Τρώμε στη Θεσσαλονίκη

6' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

14 διευθύνσεις για κλασικά και νέα στέκια στην πόλη που λατρεύει το φαγητό.

Μπουγάτσα Μπαντής

Σπάνια βλέπεις κάποιον να κοιτάζει με τόση προσήλωση και φροντίδα ένα κομμάτι ζυμάρι. Ο Φίλιππος Μπαντής κληρονόμησε αυτό το μαγαζί από τον πατέρα του Δημήτρη. Στο ίδιο σημείο από το 1969, λίγα στενά πάνω από τη Λαγκαδά, λειτουργεί το μπουγατσατζίδικο με τις συνταγές που άφησε παρακαταθήκη ο παππούς Φίλιππος, από την Καισάρεια της Καππαδοκίας, όταν έφτασε στην πόλη ως πρόσφυγας. Καθημερινά από τις 7 το πρωί θα βρείτε ζεστή μπουγάτσα Θεσσαλονίκης, γεμιστή με κρέμα, κιμά ή τυρί. Τα τελευταία χρόνια πειραματίζεται δημιουργικά με παλιές,αυθεντικές συνταγές, όπως η μπουγάτσα χωρίς γέμιση.

Παναγίας Φανερωμένης 33, T/ 2310-510.355.


Τρώμε στη Θεσσαλονίκη-1

Clochard

Σύμβολο της αστικής τοπικής κουζίνας για περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Σερβίρει πλέον εξελιγμένη μεσογειακή κουζίνα και συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων, επισκεπτών και ντόπιων. Θα δοκιμάσετε καρπάτσιο φαγκρί με αυγοτάραχο, χαβιάρι και αβοκάντο, φουά γκρα με καπνιστό χέλι, αλλά και χορτόπιτα. Προτείνουμε τον κόκορα με ριζότο μανιταριών και καπνιστό τυρί Μετσόβου συνοδεία κάποιου από τα περίπου 60 ερυθρά κρασιά από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα. Η περίοπτη θέση της κάβας υποδηλώνει και τη μεγάλη εκτίμηση που έχουν οι ιδιοκτήτες στο κρασί. Το σέρβιες είναι υποδειγματικό και φιλόξενο.

Προξένου Κορομηλά 4, T/2310-239.805.


Τρώμε στη Θεσσαλονίκη-2

Χαρούπι 

Το Χαρούπι αφορά μια κουζίνα που μέχρι πρότινος δεν εκπροσωπούνταν επάξια στη Θεσσαλονίκη: την κρητική. Ο ταλαντούχος σεφ Μανώλης Παπουτσάκης καταφέρνει να προμηθεύεται τις καλύτερες πρώτες ύλες από το νησί: τυριά μακράς παλαίωσης, σταμναγκάθι με ρεβίθια και μελάτο αυγό, τηγανητό κουνέλι με δεντρολίβανο. Στο τέλος θα σας κεράσουν «ξεροτήγανα», ένα τηγανισμένο φύλλο από χαρουπάλευρο με μέλι και καρύδια. Απόλυτο value for money.

 Δόξης 4, T/2310-526.262.


Τρώμε στη Θεσσαλονίκη-3

Nama 

Άνοιξε πριν από λίγους μήνες στην αρχή της οδού Ολύμπου, στη γειτονιά των Αγίων Αποστόλων. Ξύλινοι πάγκοι και μεταλλικά τραπέζια, έπιπλα όχι βαριά και ακριβά, καρέκλες της παρέας, τραπέζια που σμίγουν τους ανθρώπους πάνω από ένα πιάτο. Τι περιέχει το πιάτο; Ντόπια υλικά από οικοτεχνίες και μικρούς μεταποιητές και παραγωγούς, που μαγειρεύονται με νέες συνταγές από τους δημιουργικούς μάγειρές του. Φάγαμε σκουμπρί καπνιστό και ψητό στη σχάρα, με ασυνήθιστο χούμους από κόλιανδρο, δροσερό, με ωραία υφή και μοσχομυρωδάτο. Οι λουκουμάδες με παστουρμά και μαρμελάδα ντομάτας έμοιαζαν τηγανισμένοι στο νερό, αέρινοι, ελαφριοί. Το καλύτερό τους πιάτο είναι σίγουρα τα μοσχαρίσια μάγουλα με κριθαράκι και ξερή μυζήθρα. Το ψωμί έρχεται ζεστό μέσα σε ξύλινη θήκη, πασπαλισμένο με μυρωδικά και πάπρικα. Η τιμολόγηση εξαιρετική, τόσο στο κρασί όσο και στο φαγητό.

Ολύμπου 1, T/2313-088.241.


Τρώμε στη Θεσσαλονίκη-4

Μούργα

Ίσως ό,τι πιο ενδιαφέρον σε ψάρι και θαλασσινά σερβίρεται στην πόλη θα το φάτε σε αυτό το μικρό αστικό καφενείο, μακριά από τη θάλασσα και τις πιάτσες. Περιποιημένο και ανεπιτήδευτο μέρος, αλλά μπορεί να μη σας ταιριάξει. Εδώ λειτουργεί το first in-first served. Αν δεν σας πειράζει να περιμένετε τη σειρά σας, εγγυόμαστε για ένα γεύμα-έκπληξη: ο κατάλογος αλλάζει σχεδόν κάθε μέρα, καθώς ο σεφ και ιδιοκτήτης μαγειρεύει σύμφωνα με τα ημερήσια διαθέσιμα ψαρικά της αγοράς. Είναι από τους δύσκολους μάγειρες, μαγειρεύει ό,τι του αρέσει, δεν μιλάει πολύ, δεν είναι κοινωνικός, αλλά είναι σίγουρα ικανός ο Γιάννης Λουκάκης. Λαχανικά στην εποχή τους, πολλά από τα οποία είναι βιολογικά. Δεν υπάρχει κάποιο στάνταρ πιάτο για να σας προτείνουμε, σίγουρα όμως αυτό που θα φάτε θα είναι νόστιμο, ελληνικό, αναπάντεχο, μαγειρεμένο με καρδιά και μυαλό σε αρμονία. Ίσως περιέχει άφθονο πιπέρι, φρέσκα μυρωδικά και μπόλικο ελαιόλαδο. 

Χριστοπούλου 12, T/2310-268.826.


Τρώμε στη Θεσσαλονίκη-5

Νέα Φωλιά

Εστιατόριο με άποψη για την τοπική κουζίνα και ένα από αυτά που ανέβασαν τον πήχη της ποιότητας στην γαστρονομική σκηνή της πόλης. Πολύ φιλικοί ιδιοκτήτες, μαγειρεύουν με την ψυχή τους παραδοσιακά, με πολλά μπαχάρια και μυρωδικά. Στην κατσαρόλα είναι άφταστοι, τα κρεατικά τους έχουν ωραίες σάλτσες, ενώ χρησιμοποιούν και πολλά πολίτικα κόλπα στη μαγειρική τους. Φαγητό πολυεπίπεδο, αν και κατάτι βαρύ. Αν αγαπάτε το τυρί, θα βρείτε μπόλικα νόστιμα από τις Κυκλάδες, την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα. Αξίζει να το επισκεφτείτε.

Αριστομένους 4, T/2310-960.383.


Τρώμε στη Θεσσαλονίκη-6

Μαιτρ και Μαργαρίτα

Βρίσκεται στην ξαναγεννημένη οδό Βεροίας και έχει διακόσμηση που δεν συναντάς σε μπιστρό ελληνικής κουζίνας. Το φαγητό που μαγειρεύουν μπαίνει στη μέση του τραπεζιού. Της παρέας, του κρασιού, καλοί αστικοί και μοντέρνοι μεζέδες, φαγητό που λείπει από πολλές ελληνικές πόλεις, σίγουρα λείπει από την Αθήνα. Μεσογειακό, με νόστιμες σάλτσες, καλής ποιότητας υλικά και σωστή τεχνική. Κουβαλάει και μια τρέλα, δεν είναι όλες οι συνταγές by the book. Έχουν δώσει έμφαση στο κρασί και, αν ζητήσετε τη βοήθειά τους στην επιλογή, και θα πιείτε κάτι ωραίο και θα μάθετε ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Διαθέσιμες και μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες. 

Βεροίας 4, T/2314-007.586.


Τρώμε στη Θεσσαλονίκη-7

Mαύρη Θάλασσα

Πρωτολειτούργησε σαν συνοικιακό καφενείο, το 1926, στην Κάτω Τούμπα, με μεζέδες συνοδεία ούζου. Ο εγγονός του πρώτου ιδιοκτήτη, Αλέξανδρος Τοκίδης, έχει αναλάβει τη Μαύρη Θάλασσα, πλέον στην Καλαμαριά, ως εστιατόριο πολυτελείας. Ένας δρόμος το χωρίζει από τη θάλασσα. Κρεμώδης ταραμοσαλάτα, καβουροσαλάτα, μπαρμπούνια φιλέτο στο τηγάνι ή στη σχάρα ή μπακαλιάρο φρικασέ μαζί με κάποιο από τα 68 λευκά κρασιά που προτείνονται στη λίστα.

Ν. Πλαστήρα 3, Καλαμαριά, T/2310-932.542.


Διάβαση

Από τις 12.30 το μεσημέρι που είναι έτοιμα τα κάρβουνα, ψήνονται  εκατοντάδες σουτζουκάκια, πασίγνωστα στην πόλη. Ο γύρος είναι χειροποίητος και καλοψημένος, οι πατάτες φρέσκες και κομμένες στο χέρι, το συκώτι αποτελεί επίσης μια συνηθισμένη επιλογή, ενώ η ρώσικη σαλάτα, σπιτική συνταγή, μπαίνει σχεδόν σε όλες τις παραγγελίες. Έχουν μόνο εμφιαλωμένο ελληνικό κρασί και διαθέτουν και υπηρεσία delivery. Ψητο​πωλείο από τα λίγα.

 Παύλου Μελά 13, T/2310-220.596.


Τρώμε στη Θεσσαλονίκη-8

Pizza Poselli

Η Pizza Poselli αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα περιποιημένου street food και είναι εξαιρετικό value for money. Λεπτό ζυμάρι με ευφάνταστα toppings, από 2-3 ευρώ το κομμάτι (ολόκληρη πίτσα από 8- 12 ευρώ). Κάθε μέρα δημιουργούνται περί τις δεκαέξι συνταγές. Ξενυχτάει και προλαμβάνει το hangover.

Συγγρού 7, T/ 2314-019.687.


Τρώμε στη Θεσσαλονίκη-9

Brizola

Βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή των Σφαγείων. Το μενού είναι σφιχτό: σαλάτες, ορεκτικά, μπέργκερ, δυο τρεις επιλογές κρέατος μαγειρευτού και dry age για ψήσιμο. Το πιάτο που θα ξεχωρίσετε είναι τα ψίχουλα, δηλαδή τρίμματα ψωμιού με πατάτα, καπνιστό χοιρομέρι, αυγό ποσέ, φρέσκα μυρωδικά. Το κομμάτι κρέατος σερβίρεται σε μεγάλους ξύλινους δίσκους με πολλά συνοδευτικά και σάλτσες.

Νικολάου Μαντζάρου 14, T/2310-532.800.


Siberia Pelmeni

Η κυρία Γαλήνη από τη Γεωργία μαγειρεύει όπως στο σπίτι της, για πέντε μικρά τραπέζια που χωράνε σε μια σάλα. Η επαγγελματική της κουζίνα είναι περισσότερο οικιακή, τα έπιπλα και τα σερβίτσια αταίριαστα, ενώ σερβίρει η ίδια. Κaθένα από τα 35 φαγητά της πατρίδας της, της Ρωσίας αλλά και της Σιβηρίας, όπου έζησε για κάποια χρόνια, τα φτιάχνει έτσι όπως θα τα γευόσουν στον τόπο τους. Δοκιμάστε γεωργιανά χινκάλι, ζύμη σμιλεμένη με τα δάχτυλα, σαν στολίδι, με κιμά, φρέσκα μυρωδικά και καυτερό πιπέρι, τρώγονται με τα χέρια, σαν σάντουιτς, ουκρανικά βαρένικα, με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση, ρωσικά πελμένι (με κιμά, χωρίς μυρωδικά), πεϊνιρλί, πιροσκί, σούπα μπορτς και σαλάτα vinaigrette, με λαχανικά, βρασμένα και τουρσί. Το γεύμα- εμπειρία είναι value for money – θα σας στοιχίσει περί τα 12 ευρώ.

Ιουστινιανού 12, Τ/2313-006.216.


Τρώμε στη Θεσσαλονίκη-10

Radikal

Στην Άνω Πόλη, ακριβώς κάτω από τα Κάστρα, λειτουργεί αυτό το μικρό νέο εστιατόριο με μια μπριγάδα από 12 συνεταίρους, έκαστος στο είδος του. Ασπάζονται τη νέα μεσογειακή κουζίνα, που δεν έχει σαφή σύνορα. Στο μενού θα βρείτε συκώτι σοτέ με σάλτσα σταφυλιού, μοσχαρίσια ουρά με τηγανητά νιόκι και κρέμα τυριού, όπως και σουβλάκι yakitori από χοιρινή παντσέτα. Όλα τα κρασιά της λίστας σερβίρονται και σε ποτήρι.

Στέργιου Πολυδώρου 61, Κάστρα, Τ/ 2310-202.007.


Τρώμε στη Θεσσαλονίκη-11

Duck Private Cheffing

Θα χρειαστείτε πλοηγό για να φτάσετε και κράτηση για να καθίσετε. Πριν από 3 σχεδόν χρόνια η Ιωάννα Θεοδωρακάκη, μια καινούργια μαγείρισσα περπάτησε τα μονοπάτια της υψηλής γαστρονομίας. Στο φαγητό της δύσκολα μπαίνει ταμπέλα. Θα γευτείτε γαλλικά τυριά, κόκορα με χυλοπίτες, ψαρόσουπα και ψητά στρείδια ή μοσχαροκεφαλή με πατάτες στον φούρνο. Μεγάλη λίστα κρασιών, με έμφαση στα ελληνικά.

Χάλκης 3, Πατριαρχικά Πυλαίας, Τ/2315-519.333.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή