βιβλία για τις γιορτές

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχετικά με τη μαγειρική και τη διατροφή, ιδανικά για να τα κάνετε δώρο σε φίλους και γνωστούς.

Never trust a skinny Italian Chef

«Θα μπορούσε μια συνταγή να έχει την ίδια επίδραση πάνω μας όπως τα τραγούδια του Μπομπ Ντίλαν; Να αυξάνει δηλαδή την ικανότητά μας για ανοχή, τρυφερότητα και αγάπη;» Αυτό αναρωτιέται ο Massimo Bottura σε μία από τις 50 συναρπαστικές ιστορίες στο βιβλίο «Never trust a skinny Italian chef». Ιδιοκτήτης και σεφ του εστιατορίου Osteria Francescana, στη Μοδένα της Ιταλίας (3 αστέρια Michelin), διηγείται ιστορίες μπολιασμένες όχι μόνο με πολυτελή σερβίτσια και vip προσωπικότητες, αλλά και με στιγμιότυπα από την παιδική του ηλικία, συζητήσεις με φίλους και βέβαια σχόλια για την τέχνη της μαγειρικής και την κουζίνα. Στο τέλος υπάρχει παράρτημα με συνταγές.

Εκδόσεις Phaidon 2014, σελ. 296, 54 €, στα Public


The angry chef: bad science and the truth about healthy eating

«Οι θαυματουργές ιδιότητες του κέιλ», «αν τρώτε σπόρους chia κάθε μέρα, θα χάσετε άμεσα βάρος»: το ίντερνετ είναι γεμάτο από τέτοιες αποφάνσεις, οι οποίες περνούν και στις καθημερινές μας συζητήσεις. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για μια δίαιτα που έχει εγγυημένα αποτελέσματα, για ένα superfood που θα διορθώσει τα πάντα, για μια διατροφή που θα μας φέρει πιο κοντά στην ευτυχία; Ο Anthony Warner, πτυχιούχος στη βιοχημεία, καταρρίπτει με χιούμορ και απολαυστική γραφή τους μύθους, επισημαίνοντας και τους κινδύνους που κρύβουν.

Εκδόσεις One World, 2017, σελ. 326, 14,50€, σε online βιβλιοπωλεία και eshops, όπως το Amazon


Μπαχαρικό λεξικό

Το «Μπαχαρικό Λεξικό» του Νίκου Πλατή περιλαμβάνει εκατοντάδες λήμματα με όλα τα μπαχαρικά του κόσμου, και όχι μόνο. Τοπικές ονομασίες, περίεργα φυτά, αλλά και λέξεις καθημερινές που προήλθαν από τον κόσμο των μπαχαρικών, τόποι μακρινοί και μύθοι εξιστορούνται και εξηγούνται, συνθέτοντας ένα πολυποίκιλο ανάγνωσμα, χρήσιμο και ταυτόχρονα διασκεδαστικό.

Εκδόσεις Κέδρος, 2003, σελ. 522, 15,30 €


Γευστικές αναμνήσεις

Μικρές ιστορίες από τη ζωή του διηγείται ο Δημήτρης Ψυχογιός, δημοσιογράφος, καθηγητής πανεπιστημίου και ερασιτέχνης ελαιοκόμος και οινοποιός. Τσάι χρυσάνθεμου στη Σαγκάη, τσιτσίραβλα στο Πήλιο, σουβλάκια στην Κυψέλη, πέστο στη Νάπολη, ο συγγραφέας θυμάται μυρωδιές, γεύσεις και αστεία περιστατικά.

Εκδόσεις Επίκεντρο, 2016, σελ. 144, 9 €


Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο, μου λέτε;

Από την Κρήτη στις Σέρρες και από την Αρκαδία στη Μυτιλήνη. Με συνταγές από διάφορους τόπους της Ελλάδας, απαντά η Αλεξάνδρα Σουλαδάκη στο ερώτημα του τίτλου, ενώ διηγείται και ιστορίες από αυτές τις περιοχές. Αρνάκι λαδορίγανη, κρητική σοφεγάδα, ψαρόσουπα, ζυμωτό ψωμί, αλλά και γαρίδες με λινγκουίνι, παρουσιάζονται στο βιβλίο, σε συνταγές που είναι «κουβεντιαστές», όχι με απαρίθμηση υλικών και αυστηρή διαδικασία δηλαδή, αλλά όπως θα τις εξηγούσαμε σε έναν φίλο ή σε μια φίλη.

Εκδόσεις Επίκεντρο, 2017, σελ. 272, 12,60 €


Η ιστορία του κόσμου σε 6 ποτήρια

«Η δίψα είναι φονικότερη από την πείνα». Έτσι ξεκινάει το βιβλίο του Βρετανού Tom Standage, ο οποίος επιχειρεί να αφηγηθεί την ιστορία του κόσμου μέσα από 6 υγρά. Το κρασί στην Ελλάδα και στη Ρώμη, τα οινοπνευματώδη στις νέες αποικίες, το τσάι στη βρετανική αυτοκρατορία είναι μερικά παραδείγματα.

Εκδόσεις Κέδρος, 2006, σελ. 314, 12,80 €


Η ιστορία του κόσμου σε 6 πιάτα

Το ξέρατε ότι υπάρχει ένα παγκόσμιο δίκτυο αποθήκευσης σπόρων και μία από τις τράπεζες βρίσκεται σε ένα νορβηγικό νησάκι κοντά στη Γροιλανδία; Ότι το γάλα χρησιμοποιήθηκε ως όπλο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου; Ο Βρετανός Tom Standage διατρέχει με τη γραφή του την ιστορία της τροφής και πώς αυτή επηρέασε τις οικονομίες και τις κοινωνίες της ανθρωπότητας.

Εκδόσεις Κέδρος, 2011, σελ. 338, 13,80 €


Το μαγειρείο των αισθήσεων Ο έρωτας περνάει από το στομάχι. Αυτό επιβεβαιώνει το βιβλίο της Ντόρας Βαλκάνου και του Παναγιώτη Κουκουβίτη, το οποίο είναι διανθισμένο με 60 πρωτότυπες συνταγές. Στον Απόστολο αρέσει η μαγειρική και ανακαλύπτει ότι μπορεί να διαισθανθεί ποια φαγητά θα αρέσουν σε κάθε γυναίκα ανάλογα με την προσωπικότητά της. Ένα ευχάριστο ανάγνωσμα με ενδιαφέρουσες συνταγές.

Εκδόσεις Κέδρος, 2014, σελ. 296, 10 €


Honey from a weed

Είχε μια περιπετειώδη ζωή και ταξίδεψε πολύ. Η Βρετανίδα Patience Gray, δημοσιογράφος και συγγραφέας, έζησε στην Τοσκάνη, στην Απουλία, στην Καταλονία και στη Νάξο, και σε αυτό το θρυλικό βιβλίο, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1986, περιγράφει τη ζωή και το φαγητό στις περιοχές αυτές. Σε αυτή την επανέκδοση περιλαμβάνονται σκίτσα και απεικονίσεις των ιστοριών, των πρώτων υλών και των συνταγών που αναφέρει η Patience Gray. Αυτό που θα εκτιμήσετε περισσότερο είναι ο σεβασμός με τον οποίο προσεγγίζει τον κάθε τόπο, τους ανθρώπους, τα προϊόντα και τις μαγειρικές παραδόσεις.

Εκδόσεις Prospect Books, 2009, σελ. 375, 22 €, σε online βιβλιοπωλεία και eshops, όπως το Amazon


Ο κουραμπιές γιεσγιές!

Το φασαριόζικο μιλφέιγ, το ειλικρινές εκλέρ, το πονηρό μακαρόν: όλοι μαζί βοηθούν τον φίλο τους τον κουραμπιέ να ξαναγίνει φρέσκος και να στέκεται με περηφάνια στη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου. Ένα γλυκό παραμύθι για μικρά παιδιά, με ωραία εικονογράφηση.

Εκδόσεις Διόπτρα, 2017, σελ. 40, 8,90 €


Το χαβιάρι

Μια γευστική αναζήτηση στους τόπους παραγωγής του πολύτιμου χαβιαριού κάνει η δημοσιογράφος Ίνγκα Σάφρον. Γύρω από την Κασπία θάλασσα, αλλά και στη Μόσχα, στην Ευρώπη και στην Αμερική ερευνά την ιστορία της σπάνιας τροφής, τη βιομηχανία που στήθηκε γύρω από αυτήν, αλλά και τους μύθους που συνδέουν το χαβιάρι με επιφανείς προσωπικότητες.

Εκδόσεις Κέδρος, 2005, σελ. 266, 22 €

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή